Meglerhus anbefaler kjøp av Hydro-aksjen tross krisen i Brasil

Swedbank/Kepler Cheuvreux jekker ned estimatene og kutter kursmålet på Norsk Hydro, men beholder likevel kjøpsanbefalingen på aksjen.

HALV MASKIN: Alunorte går for redusert kapasitet etter utslippsanklagene forrige måned.

Foto: Ricardo Moraes Reuters
  • Anders Park Framstad
Publisert:,

Aksjekursen i Norsk Hydro har falt nærmest sammenhengende etter at selskapet den 27. februar meldte at brasilianske myndigheter beordret produksjonskutt ved aluminaraffineriet Alunorte.

Det er på det rene at dette kan bli kostbart for selskapet, som normalt er en netto eksportør av alumina fra anlegget. Nå ligger det an til at selskapet isteden må kjøpe i markedet for å dekke eget behov.

Hvor lenge Alunorte må kjøre for halv maskin er fortsatt et åpent spørsmål, og dette har gjort det umulig å estimere hva problemene vil koste selskapet.

I en fersk oppdatering skriver imidlertid Swedbank at de – etter en telefonkonferanse med selskapets ledelse – legger til grunn at reduksjonen vil vedvare til midten av andre kvartal.

Som et resultat av dette kutter de sine anslag for Hydros brutto driftsresultat i 2018 og 2019 med tre til seks prosent. Kursmålet på aksjen reduseres etter dette til 62 fra 68 kroner.

Priset inn

Interessant nok anbefaler Swedbank likevel kjøp av aksjen.

«Vår basisscenario er at full produksjon etter hvert kan fortsette, og vi holder på vår kjøpsrating», skriver analytikerne.

De legger til grunn en lavere multippel på Hydros bauksitt- og aluminavirksomhet, men mener mye allerede er tatt høyde for i dagens aksjekurs.

«Med aksjen ned 12 prosent siden de første nyhetene om et potensielt produksjonskutt, ser mesteparten av de negative effektene ut til å være priset inn i aksjen», skriver de.

Les også

Brasil-ekspert om Hydro-skandalen: – Payback-time mot Norge

Swedbank legger seg med dette rundt miden av feltet. Analytikerkorpset ligger inne med en gjennomsnittlig kjøpsanbefaling, kursmål 62,79 kroner.

Negativ omtale

Det var kraftig regnvær i Pará-regionen i Brasil som startet den siste runden med problemer for Hydro. Etter regnværet ble det meldt om utslipp fra anlegget, som blant annet rommer to store deponier for rester fra aluminaproduksjonen, såkalt rødslam.

Selskapet har hele tiden avvist at det har lekket ut rødslam, men måtte etter hvert bekrefte ulisensierte utslipp av regnvann i en kanal ved anlegget, samt overløp av spillvann inneholdene lut i den samme kanalen.

Hydros sjef, Svein Richard Brandtzæg, måtte i går forklare seg for selskapets største eier staten, ved næringsminister Torbjørn Røe Isaksen. Brandtzæg har selv beskrevet Alunorte-situasjonen som den verste krisen i hans tid som Hydro-sjef.

Samtidig fortsetter saken å gi Norsk Hydro negativ omtale internasjonalt. Fredag beskrives problemene blant annet i den britiske storavisen The Guardian, som har snakket med både forskere og lokalbefolkning.

Les også

Hydro bekrefter: Har lekket lut i kanalen utenfor Alunorte-anlegget

Les også

KLP vil møte Hydro og vurdere eierskap etter Brasil-utslipp

Les også

Bellona kritisk til Norsk Hydros sikring av anlegget i Alunorte

Her kan du lese mer om

  1. Norsk Hydro

Flere artikler

  1. – Finnes ikke bevis på at Alunorte har forurenset lokalsamfunnene

  2. Bellona kritisk til Norsk Hydros sikring av anlegget i Alunorte

  3. DN: Hydro innrømmer utslipp i Brasil

  4. Annonsørinnhold

  5. Ble varslet om Brasil-krisen først etter ti dager

  6. Hydros Brasil-trøbbel forverres: Aksjen faller