En bank lar eierne delta i «spleiselaget»
Sparebank faller kraftig på en flat Oslo Børs.
Mandag steg DNB til ny historisk rekord fordi banken etter alt å dømme slipper å be eierne om penger for å styrke egenkapitalen.
Ikke alle bankene slipper det i arbeidet med å møte de stadig strengere kravene til egenkapital fra myndighetene.
Tirsdag offentliggjorde Sparebank 1 Nord-Norge at hovedstyret i banken vil forslå at det hentes inn inntil 750 millioner kroner i ny egenkapital samt at de benytter seg av en fullmakt på inntil 200 millioner som er gitt tidligere.
- Som landsdelens egen bank skal vi være med på oppturen. Vår visjon er «For Nord-Norge», og den forplikter. Derfor inviterer vi nå til en emisjon, sier Jan-Frode Janson i Sparebank 1 Nord-Norge i børsmeldingen.
Kursras
Det skapte dog ingen bølge av ovasjoner da konsernsjefen minnet om bankens forpliktelser overfor landsdelen.
Bankens egenkapitalbevis fikk seg en solid trøkk og falt hele 7,4 prosent til 33,80 kroner på Oslo Børs.
På den andre siden steg DNB, som slipper å be eierne bla opp med penger i «det store spleiselaget», til nok en ny historisk rekord. Aksjen krabbet nye 0,2 prosent til 101,5 kroner.
Forskjellen mellom DNB og Sparebanken 1 Nord-Norge er at førstnevnte har klart å øke rentemarginene og kuttet kostnadene tilstrekkelig til at overskuddene klarer å gjøre jobben med å fylle opp med den egenkapitalen myndighetene krever.
Oslo Børs åpnet dagen med en liten oppgang i kjølvannet av blandet utvikling i USA mandag kveld og rallytendenser på Tokyo-børsen i morges.
Hovedindeksen endte til slutt opp 0,06 prosent til 500,36.
Oljeprisen over 109 dollar
Ved børsens stengetid ble brentolje fra Nordsjøen omsatt for 109,25 dollar fatet, opp 0,26 prosent.
Venter resultatfall etter kostnadssmell
Subsea 7 er i dag det mest omsatte selskapet på Oslo Børs, og ender ned 1,6 prosent for dagen. Det kan se ut til at det er en del usikkerhet knyttet til morgendags tallslipp.
Oljeserviceselskapet Subsea 7 ventes å få en EBITDA på 26 millioner dollar i andre kvartal 2013. Det viser et gjennomsnitt av ni analytikerestimat innhentet av Konsensus iMarkedet.
Det er en markert nedgang fra andre kvartal i fjor da EBITDA lå på 326 millioner dollar. Fallet skyldes selskapets varslede kostnadssprekk på Guará-Lula prosjektet i Brasil som ifølge selskapet vil beløpe seg til 250-300 millioner dollar. De fleste analytikerne har lagt til grunn en kostnadsoverskridelse på 300 millioner dollar.
Åtte analytikere har en kjøpsanbefaling på aksjen, mens én har en nøytralanbefaling. Gjennomsnittlig kursmål er på 151 kroner, med 120 kroner som laveste kursmål og 170 kroner som høyeste kursmål.
Nedtur for Noreco
Etter melding om at feltet Huntington er blitt midlertidig stengt, som følge av tekniske problemer, sendtes Noreco umiddelbart rett ned i dag morges. Der ble også aksjen liggende.
- Operatøren for Huntington-feltet har informert sine partnere om at feltet vil være nedstengt frem til problemene med ventilasjonsanlegget til oljelageret om bord på plattformen på feltet er løst, skriver selskapet i en børsmelding.
Noreco er partner og eier 20 prosent av Huntington-lisensen.
- Noreco er nå i den uheldige situasjon at all produksjon fra felter der selskapet har eierinteresser er stengt, sier Svein Arild Killingland, administrerende direktør i Noreco.
Aksjen endte ved stengetid med et fall på 6,3 prosent til 2,99 poeng.
Makro
På makrofronten i dag har det kommet inn tall fra USA for detaljhandelen i juli. Omsetningen i detaljhandelen ekskludert bilsalget viste vekst på 0,5 prosent, noe over forventede 0,4 prosent. Det er den sterkeste veksten så langt i år. Tallene fra juni ble også revidert opp fra 0,0 prosent til 0,1 prosent vekst.
Bilomsetningen hadde i juli et fall på 1,0 prosent noe som gjorde at den ujusterte detaljomsetningen kom inn på 0,2 prosent, mot forventede 0,3 prosent. Dette er fjerde måned på rad at detaljomsetningen har positiv vekst.
Tyske institusjonelle investorer og analytikere ser lysere tider i sikte for Europas økonomiske lokomotiv.
Det viser ZEW-indeksen, som måler finansmarkedsaktørenes syn på Tysklands økonomiske situasjon nå og forventningene til de økonomiske utsiktene seks måneder frem.
Forventningsindeksen steg overraskende 42 til i august fra 36,3 i juli. På forhånd var det ventet en måling på 40. Samtidig steg indeksen som måler nåsituasjonen til 18,3 fra 10,6 i juli.
Forventningsindeksen er nå på det høyeste nivået siden mars 2013.