Terror gir EU-åpning

Terrorangrepene mot USA kan presse fram ny dansk EU-avstemning allerede kommende folketingsperiode. Ledende danske politikere mener nemlig at det nye trusselbildet verden står overfor er så alvorlig at Danmark må kvitte seg med EU-forbeholdene.

Publisert:

- Danmark skal være med helt og fullt, på likeverdig fot, og være solidarisk med de andre landene, sa finansminister Marianne Jelved da hun begrunnet sitt standpunkt overfor partifeller i Det Radikale Venstre.
Pinlig berørt
- Pinlig, svarer Danmarks nei-general, Jens-Peter Bonde, som sier at det ikke er noe som tyder på at det bør komme en ny avstemning nå.
- Det er pinlig at de vil bruke terroren til å bløtgjøre EU-motstanderne. Det finnes ingen terroristbekjempelse i EU, sier Bonde til NTB.
EU-motstanderen Jens-Peter Bonde har sittet i EU-parlamentet siden det ble direkte valg i 1979, og er paradoksalt nok Danmarks mest erfarne EU-politiker. Overfor NTB karakteriserer han det som meningsløst å legge terroristbekjempelse inn under et mellomstatlig organ som EU, framfor FN og NATO.
Et år siden sist
Det er ikke mer enn et år siden et flertall av danskene sa nei i folkeavstemning om et av de fire danske EU-forbehold. Den gang gjaldt det hvorvidt Danmark skal slutte seg til den siste fasen av Den økonomiske og monetære union (ØMU) og innføringen av euroen.
Men Danmark har også tatt forbehold mot forsvarssamarbeidet i EU, og det er blant annet dette forbeholdet danske politikere nå vil kvitte seg med.
Utenriksminister Mogens Lykketoft (Sosialdemokratene) er enig med Jelved i at angrepene i New York og Washington har satt en ny politisk dagsorden. Også han antyder at det kan komme folkeavstemninger om forbeholdene allerede kommende periode.
- Det er en realistisk tidsramme. Hvis det er det som kreves av oss, er ikke det noe som kan vente i årevis. Men la oss nå se hva vi kommer fram til sammen med våre allierte, sier den danske utenriksministeren til nyhetsbyrået Ritzau.
Raskere enn ventet
Også Venstre mener at utviklingen i USA kan presse igjennom en ny folkeavstemning raskere enn ventet. Politisk ordfører i Venstre, Ulla Tørnæs, mener at terrorangrepene i USA må føre til en ny folkeavstemning allerede kommende folketingsperiode.
Partileder i Venstre, Anders Fogh Rasmussen, vil imidlertid ikke binde seg opp til et nytt tidspunkt for en ny EU-avstemning. De Konservative oppfordrer imidlertid Anders Fogh Rasmussen til å åpne for avstemning så snart det er praktisk mulig.
- Virkeligheten har kjørt forbi politikerne. Selv om Anders Fogh mener at befolkningen trenger en pause, så har terrorangrepene endret verden, sier Lene Espersen som er talsmann for EU-saker i De Konservative.

Publisert:

Her kan du lese mer om