Nedturen fortsetter på Wall Street

Siden åpning forrige tirsdag har det bare gått i rødt for de amerikanske hovedindeksene. Dagens oppgang i Europa er et lite lysglimt i et urolig marked og det så lenge ut til å gå samme vei i USA, men så snudde markedet i noen dramatiske sluttminutter.

OVERRASKET: Det er en uke siden sist Dow Jones-børsen kunne annonsere en opptur for sine aksjeposter. Tirsdag steg de dominerende børsene verden over etter at kinesiske myndigheter senket renten og lettet på kapitalkravene til bankene. Det gjorde de også lenge i USA før de bråsnudde og raste i rødt rett før handelsslutt.
Publisert:

– Den så jeg ikke komme, spesielt med de sterke konsumenttallene som kom i dag, sier sjefstrateg i Nordea, Leif-Rune Rein til E24.

I Europa var mandagen like blodrød, men tirsdagen bød på en langt hyggeligere børsdag hvor de toneangivende hovedindeksene steg mellom 3 til 4 prosent.

I USA gikk det imidlertid motsatt vei.

Les også

Oslo Børs styrker seg mindre enn Europa

Dramatisk slutt

Børsene åpnet solid opp og rundt en halvtime før stenging var rundt to tredjedeler av aksjene på Nasdaq i grønt, Dow Jones hadde kun to i rødt på hovedindeksen og S & P 500 hadde rundt 80 prosent med en opptur.

Så snudde det plutselig og i det ordinær handel er over klokken 22.00 norsk tid står børsene slik:

** Dow Jones er ned 204,91 poeng, eller 1,29 prosent, og avslutter på 15.666,44 poeng. To aksjer i rødt ble snudd til to aksjer i grønn drakt, og resten i rød. På sitt beste var indeksen opp over 400 poeng.

** Nasdaq ned 19,76 poeng til 4.506,49 poeng, 0,44 prosent ned for dagen(Det har blitt meldt om tekniske problemer med oppdatering av Nasdaq, så dette tallet kan bli oppdatert red.anm.)

** S & P 500 mistet 25,59 poeng og er ned 1,35 prosent til 1.867,62 poeng.

Dette er første gang S & P 500 har seks dager med sammenhengende nedgang på tre år. Siden toppunktet 21. mai har indeksen falt hele 12 prosent.

VIX-indeksen som måler volatiliteten på S&P 500 er høy i et historisk perspektiv, men er likevel ned over 11 prosent til rett over 36 tirsdag kveld. På halvannen uke har denne steget dramatisk til over 53,29 mandag mot et normalt nivå den siste tiden på rundt 12–15.

På et år har denne indikatoren på hvor urolig markedet er steget med hele 214 prosent.

Usikker på årsaken til fallet

For hva skjedde egentlig nå i sluttminuttene?

– Jeg vet ikke. Det kan kanskje forklares med at dagens positive tall styrker muligheten for at Fed setter opp renten, og at det spiller inn. Det kan også være at amerikanske investorer ikke ser på det som skjedde i Kina som noe nytt og positivt, at de derfor ikke har troen på at det vil gi positive effekter, sier Rein sent tirsdag kveld.

Kinesiske myndigheter besluttet i dag å sette ned renten med 50 basispoeng og lettet på kapitalkravene til bankene for å tilføre markedet likviditet.

Gårsdagens fall for indeksen S & P 500 på 3,94 prosent var det største fallet på vi har sett på én dag siden august 2011. De andre amerikanske hovedindeksene var ikke stort bedre, teknologitunge Nasdaq var ned 3,82 prosent og Dow Jones Industrial Average måtte se aksjepostene falle med 3,57 prosent, også disse med de største fallene siden finansuroen i 2011.

De siste to dagene har børsene implementert «Rule 48» som er laget for å forhindre kaos ved åpning når det er forventet høy volatilitet.

(Saken fortsetter under bildet.)

BRÅ SLUTT: Frem til rundt en halvtime før klokkene ringte på Wall Street lå Dow Jones-indeksen i pluss. Så ramlet den utfor og avsluttet den sjette dagen i rødt.

Apple er et av få selskaper som ender dagen opp og har sneket seg 0,29 prosent over nullpunktet. Aksjen åpnet opp nesten 8 prosent, men raser altså som resten av aksjene mot slutten av dagen.

Mer om Apple kan du lese her.

Fortsatt svak oljepris

Oljeprisen har nå hatt hele åtte dager med nedgang før dagens opptur. En slik sammenhengende nedgang har ikke skjedd siden oktober 2012 da den sank fra 115,69 dollar fatet til 107,71, eller 5,93 prosent ned, på ni dager.

De siste dagers nedtur er imidlertid langt mer dramatisk. På de åtte dagene har prisen rast 5,46 dollar, eller 11,22 prosent, til et bunnivå sist sett under finanskrisen.

Dagens oppgang ved stenging i New York på 1,23 prosent er derfor bare et plaster på såret for oljeindustrien. Klokken 22.00 norsk tid lå nordsjøoljen på 42,97 dollar per fat, opp 1,23 prosent for dagen. Den amerikanske lettoljen stiger mer og er på 38,85 dollar per fat, 1,70 prosent opp siden mandag.

Det kan gå mot en ny nedtur for norske selskaper onsdag.

– Jeg tipper Oslo Børs går ned i morgen. Og jeg tror det blir veldig negativt dersom Kina faller i natt, avslutter Rein som påpeker at de kinesiske fastlandsbørsene lever sitt eget liv og er umulig å predikere hva som vil skje.

Les også

– Det som slår meg, er hvor lite de kutter

Les også

Ikke starten på en ny finanskrise

Les også

- Ikke alle land har masse penger på bok som Norge til å ri unna den perfekte stormen

Publisert: