MARINE HARVEST: Marine Harvest: - Kjøres det for hardt, kan vi få en ny smell

Oppdrettskjempe advarer mot nytt tilbakeslag i Chile.

ADVARER: - Kjøres det for hardt på biologien, får vi samme problem som for to – tre år siden, sier konsernsjef Alf- Helge Aarskog i Marine Harvest.
  • Even Landre
Publisert:

Norske oppdrettere er inne i en gullalder i en tid med kraftig økende etterspørsel og stor manko på laks i verden.

Noe av årsaken til dette er den alvorlige virussykdommen ILA som rammet chilensk oppdrettsnæring i 2007, og som i årene etter har slått ut store deler av produksjonen fra landet.

Nå advarer verdens største lakseoppdretter, Marine Harvest, om at det er stor fare for at industrien i Chile går for fort frem. For i den kriserammede næringen i Sør-Amerika er det mange som raskt ønsker å nå gamle høyder.

Ønsker å holde igjen
Konsernsjef Alf Helge Aarskog i Marine Harvest mener det er klare indikasjoner på at antallet lus og bruken av antiobiotika er økende i chilensk oppdrettsindustri.

- Vi ser at vi har økende lusemengde i forhold til i fjor på samme tid, og vi ser at antibiotikaforbruket stiger. Dette, i kombinasjon med at vi ser at industrien skal vokse enormt raskt , er grunnen til at vi ønsker å holde igjen, sier Aarskog til E24.

Marine Harvest

Nå vil de vurdere sin plan for utsett av smolt for inneværende år.

- Har ikke formålet med nedstengningen vært å få en full opprydding i oppdrettsnæringen?

- Jo, og vi er kanskje det mest konservative selskapet i Chile, og med veldig strenge biosikkerhetsregler på våre anlegg. Likevel ser vi at veksten skal bli voldsom for enkelte. Vi hører om at alt av smolt går i sjøen, og da blir vi litt bekymret, sier konsernsjefen.

LES OGSÅ: Norsk lakseeksport til Kina halvert

- Kan få samme problem igjen
Marine Harvest-sjefen mener hovedproblemet i Chile ligger i mangel på regulering.

- Men dette er todelt, ansvaret har både de som driver der, og myndighetene.

Aarskog sier at de store produsentene snakker sammen, og det er ikke de som gir grunn til bekymring.

- Vi ser at det er en serie med mindre aktører, og en del nye produsenter, sier han, og advarer: Kjøres det for hardt på biologien, får vi samme problem som for to – tre år siden. Konsekvensen av for hardt kjør er at det smeller igjen.

Aarskog sier at de i likhet med alle andre håper at Chile kommer tilbake.

- Vi trenger jo fisken, men da må vi passe på at vi gjør det på riktig måte.

Følg Marine Harvest på E24 BØRS

- Mange røde lamper
Analytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets mener det er verdt å merke seg at Marine Harvest er veldig skeptiske til Chile.

- De ser at det er litt for mange røde lamper i det vi går inn i en sterk periode med utsett av mye smolt, sier analytikeren til E24.

-Hvordan tolker du det?

- Det er et signal om at man må være forsiktig. Risikoen er, jo raskere man øker produksjonen, desto større er faren for tilbakeslag. Det er ikke snakk om en dobbeldipp, men en vesentlig risiko for tilbakeslag, sier analytikeren.

- For øyeblikket er det gode vilkår, og alle som rapporterer sier det. Men den store testen får man mot slutten av året, da man får se effekten av antibiotikabruken og andelen lus.

- Hva kan konsekvensen ved at man går for fort frem bli?

- Kommmer Chile med et tilbakeslag, vil det gi en innstrammende effekt i det globale markedet, sier Giskeødegård.

Marine Harvest la frem nærmere en milliard kroner i overskudd etter årets tre første måneder. Les mer om resultatet her

Chile priset inn
Og for norske oppdrettere kan det innebære en oppside.

For ILA-viruset som slo ut chilensk oppdrettsindustri i 2007 og 2008, har sendt prisene rett til værs i en periode med sterk vekst i etterspørselen.

- I dag er det priset inn i aksjekursen til Marine Harvest at Chile kommer tilbake til det globale markedet for fullt i markedet om to-tre år. Med andre ord, dersom Chile får en «choke», kan det gi aksjen en oppside.

- Hvorfor greier man ikke å regulere dette?

- Det er et samarbeid mellom myndighetene og oppdrettere, men det er ikke detaljregulering på hvor mye smolt som settes ut, for eksempel. Dette er opp til den enkelte oppdretter.

Faste kontrakter
Etter dagens kvartalspresentasjon trekker analytikeren forøvrig frem signalene fra oppdrettskonsernet om at de er veldig komfortable med etterspørselssituasjonen, og at det underliggende markedet vurderes som sterkt.

- Det er også viktig at Marine Harvest låser inn for mye større volum på kontrakt. Til høsten er det mer laks enn på våren, og det at det er en større andel på faste kontrakter, kan bidra til å avdempe eventuell uro. Det er veldig positivt, sier han.

Nordea-analytikeren sier at det kommer kun små justeringer på deres syn på aksjen etter presentasjonen. I dag har meglerhuset en kjøpsanbefaling.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Mowi (tidl. Marine Harvest)

Flere artikler

  1. Fredriksens største investering stiger til nye rekorder

  2. – Den chilenske katastrofen tørker opp markedet

  3. Trøim: - Vi gjorde en halv side research

  4. Lakseprisbonanza gir aksjonær-fest i Marine Harvest

  5. Lakseoppdretternes bønn til ny regjering:- For raske endringer kan fåalvorlige konsekvenser