Oslo Børs-aksjonær om Nasdaq-frieri: – Overraskende

Minst 28 eiere har bundet seg til Euronext-masten, selv om Nasdaq byr mer for Oslo Børs. Aksjonæren Landkreditt venter nå på Europa-beilerens neste trekk.

I SPILL: Oslo Børs får trolig ny eier. Spørsmålet er om det blir Nasdaq eller Euronext.
Publisert: Publisert:

På julaften varslet den europeiske børsoperatøren Euronext at den vil kjøpe Oslo Børs.

Nå har Euronext fått kamp om Oslo Børs fra børsgiganten Nasdaq, som onsdag meldte seg på med et bud på 152 kroner per aksje – syv kroner mer enn det Euronext har lagt på bordet.

Nasdaq verdsetter altså Oslo Børs VPS til 6,54 milliarder kroner, mens Euronext mener Børsen er verdt 6,24 milliarder kroner – en differanse på 300 millioner kroner.

Det skjer etter at Oslo Børs har lett etter andre mulige budgivere, og børsstyret gir sin klare anbefaling til Nasdaqs tilbud.

I tillegg har de største eierne, DNB og KLP, sagt at de vil selge til Nasdaq. Samlet har rett over 35 prosent gitt sin aksept.

På den andre siden står det europeiske børskonsernet, som har sikret seg kontroll over mer enn halvparten av aksjene.

Les også: Nasdaq: – Vi vil være den klart beste eieren

Overrasket over Nasdaq-bud

Det europeiske børsselskapet har kjøpt 5,1 prosent av aksjene, og i tillegg har aksjonærer med 45,5 prosent av aksjene inngått forpliktende avtale om å selge.

Da tilbudet ble offisielt lansert var det 28 eiere som på denne måten hadde bundet seg til Euronext-masten.

Blant disse var to Pareto-selskaper, spesialfondet Incentive og Arendals Fossekompani, i tillegg til en rekke mindre aksjonærer.

Landkreditt Forvaltning har forpliktet seg til å selge sine 275.000 aksjer, som ligger i fondet Landkreditt Utbytte etter at Landkreditt Norge-fondet ble innfusjonert.

Investeringsdirektør Sigurd Klev sier Nasdaq-budet kom uventet.

– Det er litt overraskende i lys av de signalene som ble gitt forut for vår budaksept til Euronext, der vi stilte spørsmål om alle relevante mulige tilbydere var invitert, og fikk til svar at det var de, sier Landkreditt-direktøren.

Les også: Senterpartiet vil ha Folketrygdfondet inn i Oslo Børs

Budet fra Euronext kom etter initiativ fra en aksjonærgruppe. Meglerhuset Carnegie fikk oppdraget med å finne en kjøper som ville gi best mulig pris.

Petter Hagen, sjef for investment banking i Carnegie, sier de naturlige kjøperne ble kontaktet.

– De mottok samme informasjon, fikk like muligheter, nok tid og en klar forståelse av salgsprosessen. Det resulterte i at Euronext hadde det beste budet da fristen utløp, sier han.

Overfor Dagens Næringsliv bekreftet Nasdaq-topp Lauri Rosendahl onsdag at de ble kontaktet, men at Nasdaq ikke ble med på grunn av hvordan prosessen ble ført.

Les også

Fremtiden til Oslo Børs må sikres ved salg

– Jeg tror det var viktig at kjøpsinteresse ble offentlig kjent slik at motstanderne av et salg måtte ta kampen i åpent landskap heller enn på bakrommet. Sånn sett har vi oppnådd målet; det er nå svært sannsynlig at et salg vil finne sted siden totalt rundt 85 prosent av eierne har pre-akseptert det ene eller andre budet, sier Hagen i Carnegie.

Les også: Euronext-sjefen har store planer for Oslo Børs

– Euronext sitter med den sterkeste posisjonen

Thomas Myrholt, Sparebank1 Markets

I kampen om Børsen ligger nå neste trekk hos Euronext, påpeker analytiker Thomas Myrholt i Sparebanken 1 Markets.

Hvis Euronext velger å gjennomføre det avtalte aksjekjøpet vil det stikke kjepper i hjulene for Nasdaq, som har satt 90 prosent aksept som vilkår for sitt kjøp.

– Nå er det Euronext som sitter med den sterkeste posisjonen. De kan enten trekke seg eller gjennomføre kjøpet av til sammen 50,6 prosent, sier Myrholt.

Også Klev i Landkreditt venter på responsen til det europeiske selskapet.

– Euronext sitt alternativ er enten å kaste kortene, de kan by høyere eller de kan selge aksjene, inklusive våre, til Nasdaq til den prisen de har budt, sier han.

Myrholt vurderer det som sannsynlig at Euronext fortsetter med kjøpet, men understreker at det er stor usikkerhet.

Les også

Analytiker om London-børsens interesse: Dette rimer ikke med deres strategi

– Hvis Euronext kjøper 50,6 prosent så må Nasdaq finne ut hvordan de svarer på det. Mest sannsynlig tror jeg Nasdaq da trekker seg fordi vilkåret om 90 prosent ikke blir oppfylt.

– Men de kan potensielt fravike kravet de har, kjøpe 49 prosent og blokkere at Euronext kan konsolidere Oslo Børs, sier han.

En slik fastlåst situasjon er lite sannsynlig, mener Klev.

– Dette oppkjøpet må godkjennes og jeg kan vanskelig forestille meg at Euronext skal eie 50,6 prosent og Nasdaq resten. En av de to, eller en tredje, kommer til å ende som eier av Oslo Børs VPS, sier han.

Les også

Senterpartiet vil ha Folketrygdfondet inn i Oslo Børs

Les også

Fremtiden til Oslo Børs må sikres ved salg

Les også

Hvorfor er Oslo Børs så viktig for Norge?

Publisert:

Her kan du lese mer om