Telenor-Brekke overrasker med sterkt resultat
Telenor banker inn økt omsetning, økt driftsresultat og økt bunnlinje i årets første kvartal, men sliter fortsatt med India-satsingen.
Korrigering: E24 skrev i en tidligere versjon av denne saken at Telenor beskrev det som «høyst sannsynlig» at Vimpelcom-aksjene vil bli solgt i løpet av 12 måneder. Dette stemmer ikke. Selskapet skriver at de vil reklassifisere investeringen når man mener at et salg innen 12 måneder er «høyst sannsynlig». Artikkelen er oppdatert.
– Vi fikk mer enn fem millioner nye kunder samtidig som vi fortsatte å forbedre både nettverk- og tjenestetilbudet. Med intens konkurranse i flere av våre markeder er det viktig for meg og min ledelse å drive frem lønnsom vekst og følge nøye med på kostnadsutviklingen på tvers av våre markeder i Europa og Asia, sier Telenors konsernsjef Sigve Brekke.
Onsdag morgen slapp selskapet resultatet før årets tre første måneder. Rapporten viser:
- En omsetningsvekst før oppkjøp (organisk) på 1,5 prosent i første kvartal, noe som løftet omsetningen fra 31,4 til 33 milliarder kroner.
- Et brutto driftsresultat (EBITDA) som steg fra 10,8 til 11,7 milliarder
- Et resultat etter skatt og minoritetsinteresser som økte fra 3,9 til 4,3 milliarder kroner.
Analytikerne hadde ventet en omsetning på 33,1, driftsresultat på 11,1 og bunnlinje på 2,9 milliarder kroner, ifølge konsensustall fra SME Direkt/TDN Finans.
Kundeveksten endte på 5,4 millioner kunder, slik at Telenor ved utgangen av mars hadde 208 millioner kunder globalt. Veksten kom fra 2,2 millioner nye kunder i Pakistan, 1,8 millioner nye kunder i Myanmar og 1,5 millioner kunder i India. Rundt 40 prosent av kundene deres bruker internett aktivt på mobilen, ifølge selskapet.
Telenor opplyser at selskapet ikke endrer på sine prognoser for året. Det betyr at man forventer en organisk omsetningsvekst på 2,0 til 4,0 prosent, en brutto driftsmargin (EBITDA) på mellom 33 og 34 prosent og et investerings til salgsforhold på 17 til 19 prosent.
Skriver opp Vimpelcom
Etter at Sigve Brekke tok over som konsernsjef i Telenor i fjor sommer tok det ikke lang tid før han annonserte at han ville selge hele aksjeposten i Vimpelcom. I oktober annonserte Telenor at man jobbet med å selge investeringen, som har skapt en betydelig hodepine for det norske selskapet.
Telenor skrev i fjor ned Vimpelcom-investeringen med 5,5 milliarder kroner, basert på fallet i aksjekursen. Takket være Vimpelcom-aksjens oppsving på 14 prosent siden nyttår skriver man nå opp investeringen i regnskapet med 4,4 milliarder kroner. Telenor viser til at aksjen har steget fra 3,28 til 4,26 dollar i perioden.
Vimpelcom-investeringen er nå bokført til 20,5 milliarder kroner i Telenors regnskap, men det er ukjent hva Telenor kan få for aksjene sine i et eventuelt salg.
Telenor kan ha fått kjøper til Vimpelcom-aksjene
India-tap
Selv om Telenor har skrevet opp Vimpelcom-investeringen er netto nedskrivninger på totalt 2,9 milliarder i første kvartal. Mesteparten av dette skyldes at man skriver ned virksomheten i India med hele 2,3 milliarder kroner. Broadcast-virksomheten skrives ned med 128 millioner.
Telenor viser blant annet til nye beregninger knyttet til omsetningsprisene på spektrum (mobilfrekvenser) og de økonomiske forpliktelsene selskapet har i landet. 1,4 av de 2,3 milliardene som nå skrives ned er gjort innen nettverksutstyr, mens 900 millioner er skrevet ned på frekvensene.
Telenor skriver at de har bokført materielle og immaterielle verdier som man regner med å kunne få igjen etter nedskrivningene til 4,5 milliarder kroner.
Det har i lang tid vært spekulert hva Telenor kommer til å gjøre med satsingen i India, som så langt har kostet selskapet rundt 26 milliarder kroner i investeringer og tap, før visse gunstige effekter som skatt. Spekulasjoner og nyheter i media om et mulig salg har flere ganger sendt Telenor-kursen oppover. Economic Times i India meldte nylig at Telenor ønsker å selge virksomheten for et sted mellom 1,3 og 1,8 milliarder dollar.
Telenors indiske «eventyr» kan gi smell i milliardklassen
Telenors virksomhet i India økte omsetningen fra 1,38 til 1,52 milliarder kroner i første kvartal, målt mot samme periode i fjor. Driftsresultatet før nedskrivninger snudde fra -54 til 35 millioner kroner, men driften samlet sett gikk 3,1 milliarder kroner i minus.
Selskapet økte investeringene fra 109 til 409 millioner kroner, og tjener fortsatt i snitt 12 kroner per kunde i måneden (ARPU), det samme som i fjor. I lokal valuta falt imidlertid snittinntekten per kunde med hele åtte prosent.
Holder norske marginer i sjakk
Telenors norske virksomhet, selve hjørnesteinen i konsernet, opplevde et fall i omsetningen i første kvartal. Totalt endte inntektene på 6,3 milliarder kroner, ned knappe 300 millioner fra samme periode i fjor. Likevel steg brutto driftsmargin fra 42,2 til 43,8 prosent.
Bruttodriftsresultat (EBITDA) falt marginalt fra 2,79 til 2,77 milliarder kroner, mens driftsresultatet falt fra 1,87 til 1,77 milliarder.
Telenor Norge har siden første kvartal i fjor klart å øke snittinntekten per mobilkunde i måneden fra 312 til 315 kroner (ARPU). Snittintekten per fasttelefonkunde er ned fra 276 til 261, mens snittinntekten på bredbånd er ned fra 346 til 344 kroner. På TV-siden er snittinntekten ned fra 285 til 283 kroner.
Telenor Norge hadde 3.163.000 mobilkunder i første kvartal, en nedgang på 34.000. Telenor peker på at nedgangen skyldes færre kontantkortkunder og færre datasimkort. Abonnentbasen var ned to prosent mot fjoråret.
Økningen i snittinntekten på mobilkundene bidrar imidlertid mye til resultatene. Ifølge Telenor oppveier nemlig økningen fra 312 til 315 kroner i snittinntekt fra mobilkundene mer enn både lavere termineringsinntekter og lavere roaminginntekter.
Hvis man holder nedgangen i termineringsinntektene utenfor (prisene som mobilselskapene tar av hverandre for at kunder ringer på kryss av nettverk) klarte Telenor å øke snittinntekten per mobilkunde med tre prosent.
Termineringsprisene i det norske markedet ble senket av myndighetene fra 0,083 til 0,075 kroner per minutt, ifølge tall fra Telenors regnskap.
Ellers i Skandinavia fortsetter trenden med at Sverige leverer relativt solide tall (brutto driftsresultat steg fra 854 til 893 millioner) mens man sliter i Danmark.
Der falt brutto driftsresultat fra 208 til 162 millioner, blant annet takket være et fall i snittinntekten per mobilkunde på tre prosent i danske kroner (den økte fra 144 til 152 i norske kroner).