Luseproblemer rammer oppdrettsselskapet Salmar hardt

Oppdrettsselskapet Salmar tjener 10 kroner mer per kilo laks de selger enn for ett år siden. Men stadig mer av laksen de produserer, ødelegges av lus.

LOKAL STORHET: Oppdrettsselskapet Salmar stammer fra Frøya i Trøndelag. Som andre lakseselskaper sliter selskapet med lakselus.
Publisert: Publisert:

Høye laksepriser bidrar til å løfte havbruksselskapet Salmars resultat for tredje kvartal. De sitter igjen med et driftsoverskudd per slaktet fisk på 19,46 kroner - noe som er mer enn 10 kroner mer per kilo enn det lakseprodusenten tjente i samme periode i fjor.

Men det er ikke bare fryd og gammen i bedriften om dagen.

Som mange andre norske oppdrettere, sliter også Salmar med lus.

– Tredje kvartal var et operasjonelt utfordrende kvartal for SalMar-konsernet. Biologiske utfordringer, spesielt knyttet til lusehåndtering, påvirker kostnadsnivået og driftseffektiviteten negativt, sier konsernsjef Trond Williksen i en kommentar.

Blant annet som følge av problemene knyttet til lakselus, varsler fiskekjempen at de justerer ned guidingen for 2016 med 8.000 tonn til 118.000 tonn.

Det vil si at selskapet selv tror de vil ende på en lavere produksjon i år enn tidligere varslet.

Salmar slaktet 29.600 tonn i tredje kvartal, mot 35.400 tonn i tredje kvartal i fjor.

Alarm om fiskevelferd

Tirsdag ble det kjent at Mattilsynet har slått alarm om fiskevelferden hos to store norske produsenter, og etaten gikk til det skritt å politianmelde oppdrettsselskapene Måsøval og Lerøy Midt.

Lakselus er den vanligste parasitten på oppdrettslaks, og har vært et problem i svært mange år. Det finnes midler man kan bruke mot lus, men de har flere omdiskuterte bivirkninger. Et stort problem over tid er at lusa arver motstandsdyktighet mot midlene, og nye generasjoner blir dermed stadig mer resistente.

Salmar skriver i sin kvartalsrapport om hvordan de jobber med luseproblemene. «Lusesituasjonen i region Midt-Norge er fremdeles utfordrende. (...) Den utfordrende biologiske situasjonen har gjennom perioden blitt håndtert på en god måte, noe som har bidratt til tilfredsstillende produksjonsresultater i en krevende region. Videre har SalMar i tredje kvartal, av hensyn til fiskevelferd, valgt å forsere slakting på deler av det planlagte volumet. Dette har bidratt til noe lavere gjennomsnittlig slaktevekt i perioden.»

Les også

Oppdrettsselskaper politianmeldt av Mattilsynet

– Langt under forventningen

De ulike utfordringene Salmar har hatt i høst, merkes også på bunnlinjen. Totalt endte driftsresultatet på 576,3 millioner kroner i kvartalet - mens analytikerne hadde ventet et driftsresultat på 675 millioner kroner, ifølge SME Direkt/TDN Finans.

Selskapet, som eies av Witzøe-familien i Trøndelag, skriver likevel i børsmeldingen at «de høye prisene har bidratt til videre inntektsvekst og fortsatt gode resultater for Salmar».

Lakseanalytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets er ikke like overbevist.

Han sender onsdag ut en oppdatering på Salmar-aksjen med salgsanbefaling, og viser i hovedsak til resultatet som var skuffende lavt, løftet om lavere produksjon i år, samt at selskapet også varsler at de kommer til å slakte mindre fisk neste år.

Ett lyspunkt

Selskapet opplyser at samlede driftsinntekter utgjorde 2,26 milliarder kroner i tredje kvartal, opp fra 1,88 milliarder kroner i tilsvarende periode i fjor.

Det er kvartalsrapportens kanskje eneste lyspunkt.

På forhånd var det nemlig ventet driftsinntekter på 2,197 milliarder kroner.

Les også

23-åring har nesten ti milliarder i formue

Les også

Marine Harvest varsler mindre laks - analytiker spår lakseprisfest

Les også

Fire fiskegiganter ut mot Sandberg

Publisert:

Her kan du lese mer om