Hydro om sanksjonslette for Rusal: – Usikkerheten er nå tatt vekk

Aluminiumsprisen og Hydro-aksjen faller etter at det ble kjent at USA fjerner Rusal fra sanksjonslisten, men for det norske selskapet betyr det også at en stor usikkerhetsfaktor er fjernet.

TATT AV SANKSJONSLISTEN: Rusal er en av verdens største aluminiumsprodusenter, og også en stor produsent av alumina som brukes til produksjonen av lettvektsmetallet.

Foto: Ilya Naymushin Reuters
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Den amerikanske sanksjonstrusselen mot aluminiumgiganten Rusal har vært en av de store usikkerhetsfaktorene i Norsk Hydros markeder.

Da sanksjonene mot den russiske oligarken Oleg Deripaska og hans selskaper, deriblant Rusal, ble varslet våren 2018, utløste det rekordoppgang i aluminiumsprisen og panikkjøp i aluminamarkedet.

Les også: Derfor er alumina dyrt

Søndag ble imidlertid både det russiske aluminiumsselskapet samt selskapene En+ Group og EuroSibEnergo tatt av sanksjonslisten til det amerikanske finansdepartementet.

Årsaken er ifølge departementet at selskapene har redusert den russiske oligarkens direkte og indirekte eierandel, og tatt fra ham kontrollen over selskapene. Sanksjonene mot Deripaska er imidlertid fortsatt gjeldende.

Les på E24+

Kommentar: Derfor kan aluminium bli et nøkkelmarked i 2019

Hydro: – Usikkerheten tatt vekk

For Hydro betyr beslutningen mindre usikkerhet, og at det norske selskapet kan fortsette å handle med Rusal.

– Dette har skapt usikkerhet i hele bransjen. Den usikkerheten er nå tatt vekk, sier informasjonsdirektør Halvor Molland i Norsk Hydro til E24.

Informasjonsdirektør Halvor Molland i Norsk Hydro.

Foto: Norsk Hydro

Han sier at det er stor interaksjon mellom ulike aluminiumprodusenter, noe som gjelder hele aluminiumbransjen.

– Vi har også forretninger med Rusal, som er et av verdens største aluminiumselskaper, enten det er alumina eller metall som foredles videre. Derfor har vi fulgt med på sanksjonene fra USA som har omfattet Rusal.

– Sanksjonene ville begrenset andre selskapers muligheten for interaksjon. Når de nå er tatt helt bort, er også usikkerheten borte, sier Molland.

Les også: Bauksitt – råvaren alle snakker om

Flere utsettelser

Sanksjonene ble først kunngjort i april i fjor da USA nedla forbud mot handel med en rekke oligarker og deres selskaper, som et svar på alt fra Russlands annektering av Krim-halvøya og konflikten i Ukraina, til støtten til Assad-regimet i Syria - og forsøk på å destabilisere vestlige demokratier, ifølge det amerikanske finansdepartementet.

De ble imidlertid aldri fullt ut iverksatt, fordi USA en rekke ganger ga utsettelser mens partene arbeidet for å få til en avtale, ifølge Wall Street Journal.

Les også

Miljømyndigheter gir Hydro grønt lys i Brasil

Senest i desember kom det signaler om at USA ville løfte sanksjonene mot Rusal.

– Sanksjonene ble flyttet fremover i tid så de har ikke tatt effekt, men det er usikkerheten som har vært den største utfordringen. Vi har sett på alternativer og har vært forberedt hvis sanksjonene hadde blitt effektuert, sier Molland.

Tynger Hydro-aksjen

Ifølge Bloomberg har spekulasjonene om oppheving av straffetiltakene bidratt til et fall i aluminiumsprisen de siste månedene.

På metallbørsen i London nådde prisen på lettvektsmetallet en topp på 2.550 dollar per tonn i april i fjor, men har siden den gang falt til 1.905 dollar tonnet. De siste tre månedene er prisen ned over syv prosent.

Mandag morgen falt aluminiumsprisen 1,6 prosent på det meste etter nyhetene.

Det tynger også Hydro-aksjen, som sendes ned nær tre prosent på Oslo Børs klokken 13.

Rusal ble derimot sendt opp hele 9,4 prosent på Hongkong-børsen.

Les også

Hydro misser forbedringsmål etter Brasil-problemene

Les også

Hydro hadde store kontrakter med brasiliansk ordfører

Les også

– Det blir et strammere marked

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Norsk Hydro
  2. USA

Flere artikler

  1. USA løfter sanksjoner mot aluminiumsgiganten Rusal

  2. USA vil lette Rusal-sanksjoner

  3. Ferske Hydro-tall: Kutter cyberkostnadene med 100 millioner kroner

  4. Annonsørinnhold

  5. Norsk Hydro rammet av valutatap

  6. Kraftig svekkelse for Hydro