Ber norske hedgefond investere i Bitcoin

Flere amerikanske hedgefond har begynt å investere i kryptovalutaer, men de norske holder seg unna. En feil, mener ekspert. 

INVESTERINGSMULIGHET? Bitcoin har steget kraftig den siste tiden.
Publisert: Publisert:

Fortune kunne for kort tid siden avsløre et hemmelighetsfullt hedgefond kalt Metastable som kun investerer i Bitcoin og andre kryptovalutaer.

Mange prominente internasjonale fond som Andreessen Horowitz, Sequoia Capital og Union Square Ventures har investert i fondet, ifølge avisen som også omtalte andre krypto-baserte hedgefond i USA.

På tross av de smarte hodene investert i Bitcoin, er ikke norske hedgefond interessert i den digitale valutaen.

Analytiker Menon Economics og ekspert på blokkjede-teknologi, Torbjørn Bull Jenssen, mener tiden er moden for å endre på dette.

– Jeg synes det er overraskende at ikke flere hedgefond ser til Bitcoin fordi det er så mye omtalt i media og så utrolig mange smarte folk som investerer i teknologien, sier Jenssen.

Kryptovalutaen satte denne uken nok en ny rekord. Torsdag var én bitcoin verdt over 4.500 dollar, tilsvarende over 35.000 kroner.

Vil aldri investere i krypto

Seniorøkonom i hedgefondet Nordkinn Asset Management Bjørn Roger Wilhelmsen tror ikke de vil investere i kryptovalutaer hverken nå eller i fremtiden.

SER INVESTERINGSMULIGHET: Analytiker Torbjørn Bull Jenssen.

– Våre fond drives av makroøkonomiske analyser og forventninger til politiske beslutninger, det gjør ikke kryptovalutaene, og derfor er ikke det interessant for oss, sier han.

– Bitcoin er også en valuta, har dere i det hele tatt vurdert muligheten?

– Det er et godt spørsmål, men vi har faktisk ikke vurdert det i det hele tatt. Og selv om kryptovalutaer kan komme til å bli regulert i fremtiden, så drives det ikke av makroøkonomiske forhold, og derfor blir det nok aldri interessant for oss å investere, sier Wilhelmsen.

Flere andre norske hedgefond E24 har snakket med sier at de holder seg til sine kompetanseområder og ikke ønsker å utforske krypto-verdenen.

Norge henger etter

Analytiker Jenssen tror det bare er et spørsmål om tid før vi også har norske fond som investerer i kryptovaluta.

– Blockchain-teknologien som ligger til grunn for Bitcoin kan bli like revolusjonerende som internettet i seg selv. Folk må forstå at dette handler om mer enn valuta, det handler om en desentralisert infrastrukturteknologi, sier han.

Jenssen peker på to problemer som har gjort at norsk næringsliv ligger langt etter når det kommer til kompetanse på området.

– For det første har konsulentbransjens rapporter pervertert tematikken med å kun fokusere på sikkerhetsaspektet, som ikke er hovedpoenget. Det andre er at Bitcoin er mer enn en valuta, det er en teknologi man kan bygge på toppen av, og mulighetene er endeløse, men det har ikke folk skjønt.

Ikke for sent å investere

Jenssen liker å sammenligne gull og Bitcoin fordi begge nyter en knapphet i markedet, da det kun kan eksistere 21 millioner Bitcoins.

– I dag har Bitcoin en markedsverdi lik ett prosent av hva gull har. Forskjellen er at Bitcoin har stor nytteverdi, og denne verdien vokser jo flere som bruker den, sier han og fortsetter.

– Det investorer må gjøre, er å skaffe den riktige kompetansen, både når det kommer til hvordan teknologien fungerer, men også folk som vet hvordan den kan anvendes, forklarer Jenssen.

Bitcoin har hatt kraftige prishopp de siste månedene, og analytikeren mener at for hvert slikt hopp, rykker kryptovalutaene nærmere investorenes interesse.

IKKE INTERESSERT: Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management.

– Har ikke hørt snakk i bransjen


Heller ikke administrerende direktør i Verdipapirfondenes Forening Bernt Zakariassen tror kryptovalutaer blir vanlige investeringsobjekter med det samme.
– Det er helt utenkelig at verdipapirfond i Norge investerer i Bitcoin ettersom disse digitale valutaene ikke er definert som regulerte finansielle instrumenter, men sjansen for at alternative investeringsfond tenker på dette er nok større enn null, sier Zakariassen.
Han poengterer at han ikke har hørt noen omtale Bitcoin som et investeringsobjekt i bransjen.
– Dette er et tema jeg ikke har hørt noen snakke om, sier han.
Les også: Gabriel (17) betaler pizzaen med Ethereum

Les også

Ekspertgruppe vurderer aksjekjøp utenfor børs: Kan øke Oljefondets kostnader

Les også

Bitcoin med ny prisrekord

Les også

I natt ble Bitcoin splittet

Publisert: