Petrobras-sjef dømt til tolv års fengsel i Brasil

Den tidligere utenlandssjefen i det brasilianske oljeselskapet Petrobras er dømt til tolv års fengsel for korrupsjon og hvitvasking.

KORRUPSJON OG HVITVASKING: Flere Petrobras-topper er involvert.

Vanderlei Almeida Afp
 • NTB
Publisert:

Jorge Zelada lot ifølge dommen seg bestikke da han i 2009 ga det amerikanske selskapet Vantage Drilling en kontrakt verdt nærmere 16 milliarder.

Flere andre Petrobras-topper var også involvert, og til sammen mottok de i all hemmelighet 270 millioner kroner i bestikkelser.

Pengene ble skjult i hemmelige bankkonti i Sveits og Monaco, og den brasilianske stat har foreløpig greid å få tilbakeført drøyt 100 millioner kroner fra Monaco.

Zelada ledet den internasjonale divisjonen i det brasilianske statsoljeselskapet Petrobras fra 2008 til 2012.

Les også

Statoil gransker alle Brasil-kontrakter

Verdens største

Petrobras-skandalen begynte å rulle i 2014 og har røtter tilbake til 2004 da 16 av de største entreprenørselskapene i Brasil dannet et kartell som hadde som formål å svindle oljeselskapet.

Over 170 personer er så langt tiltalt i det som er omtalt som verdens største korrupsjonssak, og mer enn 14 milliarder kroner påstås å ha blitt betalt i bestikkelser til politikere og korrupte Petrobras-direktører.

Statoil har lenge samarbeidet tett med Petrobras og har hyret eksterne eksperter for å gjennomgå alle kontrakter. Foreløpig skal det ikke være noe som tyder på at de er direkte involvert i skandalen.

Les også

Disse norske selskapene knyttes til Petrobras-skandalen

Transaksjon til Zelada

De norske selskapene Akastor og Uglands Rederi har også startet interne granskinger for å finne ut om de kan være involvert i saken.

Kjell Inge Røkke-kontrollerte Akastor har leid inn advokatfirmaet Selmer til å undersøke mulig korrupsjon i datterselskapet Fjords Processing, etter at det ble oppdaget mistenkelige transaksjoner til Zelada.

For Ugland dreier granskingen seg om bestikkelsesanklager mot et samarbeidsselskap rederiet var medeier i. En tidligere direktør i samarbeidsselskapet skal ha bestukket Petrobras for å sikre seg en langsiktig fraktavtale på slutten av 1990-tallet.

Hverken Akastor eller Ugland er anklaget i saken.

Les også

Akastor-datter starter intern korrupsjons-gransking

Les også

Brasiliansk milliardær arrestert i Petrobras-skandalen

Les også

Norge fortsatt lite korrupt

Her kan du lese mer om

 1. Petrobras

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Petrobras-sjef dømt til tolv års fengsel i Brasil

 2. Betalt innhold

  Petrobras-sjef dømt til tolv års fengsel i Brasil

 3. Betalt innhold

  Petrobras-sjef dømt til tolv års fengsel i Brasil

 4. Annonsørinnhold

 5. Statoil gransker alle Brasil-kontrakter

 6. Økokrim: – Vi er i en fase hvor vi holder kortene tett til brystet