Kraftig resultatfall i Det norskes nye oljevirksomhet

Bunnlinjen i Marathon Oils norske virksomhet falt med 30 prosent i fjor, samtidig som eierne tappet egenkapitalen for nesten 450 millioner kroner.

ØKTE KOSTNADER: Det norskes nye oppkjøp, Marathon Oils norske virksomhet, opplevde en kraftig økning i produksjon- og transportkostnader på 39 prosent i fjor. Sammen med høyere leteutgifter og lavere omsetning satte det dype spor i regnskapet. Her er selskapets produksjon- og avlastingsskip Alvheim FPSO.

  • Marius Lorentzen
Publisert:,

Det var mandag morgen denne uken at oljeselskapet Det norske annonserte at de skal kjøpe den norske virksomheten til Houston-baserte Marathon Oil.

Nyheten førte til at aksjen til Det norske har steget kraftig, og markedsverdien har økt med over én milliard kroner.

Det norske blar opp 2,1 milliarder dollar, rundt 12,6 milliarder kroner, for virksomheten. Kjøpet sikrer Det norske et kraftig hopp i produksjonen over natten, fra mellom 3.000 og 5.000 fat dagen til over 80.000.

Det vil gjøre overgangen til Det norske i årene som kommer mye enklere når de skal være med på milliardutbyggingene på Utsirahøyden, inkludert Johan Sverdrup, Ivar Aasen og Gina Krog.

Det norske går i dag med underskudd, men gjennom oppkjøpet av Marathon sikrer de seg en solid kontantstrøm og omsetning allerede fra i år.

Kjell Inge Røkke og Aker-systemet kontrollerer halvparten av aksjene i Det norske, og Aker har forpliktet seg til å stille opp med 49,9 prosent i en kommende fortrinnsrettemisjon i Det norske på 500 millioner dollar, tilsvarende tre milliarder kroner.

Les også

Slik kjøper Det norske seg råd til å bygge ut Sverdrup

Onsdag morgen offentliggjorde Det norske 2013-regnskapet for Marathon Oils norske virksomhet, og de viser at resultatene falt kraftig i fjor.

Trakk av egenkapitalen

Marathon Oil i Norge hadde ikke salgsinntekter før i 2011. Da gikk selskapet fra en omsetning på null til 20,2 milliarder kroner.

I 2012 økte omsetningen til 21,2 milliarder, mens den falt ned til 18,7 milliarder i fjor.

I tillegg til lavere omsetning hadde Marathon Oil høyere produksjon-, transport- og leteutgifter i fjor, men også lavere avskrivninger.

Sammen med den lavere omsetningen bidro det til at driftsresultatet falt fra 16,97 til 14,7 milliarder i 2013, sammenlignet med året før.

Etter at skatten var betalt lå resultatet på 2,45 milliarder kroner, rundt én milliard kroner lavere enn 2012-resultatet.

Marathon Oil valgte likevel å ta ut mer utbytte enn resultatet. De tok nemlig ut 2,89 milliarder i utbytte. Differensen dekket de inn gjennom å hente ut snaue 450 millioner kroner fra egenkapitalen.

119 millioner av dette kom fra innskutt egenkapital, mens resten kom fra den ordinære egenkapitalen. I 2011 trakk også Marathon av egenkapitalen for å øke utbyttet utover årsresultatet, da de trakk 105 millioner og utbyttet endte på snaue 3,6 milliarder kroner.

Siden 2010 har egenkapitalen i Marathon Oil Norway blitt redusert kraftig fra 4,94 milliarder kroner til 271,4 millioner kroner i fjor.

Marathon Oils langsiktige gjeld økte marginalt i 2013, etter å ha falt kraftig i 2012.

Økningen i fjor var på 317 millioner, og kommer av økte pensjonsforpliktelser og av at man har satt av mer penger til fjerning og nedstengning av felt. Den langsiktige gjelden til andre selskap i Marathon Oil-konsernet var stabil på 3,37 milliarder kroner.

Det er betraktelig lavere enn i 2011, da de skyldte 6,29 milliarder til Marathon Oil-konsernet.

Les også:

Dette tror analytikerne om Det norske-aksjen fremover- Marathon oppkjøpet er et kinderegg- Marathon hadde ikke lyst på Gudrun

Her kan du lese mer om

  1. Det norske oljeselskap

Flere artikler

  1. Slik kjøper Det norske seg råd til å bygge ut Sverdrup

  2. Betalt innhold

    Aker økte inntektene i 3. kvartal

  3. Aker tynges av nedskrivninger

  4. Annonsørinnhold

  5. Svakeste omsetning siden 2012: Kongsberg Gruppen kutter i utbyttet

  6. Vil sluke resten av Block Watne