SAS finansierer nye fly hos en kinesisk bank
SAS er nå kommet ett steg nærmere sitt store langdistanseløft som skal begynne neste år. For første gang er partneren kinesisk.
I juni i fjor inviterte SAS-sjef Rickard Gustafson og resten av ledelsen til en stor presentasjon på flyselskapets tekniske base ved Oslo Lufthavn.
Da kunne selskapet fortelle at de hadde inngått en avtale om å bestille nye langdistansefly fra Airbus, som en del av en større plan for å løfte langdistansetilbudet.
Fredag morgen melder SAS at finansieringen av de fire nye A330-300 Enhanced er på plass.
Finansieringen skjer gjennom at flyene selges og leases tilbake fra den kinesiske banken Bocomm (Bank of Communications). Banken er børsnotert og er en av Kinas ledende kommersielle banker.
Første store Kina-avtale
Flyene skal leveres fra Airbus fra slutten av neste år og vil i første omgang leases tilbake fra den kinesiske banken i 12 år. En slik type finansiering er svært vanlig i flybransjen, og brukes for eksempel også av Norwegian og andre store internasjonale flyselskap.
- Det er med glede at jeg i dag signerte en avtale som sikrer finansieringen av den første fasen av fornyelsen av SAS' langdistanseflåte gjennom leveransen av fire Airbus A330-300 Enhanced. Dette er SAS' første store avtale med en kinesisk motpart, sier finansdirektør Göran Jansson i SAS i en børsmelding.
SAS har bestilt langdistansefly fra Airbus for rundt 20 milliarder kroner, og ordren av de nye A330-flyene utgjør rundt 6,1 milliarder av dette (Én milliard dollar). Prisene regner ikke med eventuelle rabatter som er vanlig å få av produsentene.
Beholder de gamle
Avtalen som SAS har inngått med Airbus er en omfattende ordre med to flytyper.
Det er snakk om fire stykker av den nye generasjonen Airbus A330-300, kalt Enhanced, som nå altså er finansiert med kinesiske penger. I tillegg skal SAS ha åtte nye A350-900 (med en opsjon på seks til), som med sin avanserte og lette konstruksjon konkurrerer med Boeings Dreamliner.
SAS måtte kjøpe to flytyper for å få til langdistanseløftet
I tillegg til dette skal SAS totalrenovere kabinene i den eksisterende flåten som består av Airbus A340-300 og A330-300.
Benytter SAS seg av alle opsjonene kan de altså sikre seg 18 splitter nye langdistansefly i årene fremover. Men flåten kan bli enda større enn det.
E24 skrev allerede i desember i fjor at SAS vurderte å beholde noen av de eksisterende langdistanseflyene deres i noen år til, selv om man altså får inn nye. Ettersom de skal totalrenoveres med nye kabiner, vil de nemlig fremstå som nye for passasjerene.
Før sommeren bekreftet konserndirektør Eivind Roald overfor E24 at SAS har bestemt seg for å beholde tre av de eksisterende A340-300-flyene. Disse flyene skal bidra til å gi Norge og Sverige flere direkteruter til USA og Asia, fortalte Roald.
SAS har i dag åtte A340-300 og fire A330-300 i sin flåte.
Årsaken til at SAS vil beholde tre av A340-flyene er at man ser for seg en solid vekst i trafikken på langdistanserutene i årene som kommer. Går SAS inn for å innløse alle opsjonene på den nye ordren kan langdistanseflåten deres dermed vokse til 21 fly når vi nærmer oss 2020.
Les også: