Svakeste vekst i Kina siden 1992

Etter mange år med sterk vekst i Kina ser landet ut til å gire noe ned, i kjølvannet av handelskrig og global vekstbrems.

SVAKERE VEKST: Veksten i Kina dempes til det svakeste nivået siden tidlig på 1990-tallet. Dette bildet er fra en ølprodusent i Hangzhou.

STR / AFP
 • NTB
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:,

Kinas økonomi vokste 6 prosent i tredje kvartal, 0,2 prosentpoeng svakere enn andre kvartal.

Ifølge AFP er veksten i Kina i årets tredje kvartal den svakeste siden 1992. Veksten var ifølge CNBC svakere enn forventningen på 6,1 prosent, men innenfor Kinas mål om en årlig vekst på 6 til 6,5 prosent.

I 2018 vokste Kinas økonomi med 6,6 prosent.

– Den nasjonale økonomien fortsatte å være stabil de tre første kvartalene, oppsummerer talsperson Mao Shengyong i Kinas statistikkbyrå NBS og fortsetter:

– Uansett må vi være klar over at økonomien er under økende press gitt de kompliserte og alvorlige økonomiske forholdene både hjemme og utenlands, den langsomme globale veksten og økende eksterne ustabilitet og usikkerheter.

Tjenester og produksjon av teknologi var de viktigste vekstområdene, mens sysselsettingen var «generelt stabil», ifølge talspersonen.

Tidligere denne uken offentliggjorde Kina tall som viser at landets handel med USA fortsetter å falle som følge av handelskonflikten. I september falt Kinas import av varer fra USA med 20 prosent fra året før.

– Tross en sterkere september vil presset på den økonomiske aktiviteten intensiveres i de kommende månedene, sier Julian Evans-Pritchard, senior Kinaøkonom hos Capital Economics, ifølge CNBC.

– En nedkjøling i global etterspørsel vil fortsette å tynge eksporten, finanspolitiske begrensninger betyr at investeringer i infrastruktur vil dale på kort sikt, og boomen i bygging av eiendom ser ut til å avta, skriver han.

Meldte om delvis enighet

USA og Kina meldte i forrige uke om enighet om en «første fase» av en handelsavtale, noe som ga håp om en våpenhvile i handelskrigen.

En rekke spørsmål må fortsatt løses før de to kan legge handelskrigen helt bak seg. Inntil videre fortsetter oppgangen på børsene globalt. Den brede S&P 500-indeksen i USA er opp 19,6 prosent så langt i år, mens den tyske Dax-indeksen er opp 19,85 prosent og franske CAC40 er opp 19,9 prosent.

Dette tjener selvsagt også det norske Oljefondet på, som eier av 1,4 prosent av verdens aksjer. De siste dagene har fondet i perioder vært bare 30 milliarder kroner unna den svimlende sum av 10.000 milliarder kroner – det vil si 10 billioner kroner (må ikke forveksles med det engelske ordet «billion», som betyr milliard).

Oljefondet har også økt sine aksjeinvesteringer i Kina betydelig de siste årene, til rundt 200 milliarder kroner ved utgangen av 2018.

Les også

Bloomberg: Kina ønsker nye samtaler før avtalesignering

Kinesiske børser falt

De kinesiske børsene falt etter at BNP-tallet ble lagt frem fredag.

Slik er utviklingen på børsene i Asia og Stillehavsregionen:

 • Nikkei 225 i Tokyo opp 0,56 prosent
 • Hang Seng i Hongkong ned 0,14 prosent
 • Kospi i Seoul opp 0,10 prosent
 • Shanghai Composite faller 0,47 prosent
 • Shenzhen Composite faller 0,46 prosent
 • STI i Singapore ned 0,41 prosent
 • ASX 200 i Sydney ned 0,66 prosent

Her kan du lese mer om

 1. Handelskrig
 2. Kina
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Markant oppgang i Asia etter «delvis» handelsavtale

 2. Brems i verdensøkonomien barberer inntjeningen på Oslo Børs: – Det går dårligere

 3. Tydelig oppgang på Wall Street etter fornyet handelshåp

 4. Annonsørinnhold

 5. Dette skjer denne uken: Fersk europeisk sentralbanksjef på plass

 6. Kronen klatrer til sitt sterkeste på tre måneder: – Har ikke vært lett å forklare den svake kronekursen