Håper å bli en soldrevet utbyttemaskin

Ved hjelp av tyske, franske og italienske solkraftverk ønsker EAM Solar å bli en utbyttemaskin for aksjonærene.

BJELLERINGING: Ledelsen i EAM Solar fikk ringe bjellen på Oslo Børs da aksjen ble notert tirsdag.
  • Marius Lorentzen
Publisert:

- Vår målsetting er å betale mest mulig utbytte. Det står i vedtektene at all overskuddslikviditet skal utbetales til aksjonærene fortløpende, sier styreleder Viktor Jakobsen i EAM Solar.

Han og resten av selskapets ledelse deltok tirsdag formiddag på børsnoteringen av solkraftselskapet, og de fikk dermed æren av å ringe bjellen ved børsåpningen.

EAM Solar er det andre selskapet som børsnoteres på Oslo Børs' markedsplasser i år. Selskapet er notert på Oslo Axess under tickeren EAM.

Årets første notering var IT-selskapet Asetek som gikk i handelen den 20. mars.

- Spania er litt for hårete

EAM Solars strategi baserer seg på oppkjøp av ferdigbyggede solkraftverk.

På den måten unngår selskapet risikoen knyttet til prosjektering, overskridelser og forsinkelser, men må samtidig betale mer for investeringen.

Driften av anleggene settes ut til selskapet EAM Solar Park Management, hvor mange av de samme aksjonærene er med.

Selskapet har allerede kjøpt to anlegg i Italia, og satser nå for fullt for å ekspandere.

- For oss er det et poeng å eie så mange kraftverk som mulig, sier Jakobsen.

Både når det gjelder faste kostnader, kontrakter med underleverandører, forsikringer og risiko mener selskapet det er betydelige stordriftsfordeler å hente.

I tillegg gjør krisen i Rec og solbransjen at prisene for å bygge solkraft er lavere enn før.

- Det er vi som tjener på det, sier Jakobsen.

På sikt er det Tyskland, Italia og Frankrike som er mest interessant å satse i.

Selv om Spania har nok av sol, har EAM foreløpig holdt seg unna landet på grunn av den økonomiske usikkerheten. Men styrelederen mener landet har et potensial på sikt.

- Spania blir litt for hårete, selv for oss, sier Jakobsen.

For akkurat for øyeblikket er det Italia som er mest interessant. Der er det nemlig mest utbytte å hente for aksjonærene, ifølge styrelederen.

- På grunn av den uroen som er i Italia nå så er det mange institusjonelle investorer som holder seg unna. For oss er det en mulighet.

Må hente penger hver gang

Ettersom selskapets formål hele tiden er å betale utbytte må man finne penger hver gang man skal kjøpe et nytt solkraftverk.

- Vi vil hente penger når vi skal kjøpe nye kraftverk. Eller så vil vi bruke aksjen som betalingsmiddel, sier Jakobsen, og legger til at slike transaksjoner aldri kommer til å utvanne verdiene til de eksisterende aksjonærene.

Siden starten for to år siden har selskapet tilsammen hentet inn 250 millioner kroner, ifølge styrelederen.

- Nedbetales på under ti år

Kraftverkene EAM Solar kjøper har faste tariffkontrakter på 20 år, og beregningene til selskapet baserer seg på denne tidsrammen. All inntjening etter det er dermed holdt utenfor kalkylen.

- Når det er gått 20 år regner vi at driftskostnaden ligger på rundt 2 eurocent per kilowattime. Da er det den billigste energikraften du får i Europa.

Før det, ligger derimot produksjonskostnaden langt over grossistprisen i Europa. Dermed er man helt avhengige av tariffkontraktene.

Solmodulene på anleggene har ifølge styrelederen en levetid på mellom 40 og 60 år. Selve investeringen skal være nedbetalt langt raskere enn 20 år.

- De to anleggene vi eier kommer til å være nedbetalt på mellom syv og ti år, sier Jakobsen men legger til at tiden kan være helt nede i fire til fem år hvis man har gode solsesonger.

20-årskontraktene gis til fornybar energiproduksjon på bakgrunn av en elektrisitetsavgift på vanlig strøm. Dermed er produsentene av vann, vind og sol sikret en stabil pris.

Les også

Nytt solselskap henter penger på børsTre nye selskaper noteres på Oslo Axess

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. EAM Solar

Flere artikler

  1. Nytt solselskap henterpenger på børs

  2. Tre nykommere noterespå Oslo Axess

  3. Slik havnet den norske solsatsingen i en italiensk rettsal

  4. En rekke av nynoteringene har blitt til aksjonærmareritt

  5. Feirer nytt selskap med liten opptur