Bitcoin på vei mot verste månedsfall på fire år

Usikkerhet rundt regulering får skylden.

KORREKSJON: Bitcoin har ikke bare sett en kraftig priskorreksjon på nyåret, også bitcoins dominans i forhold til andre kryptovalutaer har nådd et bunnivå den siste tiden. Onsdag representerer bitcoins markedsverdi 33,81 prosent av markedet. Den 7. desember sto bitcoin for 65,7 prosent av markedsverdien.
Publisert:

Bitcoin har falt 31 prosent hittil i år, og dersom nedgangen holder seg ut dagen blir januar den verste månedlige nedgang for kryptovalutaen siden februar 2014, skriver Bloomberg.

Bitcoin har falt fra over 11.000 dollar til under 10.000 dollar på onsdag, før den hentet seg litt inn igjen utover formiddagen.

At myndigheter over hele verden nå ser nærmere på reguleringer for kryptovalutaer er den viktigste årsaken akkurat nå, mener Oandas asiatiske tradingsjef Stephen Innes.

– Jeg tror ikke vi har sett det siste enda, sier han til Bloomberg.

Risikovurdering

Tradingsjef Innes får støtte fra den svenske Riksbankens formann Stefan Ingves.

– På sikt tror jeg at hvitvasking og finansiering av terrorisme kan bli et problem, sier Ingves.

Forrige torsdag oppdaterte Finanstilsynet sin vurdering av hvitvaskings- og terrorfinansieringsrisikoen som rapporteringspliktige utsettes for, som opprinnelig ble publisert i 2016.

Les også

Skatteetaten jakter unge eksperter: Vil fange krypto-syndere

I den nye utgaven nevner tilsynet for første gang kryptovaluta:

«Fremvekst av kryptovalutaer og vekslingstjenester knyttet til virtuelle valutaer kan øke risikoen for hvitvasking og terrorfinansiering i samfunnet generelt. (...) Foretak under tilsyn med kunder som driver vekslingstjeneste, må vurdere å si opp slike kundeforhold ved antatt tilknytning til hvitvasking og terrorfinansiering eller annen kriminell virksomhet».

Dette er også norske bankers argument mot kryptovalutaer, som både har ført til at norske vekslingstjenester for digital valuta ikke får åpne bedriftskonto, og Nordea har gått så langt som å nekte ansatte å handle kryptovaluta.

Norske bitcoinaktører E24 har vært i kontakt med mener Finanstilsynets siste oppdatering er alvorlig for den voksende kryptonæringen i landet.

Les også

Kommentar: Bitcoin er meningsløs som valuta, men er det så farlig?

Året for regulering


Flere av Norges fremste kryptoeksperter mener 2018 blir året for kryptoregulering.
Både DNBs blokkjedeekspert Lasse Meholm, og analytiker Torbjørn Bull Jensen i Menon Economics mener regulering bør kommer på plass i 2018.
– Den etablerte finansnæringen i Norge tør ikke å engasjere seg i bitcoin fordi myndighetene ikke har kommet med klare retningslinjer, sier Jensen.
Det synet deler også Meholm.
– Man vil ikke hisse på seg Finanstilsynet. Det hadde vært veldig bra om dette ble regulert snart, ikke forbudt, men regulert, sier han.

Publisert: