Rekordkontrakt til Kongsberg

- Den største enkeltstående leveransekontrakten noensinne, sier konsernsjef Walter Qvam.

STORKONTRAKT: Konsernsjef Walter Qvam og Kongsberg Gruppen har sikret en storkontrakt for leveranser til luftvernsystemet NASAMS. Bildet er fra Kongsberg Gruppens Kongsberg Defense Systems fabrikk ved Teknologiparken i Kongsberg.

Marius Lorentzen
  • Even Landre
Publisert: Publisert:

Industri - og våpenkonsernet Kongsberg hanket torsdag inn en ny avtale knyttet til luftvernsystemet Nasams.

Kongsbergs strategiske amerikanske samarbeidspartner gjennom mange år, Raytheon, meldte i går at de har signert en Nasams (National Advanced Surface-to-Air Missile System) luftvernkontrakt med Oman.

Kongsberg er underleverandør til Raytheon på elementer i Nasams. Systemet markedsføres internasjonalt av Raytheon som systemansvarlig i samarbeid med amerikanske myndigheter.

Kongsbergs omfang er 3,7 milliarder kroner.

- Denne avtalen med Oman er en den største enkeltstående leveransekontrakten i Kongsbergs historie, og understreker hvilken posisjon Nasams har internasjonalt, sier konsernsjef Walter Qvam i Kongsberg Gruppen.

Han legger til at samarbeidet med Raytheon gjennom mange år har utviklet seg til et tett og sterkt partnerskap med et stort markedspotensial for deres luftvernløsninger.

Nasams er et forsvarssystem som er utviklet for forsvar av sivile- og militære installasjoner på bakken mot lufttrusler.

I Norge ble det blant annet utplassert under President Obamas besøk ved fredsprisutdelingen i 2009.

Beskytter luftrommet
I USA har det døgnkontinuerlig de siste åtte årene blitt brukt til beskyttelse av luftrommet over hovedstaden Washington DC.

Flere nasjoner har valgt Nasams som luftvernsystem, blant annet Norge, Finland, Nederland, USA, Spania og nå altså Oman.

En bred base av norsk leverandørindustri er allerede engasjert i produksjonen av Nasams. Dette vil øke med denne kontrakten, opplyser konsernet. Over tid vil Kongsberg ansette 50- 100 nye medarbeidere som følge av dette.

Kongsberg-aksjen åpnet opp 3,08 prosent til 134 kroner fredag formiddag.

Les også:

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Kongsberg Gruppen

Flere artikler

  1. Tror på kutte-stopp i forsvarsbudsjettene

  2. Kongsberg Gruppen og Raytheon sikrer avtale verdt 4,3 milliarder

  3. Indonesia kjøper norsk missilforsvar

  4. Kongsberg Gruppen vant luftvernkontrakt i Australia

  5. Qatar kjøper norsk luftvernsystem for 5,6 mrd.