Hermanrud bekymret for svake selskapsresultater: – Det går veldig mye dårligere nå

Sjefstrateg Peter Hermanruds tall viser 15 prosent resultatfall på Oslo Børs. Svekkelse i verdensøkonomien og lavere inntjening gjør at han frykter kraftig børsfall.

RESULTATSESONG: De største selskapene på Oslo Børs har levert sine resultater for fjerde kvartal.

RESULTATSESONG: De største selskapene på Oslo Børs har levert sine resultater for fjerde kvartal.

Foto: Erik Johansen NTB scanpix
Publisert:,

Oslo Børs har hatt en knallstart på året i likhet med mange andre markeder. Men resultatene fra selskapene er ikke like mye å rope hurra for, ifølge sjefstrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets.

De største selskapene her hjemme har nå vært i ilden med sine resultater for fjerde kvartal etter rundt 80 tallslipp forrige uke, deriblant fra sjømatgiganten Mowi, Storebrand og Kjell Inges Røkkes Aker.

I forkant av resultatsesongen var forventningene jekket kraftig ned, og med nesten hele den finansielle fasiten i hånd feller Hermanrud følgende dom:

– Det går veldig mye dårligere nå. Hvis man ser samlet inntjening, slik jeg klarer å beregne det, så er inntjeningen mye ned fra i fjor.

Les også (+): EBITDA-hva for noe ...?

Resultatsmell

Sjefstrategens tall viser et betydelig resultatfall.

Samlet, hvis man vekter hovedindeksen, er inntjeningen ned minst 15 prosent i fjerde kvartal fra fjerde kvartal 2017, ifølge Hermanruds beregninger, til tross for at resultatene er opp i 14 av de største 20 selskapene.

Sjefstrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets.

Foto: Javad Parsa

– De fleste selskapene leverer bedre enn i fjor, men det er noen som er veldig mye dårligere – særlig Norsk Hydro og Norwegian, men også Telenor, sier han.

Annonsørinnhold

Flyselskapet avsluttet som varslet 2018 med et dundrende underskudd – et år som ble preget av tøff konkurranse, økt oljepris, tap på drivstoffsikringskontrakter og problemene med Rolls–Royce-motorene på Dreamliner-flyene.

Brasil-krisen og dyrere råvarer gjorde at Hydro gikk på en smell i fjerde kvartal, og aluminiumsselskapet varslet i tillegg kutt i utbyttet.

For Telenor var utfordringer i Myanmar og Thailand en brems på slutten av 2018, og resultat etter skatt falt fra 2,91 milliarder kroner i fjerde kvartal i 2017 til 1,54 milliarder kroner i fjerde kvartal 2018.

Hermanrud sier likevel at det ikke bare handler om engangseffekter.

– Jeg ser at forventet inntjening for 2019, konsensus, har falt med 10 prosent hittil i år. Og det er ikke lenge året har vart.

Les også

Olav Thon om Oslo Børs: – Burde være på norske hender

– I sum henger dette sammen med at det går tregere i verdensøkonomien. Det er vanskelig å se noe annet. Dette er noe vi ser også i USA og Europa, at inntjeningen ikke er så sprek som den har vært, sier sjefstrategen.

Etter at 2017 ble et år med opptur for alle de store økonomiene samtidig, slo bildet sprekker i fjor, der spesielt Europa, men også Kina, viste svakhetstegn. Det har gitt frykt for en global vekstbrems.

De siste tallene fra eurosonen viser at den økonomiske veksten har bremset kraftig ned. Valutaområdets økonomiske lokomotiv, Tyskland, unnslapp så vidt en teknisk resesjon, altså to kvartaler på rad med krympende brutto nasjonalprodukt.

Frykter større børsnedtur

Etter at aksjemarkedet både her hjemme og internasjonalt falt kraftig på slutten av 2018, har 2019 startet langt bedre. Siden årsskiftet har hovedindeksen på Oslo Børs steget mer enn syv prosent, mens den amerikanske S&P 500-indeksen er opp 9,5 prosent.

Les også

Mowi-sjefen har rekordmye fisk i sjøen: På vei mot produksjonsrekord

– Jeg er langsiktig skeptisk. Jeg er redd for at det er stor risiko for et større fall, sier Hermanrud.

– Vanligvis skal man være relativt positiv når markedet har falt ganske mye og har roet seg. Der er vi nå. Etter et stort fall har svingningene blitt mindre nå. Vanligvis får man da en periode som er bra, på kort sikt, sier han.

Sjefstrategen sier han er «bekymret for det lange bildet».

– Jeg tror makro er på vei nedover, jeg ser at inntjeningen er på vei nedover, og at prisingen er på vei opp, sier han.

Prisingen av Oslo Børs er nå på rundt 14 ganger inntjeningen (P/E), mens nøkkeltallet pris/bok er på 2,0, som er høyere enn historisk snitt, men likevel en del lavere enn på det høyeste, ifølge Hermanruds tall.

Les også

Aksjejubel etter Kværners utbytte-comeback

Les også

Aker Solutions overrasker med sterk omsetning

Les også

DNO varsler nye oppkjøp på norsk sokkel

Her kan du lese mer om

Annonsørinnhold