Oslo 20181219. Aksjekursen til sportskjeden XXL stupte 40 prosent da Oslo Børs åpnet onsdag. Nesten tre firedeler av selskapets verdi har forduftet i løpet av året. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Børskommentar: XXL tjener faktisk penger, selv om de dummet seg ut på Black Friday

XXL-resultatet for fjerde kvartal var ikke mye å rope hurra for. Det visste vi. Man må likevel ikke glemme at selskapet faktisk tjener penger. Men XXL er selvsagt ikke ute av stormen i detaljhandelen.

 • Johann D. Sundberg
  Johann D. Sundberg
  Børskommentator
Publisert: Publisert:
Dette er en kommentar
Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Med sin sterkt fallende børskurs gjennom fjoråret, ble sportsutstyrskjeden XXL et symbol på omveltningene om utfordringene i detaljhandelen. Når de i tillegg bommet grovt på prisingen av varene i forbindelse Black Friday, noe som barberte resultatet i fjerde kvartal, ble 2018 et «Annus horribilis» for aksjonærene. Men hvor galt er det egentlig?

XXL tjener faktisk penger. Selv i fjerde kvartal fikk de et overskudd etter skatt på 44 millioner kroner. Og for hele 2018 fikk de et tilsvarende overskudd på 236 millioner kroner. Vi snakker altså ikke om et selskap som er i ferd med å banke på døren til skifteretten.

Les også

XXL skuffer som ventet etter tøff vinter og julehandel

Resultatet er selvsagt langt fra godt nok i forhold til børskursen som lå opp mot 100 kroner ved inngangen til fjoråret. Og selv etter fjorårets kursras reagerer aksjemarkedet med å sende aksjen ned med én drøy prosent, til 27,15 kroner etter at resultatene ble fremlagt tirsdag morgen.

Dagens aksjekurs er ikke spesielt lav med tanke på at fortjeneste per aksje havnet på 1,68 kroner i 2018. Men 2018 er for lengst historie. Spørsmålet nå er hva man realistisk sett kan forvente seg i 2019?

Med sin utilslørte ærlighet rundt tabbene i fjerde kvartal, må det gå an å tro at det vil gå en stund før XXL gjør de samme feilene igjen. Ifølge presentasjonsmaterialet til XXL har de allerede klart å få opp bruttomarginene og i januar fikk de en omsetningsøkning på én prosent, til 762 millioner kroner. Selskapet skriver at tiltakene som er gjennomført allerede gir forbedringer i driften.

Les på E24+

XXL-gründerens super-comeback i sportskrigen: – Man klør etter å rette opp

XXL er selvsagt ikke ute av stormen i detaljhandelen. Og det er fortsatt slik at nyetableringer i utlandet gir svak lønnsomhet. Men kan det tenkes at 2018 var året der det meste gikk galt samtidig? I så fall er det ikke spinnvilt å se for seg at 2019-resultatene kan bli betydelig bedre enn i fjor.

Så hva snakker vi om? Vel. En forbedring i resultat etter skatt på eksempelvis 100–200 millioner kroner er mer enn tenkelig. Og nærmer resultatforbedringen seg 200, begynner aksjen faktisk å bli ganske så moderat priset.

Det første delsvaret på om 2018 virkelig var bunnåret kommer først 24. april når regnskapet for første kvartal blir lagt frem. Det er det som blir testen for XXLs styreleder og storaksjonær Øivind Tidemandsen som nå har gått inn i driften av kjeden.

Det går an å tro at Tidemandsen og folkene hans består den testen.

LES FLERE BØRSKOMMENTARER:

Aksjemarkedet kan ha mistet troen på Norwegian-Kjos

Klarer Tidemandsen å snu XXL-skuten?

Har John Fredriksen blitt den nye gjedden i Norwegian-sivet?

Slik bør småaksjonærene i Nel utnytte at selskapet ikke ba om deres støtte

Det er ingen grunn til å miste troen på Norwegian-Kjos nå

Ny gjeldsbombe truer Seadrill-aksjen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Børs og marked
 2. XXL

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Aksjemarkedet kan ha mistet troen på Norwegian-Kjos

 2. Betalt innhold

  Det er ingen grunn til å miste troen på Norwegian-Kjos nå

 3. Betalt innhold

  Klarer Tidemandsen å snu XXL-skuten?

 4. Betalt innhold

  Avgjørende uker for skadeskutte Rec-aksjonærer

 5. Betalt innhold

  Hvis du tror på Kjos, bør du vurdere å kjøpe Norwegian nå

 6. Betalt innhold

  Er det noen gang du skal vurdere å kjøpe XXL-aksjen, så er det nå