Rec henter 1,7 milliarder
Etter knallharde forhandlinger er endelig en løsning klar. Nå kan styreleder Jens Ulltveit-Moe puste lettet ut.
Det norske solenergiselskapet Rec har i sommer vært gjennom en berg- og dalbane av økonomiske opp- og nedturer.
Tirsdag måtte styreleder Jens Ulltveit-Moe konstatere at den foreslåtte og sårt tiltrengte emisjonen fra 22. juni måtte forkastes. Det skjedde etter at en av forutsetningene for å lande en refinansiering falt i fisk da obligasjonseiere satte foten ned for en gjeldsettergivelse.
Onsdag er det imidlertid klart at Rec i løpet av natten har gjennomført en ny emisjon på 1,3 milliarder kroner. Emisjonen skal brukes i forbindelse med refinansiering av selskapet, og er et krav fra bankene, DNB og Nordea, for å refinansiere 2 milliarder av selskapets gjeld.
Snudde seg rundt
Etter harde forhandlinger er endelig en løsning klar, og selskapets styreleder Jens Ulltveit-Moe kan puste lettet ut.
- Det som har forandret seg er at risikoen er høyere, men potensialet er høyere, sier Ulltveit-Moe til E24.
- Jeg må si at jeg er meget imponert over aksjonærmassen, som snudde seg rundt fra at vi klokken 13 i går fikk nyheten, til at vi i dag tidlig hadde fått inn 1,3 milliarder kroner, sier Ulltveit-Moe.
(saken oppdateres)
Når er det også klart at Orkla - den største eieren i Rec - blir med på en ny runde, hvilket de ikke var interessert i å være med på i første omgang.
I den nye emisjonen er det klart at knappe 600 millioner hentes fra eksisterende aksjonærer.
Orkla stiller opp med 200 millioner kroner, mens Stein Erik Hagens Canica stiller med 114 millioner kroner. Jens Ulltveit-Moes selskap Umoe bidrar med 279 millioner kroner i emisjonen.
I tillegg til den emisjonen Rec har gjennomført i natt, legges det opp til å gjennomføre en reparasjonsemisjon rettet mot eksisterende aksjonærer på 375 millioner kroner. Det gir en samlet emisjon på 1,67 milliarder kroner
- Noen aksjonærer har trukket seg, og noen nye har kommet til. Det er en imponerende tillitserklæring til selskapet at pengene er hentet inn på så kort tid, sier styrelederen.
Han bekrefter at Orkla på ny fikk tilbud om å være med, og at de denne gangen takket ja.
- Alt er ferdigforhandlet, og vi er veldig fornøyde nå.
- Nye betingelser
I det opprinnelige emisjonsforslaget ba Rec långiverne som eier selskapets konvertible obligasjon om å godta en rekke nye betingelser, blant annet å forlenge forfallsdato til juni 2017, og å akseptere en gjeldsettergivelse, eller såkalt haircut, på 9,5 prosent. Det ville de imidlertid ikke.
- Vi må refinansiere konverteringslånet som forfaller juni 2014 innen to år. Sist skulle lånet forfalle 2017.
AksjeLongname: Renewable Energy CorporationTicker: RECMarked: OSEOrganiasonsnummber: 977258561TSID:Trade time: 2012-07-04 09:00:50Last: Close: 2.22Periode: 7days
- Da hadde eierne av den konvertible obligasjonen rett til å kjøpe en rekke aksjer som ville utvannet de eksisterende aksjonærene. Det vil ikke skje nå, presiserer styrelederen.
- Skulle det være en god verdiutvikling for selskapet, vil verdien på aksjene bli høyere med denne løsningen. Kaken blir delt mellom færre, avslutter Ulltveit-Moe.
Les også: Rec-styremøtet over: Ingen vil kommentere
- Komfortabelt
Direktør for investorrelasjoner i Rec, forklarer at en vesentlig forskjell fra den forrige løsningen er at Rec nå slipper å bruke 750 millioner på tilbakekjøp av gjeld.
- Dermed har vi en bedre kontantposisjon nå enn med den forrige løsningen. Vi ser nå komfortabelt på muligheten for å håndtere forfallet på 4,7 millioner i 2014. En vanlig måte å gjøre dette på er for eksempel å rullere på bankgjeld, sier Tørud til E24.
Tørud forklarer at selskapet hele tiden jobbet med alternative løsninger skulle den opprinnelige planen ikke lykkes. Likevel var det først tirsdag ettermiddag at Rec begynte å gå for det nye sporet
- Vi er veldig fornøyd med å få på plass en løsning med dagens aksjonærer, og vi gikk enda bredere ut til eksisterende aksjonærer nå enn vi gjorde forrige gang. Det var god interesse for å bli med på emisjonen.