Null skatt for Spetalen-selskap etter oppkjøp

Clavis Pharmas kjempeunderskudd gir Weifa skattefritak i lang tid.

INGEN SKATT: Øystein Stray Spetalen er største eier i Aqualis med 24 prosent av aksjene.
Publisert:

Som en følge av at Øystein Stray Spetalen kjøpte seg opp i Clavis Pharma og slo det sammen med Aqualis i fjor, kan han nå se frem til mange år med skattefritak for Weifa som ble annonsert kjøpt av Aqualis tidligere denne uken.

Overfor Finansavisen bekrefter Spetalens forretningspartner Glen Rødland at det fremførbare underskuddet fra Clavis Pharma er på 845 millioner kroner. Det fremførbare underskuddet kan motregnes overskuddet fra Weifa fremover, ettersom begge selskapene befinner seg innen farmasi/helsesektoren.

Vil ikke kommentere

Weifa hadde et resultat før skatt på 69 millioner kroner i fjor, dermed kan Aqualis som vil ta navnet Weifa etter oppkjøpet, se frem til mange år med nullskatt fremover.

Spetalens forretningspartner Glen Rødland ønsker ikke å kommentere skatteeffekten.

Skattejurister mener at Aqualis ikke vil møte problemer med å benytte seg av det fremførbare underskuddet.

- Det er ikke noe som sier at et underskuddsselskap ikke kan få tilført ny egenkapital eller kjøpe et overskuddsselskap og benytte sitt eget fremførbare overskudd til å redusere det skattbare overskuddet i selskapet man kjøper, sier en skatteadvokat til Finansavisen.

Clavis Pharma-delen i Aqualis består nå kun av to ansatte og driver ikke noen legemiddelutvikling etter at selskapet mislykkes med utviklingen sin i fjor, men sitter på en rekke patenter.

Resten av Aqualis, «originale Aqualis», er et oljekonsulentselskap og dette vil bli skilt ut som eget selskap ved navn Aqualis Offshore før oppkjøpet.

- Juvel

Det var tirsdag det ble kjent at Aqualis hadde inngått en avtale om å kjøpe Weifa for 1,17 milliarder kroner.

Weifa er spesielt kjent for merkevarene Paracet og Ibux.

- Vi mener Weifa er en av de siste juvelene innen konsumvaremarkedet i Norge som er på norske hender. De har en portefølje med merkevarer som er meget sterke, alle kjenner Paracet, Ibux og Paralgin Forte, sa styreleder i Aqualis og Spetalen-partner Glen Rødland til E24.

Ved siden av de velkjente smertestillende medisinene er Weifa også en stor eksportør og leverandør av opiater til legemiddelprodusenter i utlandet. I tillegg produserer og eksporterer selskapet metformin som brukes i behandlingen av diabetes.

Gjeld og nye aksjer

Kjøpet vil bli finansiert gjennom en kombinasjon av utstedelse av nye aksjer og gjeld.

700 millioner kroner vil bli hentet gjennom en rettet emisjon, 100 millioner kroner vil hentes gjennom en tegningsrettsemisjon, mens 400 millioner kroner vil skaffes til veie gjennom utstedelse av et obligasjonslån.

Les også:

Aqualistopp: - En av de siste juveleneAqualis kjøper opp Weifa ASInvestorene jubler for Spetalen-selskapets kjøp

Publisert: