Tesla stiger kraftig etter å ha knust forventningene

Elon Musks elbilselskap tjente penger i tredje kvartal, mens «alle» ventet et underskudd. Både Model Y og den nye fabrikken i Shanghai er foran skjema.

Aly Song / X01793
  • Eivind Bøe
Publisert:

Tesla overrasker markedet med et overskudd i tredje kvartal etter to kvartaler på rad med underskudd.

Selskapet fikk et nettoresultat på 150 millioner dollar, som tilsvarer 1,4 milliarder kroner.

Justert resultat per aksje var på pluss 1,86 dollar, mens analytikerne ifølge Refinitiv hadde ventet et tap på 42 cent per aksje.

Tesla klarte å holde driftskostnadene nede, noe som var en viktig grunn til overskuddet.

Aksjen steg umiddelbart i etterhandelen på Wall Street i kjølvannet av kvartalsrapporten ble lagt frem, og oppgangen tiltok. Ved midnatt stiger aksjen 21 prosent.

Med kveldens oppgang er aksjen på det høyeste siden februar.

– Foran skjema

Inntektene beløp seg til 6,3 milliarder dollar, mot ventede 6,33 milliarder.

På samme tid i fjor fikk selskapet et netto resultat på pluss 312 millioner dollar av inntekter som beløp seg til 6,8 milliarder dollar.

Tesla melder i rapporten at de ligger godt an på to viktige satsinger.

På forhånd var det knyttet stor spenning til hvordan det går med den nye fabrikken «Gigafactory Shanghai» og med Model Y, selskapets nye crossover-bil.

Tesla melder at både Gigafactory og Model Y er foran skjema. I Kina har prøveproduksjonen startet ved fabrikken, og for Model Y er det ventet at produksjonen vil være i gang innen sommeren 2020.

Årsaken til at bilselskapet er tilbake i pluss er ifølge selskapet at marginene er styrket, på tross av lavere snittpris på salg av «folke-Teslaen» Model 3, samt at driftskostnadene er på det laveste nivået siden produksjonen av Model 3 startet.

Tesla har i kvartalet lansert sin egen bilforsikring. Selskapet har solgt flere lavt prisede Model 3-biler i 2019, og færre høyt prisede biler som Model S og Model X.

Rekordhøy leveranse

Tesla har tro på at de klarer å levere mer enn 360.000 biler i år.

Selskapet skal ha hatt en «dramatisk» økning i tempoet og effektiviteten ved nye produksjonslinjer.

Fabrikken i Shanghai, der selskapet skal produsere Model 3-sedaner, ble bygget på 10 måneder. Den skal nå være klar for produksjon.

– Fabrikken i Shanghai var rundt 65 prosent billigere å bygge enn vårt produksjonssystem for Model 3 i USA, skriver selskapet i en oppdatering.

Tesla leverte rekordhøye 97.000 biler i kvartalet, slik selskapet meldte tidligere denne måneden, drevet først og fremst av salget av Model 3-biler. Det tallet var imidlertid fortsatt under forventningene.

I tredje kvartal lanserte Tesla det automatiske parkeringssystemet «Smart Summon», som gjør det mulig for eieren å be bilen om å komme til seg fra parkering, som om det var et kjæledyr.

Funksjonen har fått kritikk for å være «hakkete» og fungerer bare innimellom.

Ved forrige rapportering, det vil si årets andre kvartal, var resultatet på minus 408 millioner dollar, mens inntektene var på 6,4 milliarder dollar. Også i første kvartal gikk selskapet med underskudd.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Tesla
  2. Aksjelive
  3. Resultatrushet

Flere artikler

  1. Har tapt rundt 16 millioner på Tesla siden onsdag

  2. Tesla-utfordrer steg 53 prosent etter kvartalsrapport

  3. Milepæl for Tesla: Overskudd i fjerde kvartal på rad

  4. Annonsørinnhold

  5. Tesla leverte rekordmange biler i fjerde kvartal

  6. Tesla stiger på nytt etter gårsdagens rakettoppgang