Oljefondet tjener «egentlig» 160 milliarder kroner i år

Toppsjef Yngve Slyngstad vil ha mer fokus på hva Oljefondet får inn av penger.

PENGER INN ER VIKTIGST: Administrerende direktør for Statens pensjonsfond utland, Yngve Slyngstad, vil ha mer fokus på kronene som hver måned triller inn på kontoen, fremfor avkastningen til fondet.

Neil Hall
  • Andreas Wolden Fredriksen
Publisert:,

– Vi har i løpet av 40 år tatt opp 40 prosent av våre oljereserver. Fortsetter det i samme takt fremover, har vi 60 år igjen av oljealderen i Norge.

Slik innledet administrerende direktør i Statens pensjonsfond utland, på folkemunne Oljefondet, Yngve Slyngstad et presseseminar om fondets strategiplan for 2014 til 2016 onsdag morgen i Norges Banks lokaler i Oslo sentrum.

For første gang presenterte Slyngstad antallet kroner som årlig tikker inn på kontoen til Oljefondet fra aksjeutbytte, rentekuponger og leieinntekter. I fjor var dette tallet rundt 125 milliarder kroner, i år kan tallet passere 160 milliarder kroner. Ved utgangen av tredje kvartal var over 120 milliarder kroner betalt inn i renter og utbytte.

Fortsetter fondets inntjening i samme tempo, vil summen passere olje og gass-inntektene innen få år.

Til sammenligning eksporterte Norge fisk og sjømat for rundt 60 milliarder kroner i fjor.

Les også

Venstre og KrF vil stramme inn handlingsregelen

Bryr seg lite om svingninger

I forrige uke la Slyngstad frem tallene for fondets tredje kvartal, som viste at fondets avkastning var 0,1 prosent, vel 15 milliarder kroner. Det er summen av inntekter, kursnedgang og kursoppgang.

I fremtiden kan det bli mer fokus på på det første - altså hva fondet får inn i rene inntekter på konto i form av utbytte, renter og leieinntekter.

– Det som er helt åpenbart etter at vi gikk inn i aksjer, er at vi må være åpne for at fondet vil svinge fra år til år. For oss spiller det egentlig ingen rolle hvis vi ikke skal selge aksjene. Vi syns det er strålende at aksjene faller, da kan vi kjøpe billige aksjer.

– I de neste tiårene skal vi kjøpe mer, og er derfor mer interessert i hva aksjene er verdt når vi skal selge om 30–40 år. Om aksjemarkedet går opp eller ned fra en dag til en annen er egentlig ikke veldig interessant for oss. Det vi bryr oss om er utbyttet vi får fra våre investeringer.

Regjeringen har satt ned et ekspertutvalg ledet av professor Øystein Thøgersen ved NHH som skal se på praktiseringen av handlingsregelen. Rapporten vil bli lagt frem innen utgangen av juni neste år.

Handlingsregelen gjør det enkelt forklart mulig for Norge å gå med et underskudd tilsvarende fire prosent av kapitalen av oljefondet, hvert år. For neste års statsbudsjett har finansminister Siv Jensen lagt opp til en oljepengebruk på 164 milliarder kroner.

Les også

Sp ber støttepartiene bruke oljebremsen

Etterlyser klarere arbeidsfordeling

Slyngstad ser frem til en klar rolledeling mellom fondet og Etikkrådet. Frem til nå har fordelingen vært at fondet investerer, og Etikkrådet sier nei i etterkant.

– Vi tror det er en oppfatning i befolkningen om at vi skal gjøre en ekstra screening, men det er ikke en del av mandatet, sier han.

Fondet har høstet kraftig kritikk for investeringer i selskaper som Glencore, Lonmin og IDB Group Holding Corp.

– Hadde det vært mulig å sende vanskelige saker til etikkrådet, hadde det vært lettere for oss, sier Slyngstad.

Les også:

Har brukt 27.000 milliarder kroner på å «redde» verdens største økonomiOljefondet vil kjøpe i AsiaTo av tre nye oljekroner går rett til pensjonistene

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Europas comeback ga rekordkvartal for Oljefondet

  2. Yngve Slyngstad om tidenes Oljefondet-år: – Vet ikke om vi klarer å gjenta det

  3. Trodde svake Amazon-tall ville utsette rekorden: – Vi må jo bake litt i helgen

  4. Annonsørinnhold

  5. Oljefondets største poster: Apple tilbake på topp

  6. Oljefondet ligger an til tidenes beste år