Orkla-Wiggen håper å selge Rec i år

Men konsernsjefen innrømmer at det er vanskeligere å bli kvitt Rec-posten enn de trodde da salget ble varslet i høst.

VIL BRUKE PENGER: Bjørn Wiggen ønsker å bruke pengene som nye salg vil gi til å ekspandere.
Publisert:

I løpet av året regner konsernsjef Bjørn Wiggen i Orkla at Borregaard er solgt eller børsnotert og aksjeporteføljen vesentlig redusert.

Han håper også at Orkla skal ha klart å kvitte seg med aksjeposten på nær 40 prosent i solcelleselskapet Rec før klokkene ringer 2013 inn.

LES OGSÅ: Svakere inntjening i Orkla

Annonsert salg

I august i fjor annonserte Orkla at de ønsker å selge aksjeposten i Rec så fort det lar seg gjøre.

- Ambisjonen er å få en løsning i løpet av året, sier Wiggen til E24.

Han medgir at utviklingen i markedet har gjort oppgaven med å kvitte seg med Rec-aksjen har vist seg å være vanskeligere enn Orkla så for seg da salgsplanene ble lansert.

- Man må konstatere at markedet for Rec er svært vanskelig. Det påvirker selvfølgelig mulighetene våre, sier Wiggen.

Mareritt-høst

AksjeLongname: OrklaTicker: ORKMarked: OSEOrganiasonsnummber: 910747711TSID:Trade time: 2012-02-09 10:20:55Last: 45.48Close: 47.55Periode: 7days

Høsten har vært et mareritt for Rec med kraftig fall i prisene på selskapets produkter. Store deler av Recs norske virksomhet er lagt ned eller midlertidig stanset. Det er en reell mulighet for at Rec legger ned all sin produksjonsvirksomhet i Norge i løpet av året.

LES OGSÅ: Rec forbereder seg på å legge ned all produksjon i Norge

Wiggen sier både et rent salg og en industriell løsning som eksempelvis fusjon er aktuelle veier ut av Rec-engasjementet.

I Borregaard har man kommet langt i å klargjøre selskapet for salg. Wiggen regner med at Borregaard er ute av konsernet i løpet av året. Enten i form av et salg, eller gjennom en børsnotering.

Lemper ut aksjer

I tillegg skal store deler av aksjeporteføljen som var på 5,5 milliarder kroner ved inngangen av 2012 selges i løpet av året.

- Vil det komme et stort ekstraordinært utbytte når salgene er gjennomført?

- Generelt har vi en politikk som sier at vi deler ut utbytte når vi ikke har noe å bruke pengene på, sier Wiggen.

- Det vi helst ønsker er å foreta ekspansjonsinvesteringer, legger han til og understreker at det foreslåtte utbytte på 2,50 kroner per aksje ikke er småpenger.

- Det er tross alt 2,5 milliarder kroner.

Leter etter oppkjøp

Men selv om Wiggen har lett og lett etter oppkjøpsobjekter siden han ble konsernsjef sommeren 2010, har ingen storfisker materialisert seg.

Nå sier Wiggen at de har identifisert flere mulige oppkjøpskandidater, men han synes selgerne så langt er litt for storforlangende.

Oppkjøpskandidatene Orkla ønsker seg er selskaper som kan inngå i Orklas merkevaredivisjon og som har sitt geografiske tyngdepunkt samme sted som Orkla.

Financial Times skrev for få dager siden at Orkla var ble som kjempet om å kjøpe den nordiske delen av Findus som selger frysetørret matvareprodukter.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om