«Norsk» kryptovaluta lanserer markedsplass for stordata med Microsoft, Samsung og Agder Energi på laget
Noen av verdens største selskaper har slått seg sammen med delvis norske IOTA for å utnytte dataen sin bedre.
Data blir mer og mer verdifullt, men en problemstilling er at det meste av selskapers interne data forblir i bedriften, og blir heller ikke brukt.
Det vil David Sønstebø, en av grunnleggerne av kryptovalutaen IOTA gjøre noe med.
– Det vi lanserer er en markedsplass for data, hvor bedrifter kan selge dataen de ikke trenger eller ser på som sensitiv til andre selskaper som kan få nytte av den, sier Sønstebø til E24.
På denne måten kan selskaper få tilgang til ny data, og samtidig få nye inntjeningsmuligheter ved å selge data de ikke trenger.
IOTA som tirsdag har en markedsverdi på 24,5 milliarder kroner, er drevet som en ideell organisasjon i form av en stiftelse registrert i Tyskland der mange kryptoselskaper holder til. I skrivende stund er kryptovalutaen den åttende største i verden målt i markedsverdi.
Men det er ikke bare store internasjonale selskaper som Microsoft og Samsung som er med i prosjektet, også norske selskaper som Tine, Agder Energi og DNV GL.
– Vi er stolte av å være tilknyttet dette pilotprosjektet. Neste generasjons teknologiske løsninger vil gå langt forbi blokkjedeteknologi, og vil være med å skape fremtidens løsninger for våre kunder, sier salgssjef i Microsoft Omkar Naik i en uttalelse.
Internett-tilknyttede kuer
En av de norske deltagerne i pilotprosjektet, Tine Meierier, vil dele informasjon fra sin aktivitet, med andre selskaper.
– Et selskap jeg synes er spesielt spennende, er Tine som har internettilknyttede kuer hvor de kartlegger kuenes bevegelser for å lære mer om dyrene. Noe av denne informasjonen selger de også på markedsplassen, sier Sønstebø.
Agder Energis prosjektdirektør Rune Hogga er begeistret for prosjektet.
– Det som er mest interessant for oss er å utføre transaksjoner i sanntid, noe IOTA-plattformen skal kunne gjøre, sier han til E24.
Hogga stiller spørsmålet om dette kan være starten på strømhandel mellom privatpersoner.
Saken fortsetter under bildet.
– Vi gjør tilgjengelig usensitiv produksjonsdata fra et av våre vannkraftverk, og dette i sanntid, sier Hegga.
Selskapene som er med i prosjektet er svært forskjellige, og all dataen som handles, gjøres i sanntid. Som kjøper får man opp det Sønstebø kaller for datastrømmer, og man kan velge og vrake i ulike selskapers data som produseres direkte, ifølge grunnleggeren.
– I først omgang er dette et tomåneders pilotprosjekt, men jeg tror de fleste selskapene vil være med videre etterpå.
Volatilt
Kryptomarkedet er som kjent volatilt med henvisning til bitcoins voldsomme svingninger og ekstreme vekst det siste året.
Det samme gjelder for IOTA, og Sønstebø tror ikke avtalen som blir offentliggjort tirsdag vil forandre dette.
– Vi er selvfølgelig glade for at IOTA vokser, og med det også markedsverdien. Slike store nyheter som vi nå presenterer vil nok gjøre IOTA noe mer volatil i tiden som kommer, men i det lange løp mer stabil.
Droppet ut av skolen som 17-åring – grunnla kryptovaluta verdt 13,5 milliarder
Kryptovalutaen ble startet i 2015, og har vokst raskt det siste året.
Foruten Sønstebø, den selvlærte datautvikleren fra Kongsberg har tre medgrunnleggere: Sergey Ivancheglo, Dominik Schiener og Sergei Popov.
Den virkelige verden
For IOTA-grunnlegger Sønstebø er det viktig at kryptovalutaen ikke bare blir et sted hvor folk putter pengene sine som en investering, men at IOTA faktisk brukes til noe konkret.
I motsetning til mange andre kryptovalutaer har IOTA mange kommersielle partnerskap med noen av verdens største bedrifter, slik som Volkswagen, Innogy Bosch og Cisco.
– For å gi et eksempel, så skal Innogy bruke IOTA i Oslo2Rome-prosjektet i oktober i år, sier han.
Oslo2Rome-prosjektet går ut på å bygge standardiserte ladestasjoner for elbiler i hele Europa.
Sønstebø sier at teknologien har blitt tatt godt imot blant store selskaper, og de jobber for tiden med over 100 bedrifter verden rundt.
I tirsdagens pressemelding fra IOTA kan du lese mer spesifikt hvordan man tenker at datamarkedsplassen skal fungere, og hva de ulike selskapene sier om prosjektet.
Den «norske» kryptovalutaen IOTA har bykset over 20 prosent på 24 timer
Tror thanksgiving står bak ellevill bitcoin-oppgang
Ethereum har steget nær 100 dollar på to døgn
Her kan du lese mer om
Flere artikler
Den «norske» kryptovalutaen IOTA har bykset over 20 prosent på 24 timer
Grunnla kryptovaluta verdt 13,5 milliarder
– Målet er å få dette til å fungere i den virkelige verden
Internasjonalt konsern investerer millioner i «norsk» kryptovaluta
Norsk kryptosjef om nedturen: – Jeg håper dette har skremt folk