Cermaq varsler dårligere resultat etter milliardbud
Japanske Mitsubishi Corp. byr milliarder for å sikre seg norske Cermaq, samtidig som de visste at selskapet går mot tøffere tider.
Mandag morgen ble det kjent at det japanske industrikonsernet Mitsubishi Corporation byr 96 kroner aksjen, eller 8,88 milliarder kroner, for det norske oppdrettselskapet Cermaq.
Cermaq-aksjen har mandag steget til rundt to kroner over budet fra Mitsubishi, et tegn på at markedet tror at prisen vil øke.
Holder døren på gløtt
Næringsminister Monica Mæland har allerede vært ute og sagt at «staten er innstilt på å selge».
Hun holder samtidig døren på gløtt for andre friere som vil betale mer for selskapet.
Like etter at budet ble annonsert av Cermaq og Mitsubishi, sendte oppdrettselskapet ut et finansiell varsel.
Der kutter Cermaq i de økonomiske anslagene for i år og peker på at særlig tredje kvartal vil bli svakere enn tidligere ventet.
«Dette er på grunn av generelt fallende priser så langt i kvartalet, samt selskapsspesifikke utfordringer relatert til reduserte salgsvolumer og fiskehelse», skriver selskapet.
Cermaq har nå nedjustert estimert salgsvolum for hele 2014 fra 158.000 tonn til 151.000 tonn. Cermaq opplyser at Mitsubushi skal ha fått denne informasjonen før de sendte inn budet sitt.
Hele 6.000 av kuttet på 7.000 tonn er ventet å komme fra den norske produksjonen, mens resten er anslått å komme fra Cermaqs kanadiske produksjon.
Der varsler også Cermaq en regning som tilsvarer et kutt i resultat før skatt i tredje kvartal på 3,8 millioner kanadiske dollar for selskapet (rundt 22 millioner kroner).
Selskapet må nemlig slakte ned all fisken på Miller-anlegget på grunn av algeoppblomstring før utgangen av tredje kvartal.
Cermaq er langt i fra alene om å varsle en tøff høst. Lerøy Seafood kom med lignende beskrivelser av markedet da de offentliggjorde sine tall i slutten av august.
Utsetter slakting
For Norges del melder Cermaq at mye av slaktingen i år kan utsettes på grunn av de nye grønne lisensene, samt en midlertidig økning i maksimalt tillatt biomasse.
«Situasjonen med forhindret markedstilgang til Russland har ført til generelt reduserte priser, spesielt for mindre fisk», skriver selskapet videre.
I Canada har også de russiske motsanksjonene ført til at prisene er presset oppover. Ettersom Chile ikke er rammet av russernes importnekt av vestlige matvarer, så har økt prisene. Situasjonen er likevel langt fra rosenrød:
«Denne effekten synes imidlertid å ha vært begrenset siden etterspørselen fra Russland for chilenske produkter er redusert etter en hektisk periode i starten. En viktig grunn antas å være manglende enighet rundt kredittbetingelser», skriver Cermaq.
Lakseanalytiker Alexander Aukner i DNB Markets mener budet er «fair», og det er før han har gjort noen justeringer for resultatvarslet selskapet også kom med i dag.
- Det er lavere salgsvolumer og problemer med fiskehelsen, konstaterer Aukner.
De fleste analytikere og oppdrettselskaper ser imidlertid lysere på situasjonen hvis man ser litt lenger frem i tid. Det er nemlig ventet en svært lav produksjonsvekst fremover, mens etterspørselen fortsatt er sterk.
Les også: