Geir Håøy er ny sjef i Kongsberg Gruppen: Tar over skuten midt i oljestormen

Den nye toppsjefen i Kongsberg Gruppen mener bildet er langtfra helsvart etter oljeprisens fall. Han mener de ansatte nå får tid til å jobbe med ideer som måtte legges i skuffen under olje-boomen.

AMBASSADØRBESØK: Etter 23 år i bedriften tar Geir Håøy (t.v.) over som konsernsjef etter Walter Qvam (t.h.). Mandag fikk de lunsjbesøk av USAs ambassadør til Norge, Samuel Heins.
  • Marius Lorentzen
Publisert:

KONGSBERG (E24): – Vi skal ikke slutte med olje og gass, men vi må endre oss som alle andre, sier Geir Håøy til E24 etter at han mandag offisielt tok over som konsernsjef i Kongsberg Gruppen etter Walter Qvam.

Sjefsbyttet ble markert på selskapets hovedkontor med både den avtroppende og påtroppende sjefen til stede, sammen med styreleder Finn Jebsen og en rekke andre fra selskapets ledelse.

Geir Håøy kommer fra jobben som sjef for Kongsberg Gruppens største datterselskap Kongsberg Maritime, og har brukt de siste månedene på å forberede seg på å ta over ansvaret for hele det store industrikonsernet.

Med sin bakgrunn fra shipping-delen av konsernet, har han brukt mye tid på å bli bedre kjent med forsvarsvirksomheten før han nå tar over.

– Det har vært godt å komme litt ned i grøten og bli bedre kjent med denne delen av konsernet, sier Håøy.

Vil ha mer vekst

Blant temaene som ble tatt opp under seansen mandag var både det ferske oppkjøpet av halvparten av det finske forsvarskonsernet Patria, opprettelsen av det nye satsingsområdet Kongsberg Digital og motgangen i oljenæringen.

Styreleder Finn Jebsen (t.v.) delte ut blomster til avtroppende konsernsjef Walter Qvam og den nye konsernsjefen Geir Håøy.

– Tiden går jo fort når man har det gøy, sa Jebsen til den avtroppende konsernsjefen og trakk blant annet frem at konsernet både har vokst og blitt mer synlig i samfunnet siden Qvam tok over:

– Du overtok et solid selskap for åtte år siden, men du har hevet ambisjonene, og Kongsberg bokser nå i en vektklasse over seg selv. Vi har gått fra 8 til 17 milliarder i omsetning og nesten 8.000 ansatte.

Oljebremsen har imidlertid rammet Kongsberg Maritime hardt, og selskapet varslet i fjor en nedbemanning.

– Geir, du overtar når vi nå har møtt på tøffere tider (innen olje – og offshore, journ.anm.) Men vi valgte jo deg fordi du var den beste, og fordi du har den fordelen av å kjenne bedriften, sa styreleder Finn Jebsen til den nye sjefen og la til:

– Du har vært her i 23 år og vi håper det skal bli mange år til.

Styrelederen var tydelig på at han ikke ønsker en sjef som bare ser etter det man har fått til, og som vil noe mer enn å bare styre skuten gjennom uroen i oljemarkedet. Konsernet har vokst betydelig under Walter Qvams åtte år som sjef, og styreleder har klare ambisjoner om at den utviklingen skal fortsette under Geir Håøy:

– Kongsberg skal bli enda større og sterkere. Det blir ikke lett, men det var derfor vi valgte deg, sa Jebsen.

Les også: Kongsberg-sjefen vurderer nye kutt: – Opplever økning i kanselleringer

Oljebremsen frigjør tid

Kongsberg var lenge én av de få selskapene i oljenæringen som ikke hadde kuttet, men høsten 2015 kom kuttvarselet. I regnskapet for første kvartal i år skrev selskapet at det svake oljemarkedet «i økende grad rammet» Kongsberg Maritime.

Både Maritime og konsernet har likevel mange bein å stå på. Mens shippingmarkedet slet for noen år tilbake klarte man å vri seg mot olje og offshore for å sikre inntektene. Nå har bildet snudd.

Mens ordreinngangen i første kvartal endte på 2,9 milliarder, akkurat som året før, har olje- og offshore-delen gått fra rundt to tredjedeler til en drøy fjerdedel.

– Vi er påvirket av nedgangen innen olje og gass, som alle andre. Det blir tyngre og tyngre for Kongsberg Maritime, men samtidig er vi så diversifiserte at vi har klart å vri kapital og kompetanse over på nye områder, sier Håøy og trekker blant annet frem satsingene innen fiskeoppdrett til havs og avanserte undervannsprodukter og -roboter som eksempler.

Les også: Kongsberg Gruppen avvikler storsatsing etter oljesmellen: – Ambisjonene er drastisk redusert

Den nye konsernsjefen gjør et poeng av at olje-boomen tok mye tid og ressurser, og at man nå får frigjort tid og krefter til ting som kom i skyggen av oljen i tidligere år.

– Olje og offshore har jo vært fantastisk de siste ti årene, og alt gikk bare én vei. Det betyr at folk ikke har hatt tid til å fokusere på så mye annet, men det får vi tid til nå.

Han sier at Kongsberg kun med «noen få justeringer» klarer å snu seg om å bruke kunnskapen de har fra oljemarkedet til å skape nye inntektsmuligheter.

– Samtidig må vi håndtere den olje- og offshoreporteføljen vi har. Det er både eksisterende ordre som skal leveres og fartøyer der ute som skal støttes. Så bryteren er ikke skrudd av. Vi tror også markedet vil snu, og da er det viktig at vi er klare til å ta den posisjonen vi historisk har hatt.

– Selv om dere vender dere mot andre markeder, har dere nådd en smertegrense for hvor lavt aktivitetsnivået innen olje- og offshore kan bli?

– Vi har fortsatt en del å gå på, og vi har en ordrereserve som vi jobber med, men det går saktere naturligvis enn det ellers ville gjort. Det gir oss en viss trygghet, og det er heller ikke full stopp i kontrahering. Både innen forskning og LNG (flytende gass, journ.anm.) er det aktivitet, selv om rigg- og supplybåtmarkedet er tøft, sier Håøy og legger til:

– Vi skal klare å komme gjennom dette her, selv om vi har måttet gjøre justeringer dessverre, sier han om nedbemanningen som ble annonsert i fjor.

Les også

Ny teknologi skal mekke installasjoner på egen hånd: Statoil og Kongsberg Gruppen satser på «slangeroboter» til norsk sokkel

Vil ta et større jafs av forsvarsmarkedet

Den avtroppende konsernsjefen Walter Qvam trekker blant frem satsingene innen forsvarsvirksomheten som noe av det han er mest fornøyd med. I tillegg peker han på etableringen av Kongsberg Digital, som skal lede konsernets satsing på den store digitaliseringen av industrien som slår inn for fullt.

Under hans tid har Kongsberg vokst til å bli en betydelig internasjonal aktør i forsvarsmarkedet. Planene er å vokse enda mer.

– Jeg er veldig fornøyd med alliansebyggingen vi har fått til på forsvarssiden, og særlig da mot Raytheon og General Dynamics. Det har det blitt store volumer av, sier Qvam om samarbeidet med de to store forsvarsgigantene.

Dette og samarbeidet med Lockheed Martin har blant annet bidratt til å sikre store milliardkontrakter for fjernstyrte våpenstasjoner, missiler, flydeler til kampflyet F35 og andre våpensystemer.

Noe av det siste Qvam gjorde som sjef var å få gjennom Kongsberg oppkjøp av halvparten av det finske forsvarskonsernet Patria for 2,6 milliarder kroner.

Det sikrer også en indirekte eierpost i den norske ammunisjonsprodusenten Nammo, som Patria eier halvparten av. Oppkjøpet er et ledd i å skape en nordisk forsvarsallianse med betydelige muskler.

– Kongsberg Digital og oppkjøpet av Patria blir to av tingene som jeg skal bruke mye tid på fremover, sier Geir Håøy til E24.

Les også

Denne kan dykke ned på 6.000 meters dyp: – Den mest avanserte robotikken i Norge

Han mener Patrias portefølje av pansrede kjøretøy, fly- og motorvedlikehold, i tillegg til våpensystemer og flydeler, utfyller Kongsberg produktportefølje godt.

I tillegg har finnenes posisjon i Nord- og Øst-Europa vært et viktig moment for å sikre seg innpass i flere markeder.

– At vi nå får en allianse mellom oss, Patria og Nammo gjør at vi fremstår mye større og derfor får muligheter til å gå inn og posisjonere oss mot store programmer vi vet kommer i Europa, sier Håøy.

Forsvarsbudsjettene i flere land er nå på vei oppover, blant annet som følge av geopolitisk ustabilitet, og dette fører igjen til at flere land planlegger nye og store forsvarsinnkjøp.

– Vil dere slå sammen eller flytte divisjoner, eller skal dette være tre selskaper?

– Det er i utgangspunktet tre selskaper, og tanken er at man skal satse på samarbeid over landegrensene og ha felles prosjekter.

– Skal dere inn i helt nye produktkategorier?

– Det er ikke det som er ideen i utgangspunktet, men tiden vil vise, og jeg ønsker jo at alle tre skal utvikle seg, sier Håøy.

Les også

Forrige uke: 1.000 arbeidsplasser kan forsvinne – nå jubler ordføreren for milliardkontrakt

Les også

Siem etablerer redningsfond for norsk offshorebransje

Les også

Analytiker om Seadrill:
– Seadrill-aksjens skjebne er i kreditorenes hender

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Kongsberg Gruppen
  2. Oljebransjen

Flere artikler

  1. Svakeste omsetning siden 2012: Kongsberg Gruppen kutter i utbyttet

  2. Kongsberg Gruppen midt i finsk «ryddejobb»

  3. Bedre marginer i Kongsberg Gruppen

  4. Kongsberg Gruppen får drahjelp av forsvarssektoren når oljemarkedet er under press

  5. – Opplever økning i kanselleringer