Sterk vekst i råvarepriser

Råvareprisene gjør det godt etter bunnivået i 2015. Sukkerprisen er blitt 66 prosent dyrere så langt i år.

KRAFTIG OPPGANG: Flere råvarer har hatt en eventyrlig oppgang så langt i 2016.

Foto: NTB scanpix
  • Mathias Vedeler
Publisert:

Råvarer har vært et lite lønnsomt investeringsobjekt de siste fire årene, men etter en sterk vekst i 2016 ligger de nå helt i toppen, skriver Dagens Industri.

Sjefanalytiker for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop

Foto: SEB

– Fjoråret sluttet på et ekstremt negativt sentiment. Da var det en enorm bekymring for krasjlanding i den kinesiske økonomien. Vi har kommet i en situasjon hvor det begynner å stabilisere seg, sier Schieldrop.

Dyr appelsinjuice

Råvarene appelsinjuice, sukker og stål gjør det aller best med en prisvekst så langt i år (tirsdag formiddag) på henholdsvis 70 prosent, 66 prosent og 60 prosent, ifølge en oversikt hos Trading Economics.

– Råvarer kan ikke falle til de blir gratis, til slutt vil de bli veldig billige. Da er sannsynligheten mye større for at de stiger enn at de fortsette å synke. Det punktet nådde vi i 2015, sier råvarestrateg Martin Jansson i Handelsbanken til Dagens Industri.

Christopher Harlem, administrerende direktør i Harlem-gruppen, forteller at den kraftige veksten i sukkerprisene ikke slår like hardt ut i markedet som man skulle tro. Årsaken er at prisen på råsukker utgjør en liten andel av den totale prisen som forbrukerne betaler.

Grafen viser utviklingen i 2016.

Foto: E24/Trading Economics

Harlem forteller at sukkerprisen i markedet har steget med rundt én kroner fra mars i år og koster nå rundt seks kroner pr. kilo.

- Råsukkerprisen er cirka halvparten av kostprisen. I kostprisen ligger også blant annet lossing, transport og raffinering. I tillegg har vi sukkeravgiften på 7 kroner og 66 øre. Sukkeravgiften i seg selv er vesentlig høyere enn sukkerkosten, sier han.

Årsaken til økningen i prisen på råsukker skyldes i stor grad kraftig uvær som har skadet avlingene til de asiatiske sukkerprodusentene, opplyser Harlem.

- Kina bruker også mer sukker enn markedet trodde på forhånd, sier han.

Byggevirksomhet i Kina

Avisen skriver at enkelte av råvarene, blant annet industrimetaller og kull, er blitt dyrere på grunn av Kinas ekspansive økonomiske politikk og store byggevirksomhet.

Edle metaller hadde ved utgangen av september på sin side steget med rundt 30 prosent, noe Schieldrop forklarer med de lave rentebanene i en rekke land.

– Utviklingen på tiårsrenten har falt i USA og er negativ i Tyskland. Det er hovedgrunnen til at gullet har gått så kraftig, sier han.

Den sterke utviklingen for appelsinjuice, som handles i store volum, men på få plasser, forklares blant annet av ekstremvær i USA.

– Orkanen Hermine påvirket mye av innhøstingen i Florida for noen uker siden. Man ser gjerne ekstreme volatilitetsutslag for appelsiner og kaffe ved spesifikke tilfeller: orkansesongen i Mexicogolfen for appelsiner, og i perioden fra februar til april for kaffe, når det er fare for frost i Brasil, sier Jansson til Dagens Industri.

Billig svinekjøtt

Flere jordbruksråvarer gjør det på sin side svakt. Rekordproduksjon av amerikansk svinekjøtt har medvirket til at prisen på såkalte «lean hogs» har falt med 32 prosent det siste kvartalet, skriver Dagens Industri.

Det gjør svinekjøttet til den råvaren som gjør det dårligst på Bloombergs råvareindeks.

Grafen viser utviklingen i 2016.

Foto: E24/Trading Economics
Les også

Spår årelang oppgang i gullprisene

Les også

Tror Kina vil kaste seg på global biltrend

Les også

Rec Silicon frykter Trump hindrer soloppgang

Her kan du lese mer om

  1. Råvarer
  2. Kina

Flere artikler

  1. Nytt, kraftig prisfall tirsdag: Laveste oljepris siden mars

  2. – Hadde vært over om vi ikke hadde hatt penger i banken

  3. Billigere råvarer for Hydro: – Har bedret seg signifikant

  4. Annonsørinnhold

  5. Tynges av sukkeravgiften: Oskar Sylte leverte underskudd

  6. Dyrere råvarer hemmer Hydro: Frykter brems etter rekordresultat