ASIA-BØRSENE: Tepco stuper videre

Nedturen ser ut til å være bunnløs for Japans energihavarist.

MØTT MED PROTESTER: Mens Tepco presenterte kvartalsresultatet på fredag, demonstrerte anti-atomkraftgrupper utenfor selskapets lokaler i Tokyo.
Publisert:

Oppdatert med sluttkurser fra Japan 8.30.

Tokyo Electric Power Co (Tepco), som eier det havarerte kjernekraftverket i Fukushima, fortsetter børsnedturen etter at selskapet fredag la frem et svært dårlig kvartalsresultat.

I mandagens japanske børshandel falt Tepco med nye 9 prosent til 334.

Det betyr at selskapet har tapt 84 prosent av børsverdien siden Fukushima-kraftverket ble truffet av en tsunami i mars.

Kvartalsresultatet, som offentliggjort etter at børsen i Tokyo stengte fredag, viste at Tepco tapte 85 milliarder kroner i det finansielle året som sluttet i mars 2011. Tapet kom hovedsakelig som følge av skattemessige nedskrivninger knyttet til reaktorproblemene i Fukushima.

Grå dag i Asia

Uken har ikke startet bra for investorene på de asiatiske børsene. Wall Street falt tilbake fredag, og Asia har fulgt med videre ned mandag.

Som i USA dempes markedsoptimismen av frykt for forverring av statsgjeldssituasjonen i euroområdet.

Etter handelsslutt mandag morgen står Nikkei-indeksen i Tokyo i 9.459 poeng, hvilket tilsvarer en nedgang på 1,5 prosent.

Hangseng-indeksen i Hongkong er samtidig ned 1,9 prosent, mens hovedindeksen i Shanghai er ned hele 2,95 prosent.

Lavere takt i Kina

De kinesiske børsene har falt delvis som følge av en skuffende innkjøpssjefindeks (PMI, purchasing managers' index). Indeksen fra banken HSBC falt fra 51,8 poeng i april til 51,1 i mai.

HSBCs sjeføkonom mener likevel veksten i kinesisk økonom er solid.

- Man trenger ikke bekymre seg for en «hard landing», fordi det nåværende PMI-nivået allerede innebærer en vekst på 13 prosent for industriproduksjonen og 9 prosent i bruttonasjonalproduktet, sier Qu Hongbin til Market Watch.

Kospi-indeksen i Sør-Korea har også falt 2,1 prosent, drevet av nedgang for bilprodusentene Hyuandai og Kia.

Prisen på et fat nordsjøolje med levering stod mandag morgen i 111,3 dollar. Det er 0,9 dollar lavere enn da Wall Street stengte fredag kveld.

Publisert:

Her kan du lese mer om