Nordea-strateg: Frykter markedene undervurderer vårens eurodrama

Aksjemarkedene ser ikke ut til å frykte et sjokkresultat i presidentvalget i Frankrike. Det kan tyde på at det har blitt ropt «ulv, ulv» en gang for mye, mener Nordea-strateg.

FARLIG FOR MARKEDENE: En Marine Le Pen-seier i Frankrike kan få Donald Trumps påfunn til å se ut som bagateller, mener Nordea-strateg.

Foto: Claude Paris AP
  • Steinar Rostad Breivik
Publisert: Publisert:

Hva blir det neste sjokket for aksjemarkedene?

For tiden følger medier, økonomer og investorer Donald Trumps inntreden i Det hvite hus med argusøyne. I tillegg rettes stor oppmerksomhet mot Opecs forsøk på å redusere oljetilbudet og signalene fra Federal Reserves om økte renter.

Men dette er ikke de største risikofaktorene i år, ifølge Nordea-strateg Ingvild Borgen Gjerde.

– I og med at disse tingene nå er langt fremme i investorenes bevissthet, skal det mye til før det kan skape virkelig store markedsutslag, sier hun til E24.

Hun mener tvert imot at hendelsene som markedene ikke retter oppmerksomhet mot, har størst potensial til å skape store, negative markedsutslag.

Blant dem er en seier til høyrepopulisten Marine Le Pen i presidentvalget i Frankrike til våren.

– Trump-påfunn blir bagateller

Le Pen har lenge sagt at hun ønsker å ta Frankrike, eurosonens nest største økonomi, ut av eurosamarbeidet.

Storbritannia og USA er kanskje større og viktigere økonomier enn Frankrike, men et presidentvalg som kan være starten på slutten for euroen, verdens nest mest brukte valuta, vil ha konsekvenser som vil få selv de villeste påfunnene til Donald Trump til å se ut som bagateller, sier Borgen Gjerde.

Men investorene er tilsynelatende lite bekymret for at det skal skje.

Europeiske aksjer var beste aksjeregion forrige måned og har hatt en solid start på 2017. Og franske aksjer har gjort det betydelig bedre enn det europeiske markedet for øvrig den siste tiden.

LITE BEKYMRING: Grafen viser at franske aksjer gjorde det betydelig bedre enn det europeiske markedet for øvrig i 2016. Det tyder på at aksjeinvestorene ikke er særlig bekymret for det forestående presidentvalget, mener Borgen Gjerde.

Foto: Nordea

I obligasjonsmarkedet, som er mer følsomt for politisk risiko, er det imidlertid noe større bekymring, påpeker Borgen Gjerde.

Franske statsobligasjoner med 10 års løpetid har løftet seg betydelig siden utgangen av oktober. Det står i sterk motsetning til andre europeiske statsrenter, der utviklingen har vært stabil.

HOPP: Den franske tiårsrenten skjøt i været mot slutten av fjoråret, mens den spanske tiåringen holdt seg forholdsvis stabil.

Foto: Nordea

Har ropt ulv

Årsakene til at investorene ikke er mer bekymret, kan være flere.

På meningsmålingene den siste tiden har Le Pen ligget på mellom 22 og 26 prosent i første runde, mens den antatt sterkeste motkandidaten, François Fillon fra Republikanerne, har ligget på mellom 23 og 29 prosent.

STRATEG: Ingvild Borgen Gjerde i Nordea.

Foto: Nordea

Møter de to kandidatene hverandre i andre runde, ville Le Pen fått mellom 29 og 35 prosent av stemmene mot Fillons andel på mellom 65 og 71 prosent, viser målinger gjort i månedsskiftet november/desember.

Dessuten viste det seg i 2016 at politiske begivenheter som brexit, Trumps seier i presidentvalget og italienernes nei til en grunnlovsreform, ga oppgang i aksjemarkedene, til tross for at det på forhånd var ventet børsras.

Ifølge Borgen Gjerde kan det ha ført til en slags «ulv, ulv»-effekt. Hendelsene kan ha gitt investorene en oppfatning om at politikk og politiske begivenheter ikke påvirker økonomisk vekst og selskapenes inntjening og derfor ikke aksjemarkedene heller.

– Det har jo, tilsynelatende, ikke vært noe å frykte, til tross for mye styr i forkant. Dermed er det en fare for at man begynner å underprise politisk risiko, sier hun.

– Selvfølgelig tror vi at Le Pen kommer til å tape i siste og avgjørende runde, men det trodde vi om Donald Trump også, legger hun til.

Les også

Årets taperaksjer på Oslo Børs: – Vi beveger oss sidelengs langs bunnen

I Frankrike avholdes første runde av presidentvalget 23. april.

Ikke en overraskelse

– Selvfølgelig, hvis det Le Pen mener skulle bli politikk, ville det vært ganske alvorlig. Hun vil fjerne euroen og ta ned EU, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank til E24.

SJEFØKONOM: Harald Magnus Andreassen i Swedbank.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

– Men oppslutningen om det er ikke spesielt stor i Frankrike, og på målingene mot Fillon får hun bare 30 prosent, så det er ingen ting som tyder på at det er realistisk, sier han.

Andreassen mener det var langt større sannsynlighet for Trump-seier et halvår før valget i USA enn sannsynligheten for Le Pen-seier nå.

– Målingene er konsistente, og Le Pen har aldri vært i nærheten av flertall, understreker han.

Swedbank-økonomen mener en Le Pen-seier ville påvirket obligasjonsmarkedet, økt risikoen på fransk gjeld, og påvirket aksjemarkedene via franske banker og muligens generelt.

Han mener utfallet ville vært uventet, men ikke en stor overraskelse.

– De virkelige overraskelsene er de ingen har kommet på at kunne skje, som om at det plutselig skulle bli fred og demokrati i hele Midtøsten. Det er ikke en overraskelse at uventede ting som man vet om, skjer, mener han.

Kina og global vekst

Borgen Gjerde mener også uro i Kina og en ny nedtur i det globale vekstmomentet kan skape store, negative utslag i aksjemarkedene.

Les også

Oljeåret – fra 27 til 57 dollar

Som verdens nest største økonomi, har Kina stor påvirkning på resten av verdensøkonomien. Men i 2016 fikk de negative hendelsene lite oppmerksomhet i de globale markedene.

Nordea-strategen mener det er bemerkelsesverdig hvor lite markedet bryr seg om Kina, selv om lite er endret siden 2014 og 2015.

– Det er fortsatt en boble i boligmarkedet, gjeldsoppbyggingen har vært enorm, og myndighetene har innført flere, strenge tiltak for å hindre massiv kapitalflukt. Det er vanskelig å si om dette er en bærekraftig situasjon.

Hun poengterer også at det er enorm usikkerhet om nøkkeltall og statistikk fra Kina.

Les også

Disse hendelsene vil prege verdensøkonomien i 2017

– Når markedet i mindre og mindre grad priser inn risikoen forbundet med farene i kinesisk økonomi, er potensialet for markedsutslag dersom noe skulle skje desto høyere, sier hun.

Når det kommer til den globale veksten, viser Borgen Gjerde til at årsaken til den positive stemningen på aksjemarkedene den siste tiden henger sammen økt vekst i selskapenes inntjening.

Utsikten til vekst er betydelig bedre enn for et år siden.

– Lite tyder på at momentet i verdensøkonomien er på vei ned med det første, men nettopp på grunn av optimismen som nå råder, har også potensialet for negative overraskelser økt, sier hun.

Les også

Her er årets vinnere og tapere på asiatiske børser

Les også

Aksjeforvaltere: De største farene på Børsen i 2017

Les også

Aksjene småinvestorene kastet seg over i 2016

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Aksjer
  2. Frankrike

Flere artikler

  1. Nordea-strateger ser børsfesten flytte seg fra USA til Europa

  2. Italiensk bankaksjer har gått mot spådommene: – Veldig overraskende

  3. – Et vendepunkt

  4. Fransk valgfrykt i rentemarkedet: Sikrer seg mot krisescenario

  5. Markedet frykter utfallet: Bernie Sanders-seier kan gi aksjesmell