Kjøper Nycomed for 77 mrd.

Asias største farmasiselskap overtar selskap som ble grunnlagt i Norge.

Publisert:

Japanske Takeda Pharmaceutical Co., Asias største farmasiselskap, overtar det tidligere norske legemiddelselskapet Nycomed for 9,6 milliarder euro, eller cirka 77,8 milliarder kroner.

Det opplyser nyhetsbyrået Bloomberg.

Takeda betaler oppgjøret i kontanter til Nycomeds aksjonærer. Selskapet, som i dag har hovedsete i sveitsiske Zurich, eies av det svenske oppkjøpsfondet Nordic Capital (41 prosent). Oppkjøpet inkluderer 3,6 milliarder euro i netto gjeld.

Andre store eiere er Credit Suisse-eide DLJ Merchant Banking, britiske Coller Capital og amerikanske Avista Capital Partners.

Takeda opplyser at oppkjøpet av Nycomed vil øke den årlige omsetningen med omlag 30 prosent.

12.500 ansatte
I 2010 hadde Nycomed et driftsresultat før avskrivninger og skatt på 774,9 millioner euro. Omsetningen endte på 3,17 milliarder euro, og om lag 39 prosent av omsetningen kom fra fremvoksende økonomier.

Nycomed har 12.500 ansatte, fire senter for Forskning & utvikling i Europa og India. I tillegg har selskapet 15 produksjonssteder i 13 ulike land.

SAKEN FORTSETTER UNDER BILDET

BLAR OPP: Hasegawa Yasuchika, som leder japanske Takeda Pharmaceutical Co, åpner lommeboken for Nycomed.

Etablert i 1874
Nycomed ble etablert i Oslo i 1874 av farmasøyten Morten Nyegaard.

Selskapet opplyser at over 70 prosent av omsetningen stammer fra eksport av produkter, deriblant de ikoniske kalsium tyggetablettene.

Totalt produserte Nycomeds fabrikk i Asker 2,1 milliarder slike tabletter i 2010.

Nycomed produserer en rekke medisiner med hovedvekt på hjerte/kar, mage/tarm, osteoporose, luftveier og smerte og er i tillegg en stor leverandør av reseptfrie legemidler og handelsvarer til apotek i utvalgte markeder.

I Norge er Nycomed forbundet med produkter som Rhinox, Zymelin, Nycoplus, Circadin, Albyl-E, Marevan, Levaxin, Alvesco, Daxas, Instanyl og Calcigran Forte.

Nycomed har skiftet eiere i flere omganger, og i 1990 ble det utskilt fra Hafsund-konsernet. Etter flere år under dansk kontroll, ble selskapets hovedsete i 2007 flyttet til Zurich.

Publisert: