Fortsatt stille: Northland bryter løfter

Det konkurstruede gruvelselskapet lovet ny informasjon til aksjonærene innen onsdag morgen. Fortsatt er det stille fra selskapet.

FULL STANS: Alle konti er sperret og virksomheten er midlertidig stengt hos gruveselskapet Northland Resources. Selskapet sier selv de er i avsluttende forhandlinger med en ny investorgruppe.
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Fredag meldte konkurstruede Northland Resources at all aktivitet ved gruvedriften i Nord-Sverige hadde blitt stengt fordi selskapets konti hadde blitt sperret.

Tirsdag ettermiddag meldte selskapet nok en gang at en løsning er nær. Denne gang skrev de at de er i avsluttende forhandlinger med en ny investorgruppe som skal tegne seg i selskapets obligasjonslån.

Northland måtte i forrige uke trekke obligasjonslånet fordi det ikke var nok interesse for det blant investorer.

Tirsdag lovet selskapet at de skulle komme tilbake med mer informasjon til aksjonærene og markedet senest onsdag morgen. Det skjedde ikke.

Northland ønsker onsdag hverken å kommentere situasjonen eller det brutte løftet.

- Jeg har ingen kommentar, sier Petter Brunnberg, investorkontakt i selskapet til E24.

- Bør holde det de lover

- Generelt bør selskaper holde det de lover, sier kommunikasjonssjef Guro Steine i Oslo Børs til E24.

Hun presiserer likevel at for Oslo Børs er det viktigste å hindre at handel skjer på ulik informasjon, og at dette er sikret så lenge Northland-aksjen er ute av handelen, noe den har vært siden fredag.

- Vi er i dialog med selskapet, og det har vi vært hele tiden, sier Steine.

Togene står

Den uavklarte situasjonen i Northland rammer ikke bare de ansatte, kreditorer og aksjonærene, men også Green Cargo.

Togselskapet har inngått en kontrakt med Northland for å transportere jernmalmen fra Sverige på Ofotbanen ut til Narvik Havn.

- Vi kjørte togene i helgen fordi Northland allerede hadde betalt. Men når de ikke kunne betale lenger så stoppet vi, forteller kommunikasjonsdirektør Mats Hollander i Green Cargo, til E24.

Helt siden Northland søkte konkursbeskyttelse i februar har selskapet krevd forskuddsbetaling for hver togtur som kjøres.

- Vi fortsetter transporten når de betaler igjen, sier Hollander videre.

- Hvor lenge kan dere la togene stå stille mens dere venter på en løsning fra Northland?

- Vi har ingen svar per i dag på hvor lenge vi kan vente på Northland, men vi følger situasjonen fra dag til dag.

Aksjen kollapset

I januar overrasket Northland Resources markedet med at de trengte mer penger.

Ifølge selskapet var det behov for nærmere 2,4 milliarder kroner for å sluttføre utbyggingen av malmgruven i Kaunisvaara i Nord-Sverige.

Selskapet forklarte det uventede behovet med at driftskostnadene rundt oppstarten av gruven er høyere enn planlagt, investeringsbehovet er høyere og prisen på jernmalm er lavere enn anslått.

Etter sjokkmeldingen i januar har aksjen falt med over 90 prosent, og arbeidende styreleder Anders Hvide måtte forlate selskapet i begynnelsen av måneden.

Etter at Northland søkte konkursbeskyttelse under svensk lov besluttet den kanadiske børsen i Toronto å fjerne selskapet fra børsen.

Selskapet klarte deretter å få den første jernmalmen avgårde med toget til Narvik, og deretter på skip til Europa, men dette er altså stanset for øyeblikket.

Les også

Northland søker ny livredningNorthland stanser alle operasjonerNorthland fikk ikke inn pengeneNorthland styreleder går på dagenNorthland i gang med å betale milliardlånetNorthland søker konkursbeskyttelse

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Northland Resources

Flere artikler

  1. - Northland har en løsning

  2. Northland trengerfortsatt penger

  3. Northland har fått lånene de trenger

  4. Northland i gang med å betale milliardlånet

  5. Svenske investorer redder Northland