TGS gjør analytikerforventningene til skamme

Seismikkselskapet melder om rekordsalg i første kvartal, men fremtidsutsiktene er usikre.

OVERRASKET: TGS slo forventningene med god margin i første kvartal. Selskapet har ikke selv egne seismikkskip, men leier de inn skip etter behov. Det er en modell selskapet mener gunstig da de lett kan skalere virksomheten etter markedsforholdene.
Publisert: Publisert:

Seismikkselskapet TGS hadde driftsinntekter på 222 millioner dollar i første kvartal, tilsvarende 1.330 millioner kroner.

I tilsvarende kvartal i fjor lå selskapets inntekter på 211 millioner dollar, mens forventningene blant analytikerne lå på 202 millioner dollar.

- Vårt sterke resultat i første kvartal har ytterligere bekreftet kvaliteten av vårt databibliotek. Vi er fornøyd med å rapportere et rekordhøyt ettersalg og en lovende start på nyåret, sier konsernsjef Robert Hobbs i en kommentar.

Driftsresultatet var på 94 millioner dollar, opp fra 89 millioner dollar i fjor, mens DNB Markets hadde ventet seg et driftsresultat på 84 millioner dollar.

Stor pengebinge

Ved utgangen av kvartalet hadde selskapet en kontantbeholdning på 366 millioner dollar, mot 281 millioner dollar ved utgangen av fjoråret. Det kan komme aksjonærene til gode.

- Per 31. mars var vår kontant beholdning på 366 millioner dollar. Dette støtter opp under vår forpliktelse om å levere avkastningen til aksjonærene gjennom vekst, utbytte og aksjetilbakekjøp, sier Hobbs videre.

TGS deler inn sine inntekter i salg av seismikkdata før selve undersøkelsen er gjort, og salg etter undersøkelsen er gjort.

I første kvartal var ettersalget på rekordhøye 137 millioner dollar, mens forhåndssalget lå på 74 millioner dollar.

Usikkerhet

TGS venter seg at investeringene i leting og produksjon av olje og gass globalt vil øke med et «mid-single digit» prosent i 2014.

- Det er imidlertid noe usikkerhet på kort sikt hvordan seismikkinvesteringene vil bli påvirket av forholdene i 2014, flere energiselskaper har indikert intensjon om å redusere leteinvesteringene sine i år, skriver selskapet i rapporten.

Videre ventes investeringsøkningen i stor grad å være konsentrert hos de nasjonale oljeselskapene, hvor mange av disse operere i marked der TGS ikke deltar.

- Til tross for denne kortsiktige usikkerheten tror vi de langsiktige utsiktene for industriene og spesielt vår multiklient-modell der vi er lette på eiendeler (TGS eier ikke selv egne skip, de leier dem inn journ. anm.) er sterk, skriver selskapet videre i rapporten.

TGS opprettholder sin guiding om totale inntekter på 870-950 millioner dollar, med investeringer på 390-460 millioner dollar.

Nye undersøkelser

Samtidig varsler selskapet at de iverksetter to nye seismikkundersøkelser i Barentshavet i forkant av den 23. norske lisensrunden.

Den ene undersøkelsen er en 3D-seismikkundersøkelse som skal dekke 3.100 kvadratkilometer, som vil øke selskapets dekning av Hoop-området til mer enn 20.000 kvadratkilometer.

Den andre undersøkelsen er en 2D-seismikkundersøkelse på 6.600 kilometer. Dette vil dekke den østlige delen av Barentshavet, inkludert nylig åpnede områder.

Data fra disse undersøkelsene vil være tilgjengelige fra fjerde kvartal i år.

Les også:

- Aksjen verdsettes for høytTGS med seismikksamarbeid i BarentshavetTGS leier skip for leteprosjekter

Publisert:

Her kan du lese mer om