Kenguruøyas ordfører har reist verden rundt for å stoppe Statoil

Ordfører Peter Clements er i Norge for å advare Statoils aksjonærer mot olje- og gassleting i Australbukta utenfor sørkysten av Australia.

NORGESBESØK: Ordfører Peter Clements er i Stavanger for å overtale Statoils aksjonærer til ikke å bore etter olje utenfor Kenguruøya.

Foto: Privat
 • Anders Park Framstad
Publisert:

– Min appell til aksjonærene i Statoil er at de ikke har sosial lisens til å bore i Australbukta. Og det vil de heller aldri få, sier Clements til E24.

Tirsdag er det duket for generalforsamling i Statoil, sannsynligvis den siste før selskapet blir omdøpt til Equinor.

Det er imidlertid mer enn navneskiftet aksjonærene blir nødt til å forholde seg til. En delegasjon har nemlig reist langt for å gi uttrykk for sin bekymring rundt Statoils planer i Australia.

Les også: Statoil setter inn tungvekter til å lede storsatsing: – Brasil har blitt et lite norsk sokkel for oss

Clements representerer befolkningen på Australias tredje største øy, Kangaroo Island, som ligger 112 kilometer sørvest for Adelaide på sørkysten av kontinentet.

– Min intensjon er å fortelle aksjonærene i Statoil at Australbukta ikke er et bra sted å lete etter olje og gass, sier han, og ramser opp:

– Det er midt i en marin konserveringspark, på ultradypt vann der man aldri har gjort suksessfulle boringer tidligere, i et av de mest lumske farvannene i verden. Og langs kysten ønsker ikke majoriteten av samfunnene at Australbukta skal bli industrialisert – inkludert urbefolkningen, som har bodd der i 60.000 år.

Stiller spørsmål ved lønnsomheten

Statoil entret Australbukta som partner med BP i fire offshore letelisenser i 2013.

Siden 2017 har selskapet imidlertid vært eneeier og operatør for to lisenser, og har forpliktet seg til å bore minst én letebrønn innen høsten 2019.

– Jeg innser at sannsynligheten for et utslipp, med dagens teknologi, ikke er stor. Men det er uvurderlige verdier i området, og det å ha industri i en region som primært er avhengig av turisme og fiskeri, er ikke bra, sier Clements.

Les også

Miljøvernere kritiserer utdeling av nye oljeblokker: – En skamfull måte å sniktildele verdifulle og kontroversielle blokker

I et brev send fra organisasjonene Greenpeace og The Wilderness Society vises det ellers til at ressursene i Australbukta kan være lite lønnsomme, med en estimert lønnsomhetspris for de to lisensene på henholdsvis 93,5 og 113,3 dollar.

Anslaget er utarbeidet av Rystad, som også tror området inneholder en større andel gass og kondensat enn det Statoil legger til grunn.

«Dette, sammen med de sannsynligvis høye infrastrukturkostnadene, reiser ytterligere spørsmål om den økonomiske lønnsomheten i Australbukta. Selv med et oljefunn vil Statoil være avhengig av oljepriser inn i 2030-årene, som kan bli påvirket av både høyst uforutsigbare teknologiske endringer i transportsektoren og myndighetenes klimapolitikk», skriver organisasjonene.

Saken fortsetter under bildet ...

UTSATT: Statoil vil bore i Australbukta.

Foto: Wikimedia Commons

Advarer mot omdømmerisiko

Ifølge ordfører Clements står lokalbefolkningen sammen i en grad man ikke har sett tidligere for å motsette seg boringen i området.

– Det er ni regionale råd langs kysten av Sør-Australia, og av disse har syv gitt uttrykk for offentlig støtte til et forbud mot olje- og gassleting i Australbukta. Aldri før har syv regionale råd kommet sammen for å støtte en slik sak, sier han.

Han sier også at stadig flere folk i Sør-Australia, ikke bare langs kysten, mener at de positive sidene ved oljeletingen ikke kan oppveie for eller utkonkurrere den eksisterende aktiviteten.

– Spesielt siden de økonomiske følgene industrien lover, ikke er reelle for dem. En av grunnene er at den ekspertisen som er påkrevd i denne industrien ikke finnes i Australia, sier han.

Ordføreren mener at virksomheten i Australia utgjør omdømmerisiko for Statoil.

Les også

Nå eier staten Statoil-aksjer for 483 milliarder

– Selv om Australia er langt unna, vil det gi gjenklang over hele verden når våre handlinger blir mer synlige. Norge har, som Australia, et veldig sofistikert samfunn som forstår de sosiale behovene til mennesker andre steder i verden. Jeg ber dem nå forstå at vi vil opprettholde vårt gode forhold, sier han.

Vil kun bore om det er sikkert

– Statoil er operatør for to lisenser utenfor Australia. Det er flere andre selskaper med letelisenser i området, og mer enn 20 brønner har allerede blitt boret trygt der, sier informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen i Statoil.

Han forteller at selskapet nå arbeider med en miljøplan som skal sendes til australske myndigheter for godkjenning, og som også vil være gjenstand for konsultasjoner med relevante interessenter.

Les også

Nå eier staten Statoil-aksjer for 483 milliarder

– Vår plan, i henhold til lisensforpliktelsene, er å bore en brønn innen oktober 2019, men vi har søkt om en forlengelse til 30. april 2020 for å gi operasjonell fleksibilitet. Vi vil kun gjennomføre boring dersom vi kan gjøre dette på en sikker måte, sier Pedersen.

Informasjonsdirektøren påpeker at Statoil innen boringen starter vil ha jobbet i mer enn to år med planlegging av prosjektet, for å sikre at det kan gjennomføres på en trygg måte og i henhold til australske krav og regelverk for miljø.

– Vi har samarbeidet med et uavhengig australsk føderalt forskningsbyrå for å kartlegge det lokale miljøet og ta hensyn til dette i våre planer. Vi innretter letevirksomheten for å best mulig ivareta fiskeri-, akvakultur- og turistinteresser. Vi har dialog med lokale «stakeholdere» og leverandører for å sikre at vi forstår de lokale forholdene best mulig, sier han.

Statoil vil foreløpig ikke kommentere på lønnsomhetsanslag.

– Vi mener det er potensial for kommersielle oljefunn i området, men letevirksomheten må gjennomføres før vi kan gi vurderinger av lønnsomheten og «break-even»-priser, sier Pedersen.

Les også

Svak vekst kan stanse rentehopp

Les også

– Å hevde at dette er udemokratisk er meningsløst

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. Miljøvern
 3. Australia
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Equinor med miljøplan for oljeleting utenfor Australia

 2. Betalt innhold

  Equinor med miljøplan for oljeboring utenfor Australia

 3. Betalt innhold

  Equinor tildelt nye letelisenser på australsk sokkel

 4. Annonsørinnhold

 5. Flere tusen protesterte mot Equinors Australia-planer

 6. Betalt innhold

  Equinor dropper planene om leteboring utenfor kysten av Australia