Oljefondet jobber med Kina-strategi: – Ventet å øke mye

Oljefondet har økt aksjeinvesteringene i Kina kraftig til over 200 milliarder kroner, og trolig vil det øke. Nå jobber fondet med en egen Kina-strategi.

STØRRE EIERSKAP: Oljefondet samler nå sine aksjeinvesteringer i Kina under én paraply, og forsøker å tenke ut hvilken strategi det skal ha for disse investeringene fremover. Dette bildet viser noen kjente selskapslogoer på en internettkonferanse i Wuzhen i Zhejiang-provinsen i desember.
Publisert: Publisert:

Den kinesiske nettgiganten Tencent er Oljefondets største aksjepost i Kina.

Fra 2016 til 2017 mer enn doblet Oljefondet sitt eierskap i Tencent til 33 milliarder kroner, og fondets eierandel på 1,58 prosent i Tencent steg til å bli den niende største av Oljefondets over 9.000 aksjeposter.

Året før var ikke Tencent inne på fondets Topp 20-liste.

Blant fondets kinesiske aksjeposter finner vi også en aksjepost på syv milliarder kroner i netthandelsselskapet Alibaba.

Til sammen eier fondet 34 kinesiske aksjeposter som hver er på over én milliard kroner, inkludert eierskap i selskaper som Baidu, Brilliance China Automotive, Geely og en rekke banker og forsikringsselskap.

Bare det siste året har Oljefondets kinesiske aksjebeholdninger økt fra 127 milliarder kroner til 202 milliarder kroner, ifølge selskapets oppdaterte beholdningslister fra utgangen av 2017.

Les også

Dette er Oljefondets toppaksjer

– Samler trådene

Fondets kinesiske aksjer er spredt på flere ulike børser, for kinesiske selskaper kan være notert både i Kina samt i Singapore, Hong Kong og enkelte tilfeller også i New York. Mange kinesiske selskaper er i tillegg registrert på Cayman Islands.

Nå er alle fondets kinesiske eierskap samlet under Kina-paraplyen i beholdningslistene, også inkludert selskaper som er notert i andre markeder, eller som for eksempel er registrert på Cayman Islands.

FØLGER KINA: NBIM-direktør Yngve Slyngstad

Fondet forsøker å samle tankene og lage én felles strategi for Kina, som er et viktig marked, sier direktør Yngve Slyngstad i Norges Bank Investment Management.

- Det betyr at vi forsøker å samle alle trådene, alle mandatene, alle investeringsstrategiene mer under én, samlet Kina-strategi, sier Slyngstad til E24.

– Det er nødvendig, både fordi det er betydelige investeringer, men også fordi det er ventet å øke mye i årene som kommer, sier han.

Les mer: Dette er Oljefondets toppaksjer

Får øke kvotene

For rundt tre år siden fikk Oljefondet mulighet fra kinesiske myndigheter til å øke sine aksjekvoter.

Tidligere kunne ikke fondet eie mer enn noen få milliarder kroner i kinesiske aksjer. Ifølge Slyngstad har Kina nå åpnet døren på vidt gap for statsfond som Oljefondet til å kjøpe mer.

– Vi har fått et kinesisk selskap, Tencent, på topp ti-listen vår. Det er jo enormt store investeringer som har kommet der, sier han.

– Det har vært litt forskjellig klassifisering fordi de har vært notert på børser rundt omkring. Investeringene våre i lukkede jurisdiksjoner som Cayman Islands er jo stort sett kinesiske selskaper. Internettselskapene er jo alle det, sier han.

Utfordrende selskapsstyring

Slyngstad sier at fondet må jobbe med sin Kina-strategi både på grunn av størrelsen på det kinesiske aksjemarkedet og svingningene på børsene. I tillegg er Kina en økonomi hvor staten har sterk påvirkningskraft, noe som kan gi spesielle utfordringer.

– En del av disse statseide selskapene ser ofte ut til å ha som mandat ikke bare å tjene penger, men også å passe inn i de store samfunnsspørsmålene. Da må man tenke litt gjennom hva vi hensiktsmessig kan være eiere av og ikke kan være eiere av, og vi må tenke på selskapsstyring og våre krav til «corporate governance» og hvilke selskap som passer inn. Så det er en hel rekke problemstillinger bak Kina-strategien vår, sier Slyngstad.

Les også

Oljefond-milliarder i Macao: Her knyttes kasinoer til kinesisk mafia

Oljefondet feiret nylig tiårsjubileum for sitt kontor i Shanghai, og har ifølge Slyngstad fem ansatte som sitter og handler aksjer i Kina.

– Det vi jo vet er at det kinesiske aksjemarkedet allerede er verdens nest største, og at vi må ha en eller annen strategi for hvordan vi skal håndtere det, sa Slyngstad da han tirsdag la frem fondets årlige rapport om avkastning og risiko.

– Vi tenker veldig på hvordan det egentlig er vi skal innrette dette, sa han.

Publisert:

Her kan du lese mer om