Analytiker tror bankene fortsatt er skeptiske til SAS

Det nye lånet viser at SAS er ikke på trygg grunn ennå, mener dansk analytiker.

REFINANSIERER: SAS har tatt opp et nytt lån. Ifølge selskapet er betingelsene gunstigere enn tidligere.
  • Anders Park Framstad
  • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

- Dette er et uttrykk for at SAS er nødt til å ta i bruk alternative kanaler for å skaffe kapital. Bankene har tydeligvis fremdeles lukket lommeboken, sier analytiker Jacob Pedersen i Sydbank til det danske nettstedet Check-in.dk.

Onsdag meldte SAS at de har sikret seg et nytt usikret obligasjonslån på 35 millioner euro, tilsvarende 275 millioner norske kroner. Lånet ble gitt av private investorer gjennom en såkalt «private placement», det ble altså ikke lagt ut i det åpne markedet.

Man har den siste tiden sett, blant annet her hjemme, at bedriftene har slitt med å få lån hos bankene. Dette har ført til en eksplosjon i gjeldsmarkedet, og kan være noe av årsaken til at SAS ikke henter penger hos bankene.

- Men siden spareplanen 4XNG i november har det vært klart at bankene ikke er villige til å låne SAS mer penger, og at de må lete andre steder. Dette viser at de er i stand til å hente penger direkte i markedet, og det er positivt når bankene ikke vil være med på leken, utdyper Pedersen overfor E24.

Varsler likviditetsskvis

Også analytiker Kenneth Sivertsen i Arctic Securities tror at bankene kan være skeptiske til det skandinaviske flyselskapet.

- Det er nok fullt realistisk at ikke så mange banker er interesserte i å låne SAS penger - selskapet har fortsatt store strukturelle utfordringer, sier han.

Les også: SAS henter inn penger på flysalg

Sivertsen mener at gårsdagens transaksjon er drevet at av SAS har trang likviditet.

- De hadde tre milliarder i kontanter ved utgangen av deres andre kvartal, men 1,2 milliarder var knyttet til fordringer. Dermed var kontantbeholdningen på omtrent 1,8 milliarder, hvilket er «all time low», sier han.

Han trekker fram at flyselskapene gjerne tjener bra med penger i forkant av sommersesongen, mens en del av utgiftene kommer senere. Samtidig er antall forretningsreisende redusert om sommeren.

SAS har i det siste solgt ut flere eiendeler for å få inn penger i kassen. Dette inkluderer blant annet salg og (tilbake-)leasing av flymotorer for 700 millioner. Onsdag meldte selskapet at de skal selge og lease tilbake seks fly, noe som vil innbringe 500 millioner svenske kroner i kassen.

Tror på høy rente

Ingen av analytikerne har oversikt over detaljene i låneavtalen. SAS oppgir at lånet er gitt «i tråd med markedsmessige betingelser».

- De har en del gjeld som forfaller neste år, og inntil Widerøe-salget er i boks ser nok bankene risiko og vil forlange en høy rente, sier Kenneth Sivertsen.

Les også: SAS reforhandlet gjelden etter Widerøe-salg

SAS har blant annet to lån med forfall i 2014. Fastrenten på disse er 10,5 og 9,6 prosent, ifølge årsrapporten for 2012. Flyselskapet opplyste onsdag at det nye lånet skal brukes til å betale ned på et kommende forfall på et annet usikret lån, samt sikre selskapets finansielle posisjon.

Ved å låne penger i markedet valgte SAS å ikke benytte seg av kredittfasiliteten som ble gitt under redningsoperasjonen i fjor høst. Etter Widerøe-salget, vil denne være nedjustert til to milliarder svenske kroner.

- Jeg venter at betingelsene er gunstigere enn for kredittfasiliteten, som jeg har forstått at er ganske kostbar, sier Pedersen.

SAS-sjefene lovet tidligere i år at flyselskapet skal klare å levere et overskudd for 2013, og i slutten av juni annonserte selskapet en kjempeordre på nye fly fra Airbus for å fornye sin langdistanseflåte.

- SAS er ikke på trygg grunn ennå. Men vi venter sterkere kontantstrøm de neste kvartalene, og ettersom de høster godene av fasiliteten, tror vi selskapet er rustet for forfallene i 2014, sier Pedersen.

Gunstigere

Til det danske nettstedet gir pressesjef Trine Kromann-Mikkelsen i SAS uttrykk for at lånet er et bevis på at kapitalmarkedet er mer positive til selskapet.

- Vi har fått tilgang til kapitalmarkedet på en måte som vi ikke hadde mot slutten av fjoråret, sier hun.

- Det handler blant annet om at det nye lånet er gunstigere enn noen av SAS sine gamle lån. Derfor har det vært hensiktsmessig å gjennomføre denne låneomleggelsen.

Les også: SAS: - Vi befinner oss på den andre siden av galaksen

Les også: Lufthansa-topp gir SAS små sjanser

Les også: Sykefraværet øker hos utmattede SAS-ansatte i Sverige

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Oppjusterer SAS' kredittverdighet

  2. SAS sikret lån på275 millioner

  3. SAS har ikke brukt éneneste krisekrone

  4. - Vet ikke om det mulig å få en god pris for SAS

  5. SAS taper 90 millioner på Widerøe-salg