S&P nedgraderer Hellas

Ratingbyrået senker den greske ratingen til B.

Demonstranter med hvite masker sitter utenfor det greske parlamentet under en aksjon etter det ble kjent at Hellas måtte ha kriselån fra EU og IMF i fjor.
Publisert:

De nedslående nyhetene står i kø for Hellas, som på ny får merke kredittratingbyråenes vrede:

Mandag melder ratingbyrået Standard & Poor's at ratingen på langsiktig gresk statsgjeld kuttes fra «BB-» til «B».

Den nye ratingen settes på «negative utsikter»-liste, og ytterligere nedgradering kan dermed stå på trappene innen lenge.

Ratingkuttet kommer etter at europeiske politikere har anerkjent at bekreftet offentlig at kriselånet på 110 milliarder euro ikke er tilstrekkelig, og at mer hjelp nå er nødvendig.

Like fullt fastholder det greske finansdepartementet at nedgraderingen ikke er «rettferdiggjort».

Les også: Hellas angriper S&P

Rentehopp

I kjølvannet av nedgraderingen har renten på tiårige greske obligasjoner økt avstanden til de relativt trygge tyske statsobligasjonene med samme løpetid.

Etter en oppgang på 0,17 prosentpoeng er differansen nå oppe i 12,5 prosentpoeng, ifølge Bloomberg.

Samtidig har kostnaden av å forsikre gresk statsgjeld mot mislighold (ved hjelp av CDSer - credit default swaps) økt til et nytt, rekordhøyt nivå, på 13,60 prosent.

Les også: EU diskuterer nye Hellas-krav

«Selektiv konkurs»

S&P er spesielt bekymret for at eurosonetopper skal ønske å utvide løpetiden på Europakommisjonens andel av det greske kriselånet på 80 milliarder euro.

- Som en del av en slik utvidelse, tror vi det vil føre til liknende krav til private kreditorer i form av utvidede løpetider på obligasjoner og lån, heter det i meldingen fra S&P.

Dette vil falle inn under det S&P definerer som en «selektiv konkurs».

- Selv om det ikke gis noen rabatt på renten, vil en utvidelse av lånetiden generelt bli sett på som mindre gunstig av kommersielle kreditorer, enn en tilbakebetaling i henhold til de opprinnelige betingelsene for gjelden, heter det i meldingen.

- Må halvere rentene

Selv om en utvidelse av tilbakebetalingsperioden vil øke sannsynligheten for at Hellas vil klare å unngå mislighold, er utsiktene fortsatt dystre, mener byrået.

S&P anslår at man må kutte i rentene på lånet med 50 prosent eller mer for å redusere den greske gjeldsbyrden til et bærekraftig nivå.

Høyere renter vil Hellas ikke klare å betale, når man tar hensyn til den veksten landet kan håpe å oppnå fremover.

Publisert: