Oslo Børs suspenderer Fredriksen-selskapet Sevan Drilling

Seadrills restrukturering og konkursbeskyttelse fører til at ingen kan handle i Sevan Drilling-aksjen inntil videre.

Sevan Driller

Foto: Sevan Drilling
 • Marius Lorentzen
Publisert:,

Oslo Børs melder at handelen i riggselskapet Sevan Drilling nå suspenderes etter å ha vært under observasjon siden 13. september.

Sevan Drillings hovedaksjonær er John Fredriksens riggkjempe Seadrill, som står midt oppe i en komplisert restrukturering og som har søkt konkursbeskyttelse.

Ifølge Sevan eier Seadrill 50,1 prosent av aksjene, og Sevan Drilling har selv søkt om konkursbeskyttelse i forbindelse med Seadrills prosess.

– Oslo Børs har besluttet å suspendere aksjene i selskapet fra handelen, jf. Verdipapirhandelloven §25-1. Suspensjonen har blitt iverksatt fordi det ikke lenger anses at aksjene imøtekommer Børsens krav og vilkår for handel, skriver Oslo Børs.

Ifølge Børsen vil suspensjonen tre i kraft umiddelbart og vil vare «så lenge det ikke er noen ny informasjon om fra selskapet angående muligheten for de eksisterende aksjonærene å sikre verdier».

Oslo Børs gjør dermed nesten det samme som New York-børsen allerede har gjort med riggselskapet North Atlantic Drilling (NADL), der Seadrill også er majoritetsaksjonær. Den 18. september ble det kjent at NADL-aksjen tas ut av handelen der også.

Aksjonærene får ikke solgt

Kommunikasjonsdirektør i Oslo Børs, Per Eikrem, bekrefter til E24 at Sevan Drilling-aksjonærene dermed ikke får handlet i aksjene sine.

– Når selskapet har sagt at det ikke vil være verdier igjen til aksjonærene som følge av denne restruktureringsprosessen under Chapter 11, mener vi det ikke er riktig at det kan handles i aksjen inntil videre, sier Eikrem.

Årsaken til at Seadrill-aksjen fortsatt handles på Oslo Børs er at redningsplanen i det selskapet legger opp til at dagens aksjonærer blir sittende igjen med rundt to prosent av egenkapitalen etter at restruktureringen er gjennomført.

Sevan Drilling eier tre avanserte dypvannsrigger med det spesielle runde Sevan Marine-designet. I tillegg har selskapet en rigg til under bygging. De tre eksisterende riggene opererer i Brasil og i den amerikanske Mexicogolfen.

Les også

Seadrill søker konkursbeskyttelse i USA – varsler redningsplan

Nye lån og frisk kapital skal redde Seadrill-systemet

Restruktureringen av Seadrill og de andre selskapene i systemet, som Sevan Drilling, er en av de mest kompliserte prosessene på lenge.

I en kombinasjon av nye lån, rundt en milliard dollar i frisk kapital og konvertering av gjeld til aksjer (egenkapital) mener Seadrill-sjef Anton Dibowitz at de har kommet frem til en den løsningen som er best for alle parter, gitt situasjonen man er kommet opp i.

Den 14. september, dagen etter at Seadrill annonserte at de hadde søkt konkursbeskyttelse under den amerikanske Chapter 11, meldte Sevan Drilling at dommeren som overser deres Chapter 11-prosess har tillatt at Sevan kan fortsette å betale ut lønninger og gjeld til leverandører i sin daglige drift.

Selskapet skrev at de forventer å kunne drive som normalt under restruktureringsprosessen.

Her kan du lese mer om

 1. Sevan Drilling
 2. Seadrill
 3. John Fredriksen
 4. Oljebransjen

Flere artikler

 1. – En kamp mellom David og Goliat

 2. Seadrill søker konkursbeskyttelse i USA – varsler redningsplan

 3. Tjente 130 mill. på ellevill Seadrill-oppgang

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Seadrill flyttet europeisk hovedkontor til Stavanger

 6. Her er floken Seadrill må løse