DNB klar for å vokse i forbrukslån: – Vi skal være en aktør i dette markedet

Mens markedet for forbrukslån har vokst kraftig har DNB holdt igjen, og sett kundene gå til andre aktører. Nå er banken klar for å vokse i forbrukslån.

Konserndirektør Ingjerd Blekeli Spiten i DNB.
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

LONDON (E24): Mens markedet for usikrede lån har hatt en eksplosiv vekst de siste årene, har DNB gått motsatt vei – eksponeringen er trappet ned, låneagenter er kuttet ut og markedsføringen er holdt tilbake.

– Vi har sunket. Vi har sagt opp agentavtalene våre, vi har ryddet opp i hele produktporteføljen vår siden 2017. Så nå er vi klare til å gi kundene det de vil ha, sier Ingjerd Blekeli Spiten, sjef for personkundesegmentet i DNB, til E24.

Hun presenterte torsdag utviklingen i personkundedelen ved bankens London-kontor, etter at regnskapet for fjerde kvartal var levert.

Les også: Drysser 13 milliarder over aksjonærene

Blant personkundene er digitale spareløsninger og automatiserte søknadsprosesser for boliglån blant elementene som skal gi vekst og økt effektivitet.

Klar for vekst i forbrukslån

I tillegg sier banken at den nå er klar for å vokse innen forbrukslån.

Les også

DNB-forvaltere tror på ny børsrekord i år

– Men vi er veldig tydelig på at vi ikke skal skape et behov, vi skal dekke behov på en ansvarlig måte, sier Spiten.

– Vi har ikke markedsført det i det hele tatt. Det har resultert i at mange DNB-kunder har tatt forbrukslånet sitt i andre banker, fordi de ville ha forbrukslån, sier hun.

Med den kraftige låneveksten har det etter hvert blitt et stort felt av banker som spesialiserer seg på usikrede lån, deriblant aktører som Bank Norwegian, Instabank, Monobank og Komplett Bank.

Strengere regler

Markedet for forbrukslån har passert 110 milliarder kroner etter kraftig vekst i flere år (dette tallet inkluderer både kredittkortgjeld og andre forbrukslån). I det siste året frem til september i fjor var veksten på 10,5 prosent.

Gjeldsveksten har bekymret myndighetene, ikke minst Finanstilsynet som er urolig for at mange husholdningene tar opp lån med høy rente.

Les også

Forbrukerrådet vil holde forbruksbankene økonomisk ansvarlig ved dårlig rådgivning

Strengere retningslinjer for forbrukslån er blitt innført, men etter at Finanstilsynet fant at flere aktører brøt med de skjerpede reglene går det mot at retningslinjene skal bli forskrift, noe som betyr at reglene ikke bare bør følges, men skal følges.

Samtidig er det et gjeldsregister på vei. Det vil inneholde informasjon om nordmenns forbruksgjeld, og skal hindre at forbrukslån gis til allerede gjeldstyngede personer som ikke tåler enda mer lån.

– Vi skal være en aktør

Spiten understreker at dette er en lånevekst som DNB ikke har vært med på.

Ved utgangen av 2017 hadde banken en portefølje av forbrukslån på 1 milliard kroner, og en kredittkortportefølje på 19 milliarder kroner. Siden den gang har forbrukslånsporteføljen gått ned, ifølge DNB-direktøren.

– Vi har ikke vært med på den karusellen, og det er ikke det at vi skal kaste oss på karusellen nå heller. Men vi skal være en aktør i dette markedet vi og, sier hun.

Les også

Ruster seg for fintech-krig: – Dette er vårt viktigste prosjekt

Les også

«Fremtind» er Sparebank 1 og DNB sin nye forsikringsgigant

Les også

DNB-forvaltere tror på ny børsrekord i år

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. DNB

Flere artikler

  1. Frykter Amazon mest av alle: – At vi må jobbe hardt er det ingen tvil om

  2. DNB vil fortsette med kredittkort til unge kunder

  3. Boliglånsregler kan bli høstens joker: – På tide å normalisere

  4. Strammer grepet om forbrukslån

  5. Ruster seg for fintech-krig: – Dette er vårt viktigste prosjekt