Italiensk bankaksjer har gått mot spådommene: – Veldig overraskende

Stikk i strid med forventningene, har folkeavstemningen i Italia blitt etterfulgt av et børsrally i Europa ledet an av italienske bankaksjer.

OPPTUR: Siden folkeavstemningen 4. desember har italienske bankaksjer steget med 20 prosent.
Publisert:

Da italienerne tidligere denne måneden sa nei til en ny grunnlovsreform og statsminister Matteo Renzi gikk av, var det fryktet store utslag på aksjemarkedene.

Frykten var særlig stor for den italienske banksektoren som i årets elleve første måneder falt med 50 prosent.

Det var ventet at den kriserammede banken Monte dei Paschi ville få problemer med å hente inn egenkapital og at krisen ville spre seg til andre italienske banker. Det var også frykt for spredning seg til andre europeiske aksjer.

Men de dystre spådommene har så langt ikke slått til. Snarere tvert imot.

Oppturen begynte allerede før folkeavstemningen.

Siden 28. november har italienske bankaksjer steget med hele 30 prosent. Siden folkeavstemningen 4. desember har de steget med over 20.

– Vi trodde markedsutslagene ville bli mindre dramatiske enn mange hadde fryktet, men trodde bankene skulle få problemer, sier Ingvild Borge Gjerde, strateg i Nordea.

– Bankaksjene har skutt i været, selv når det har vært rykter om at Monte dei Paschi vil søke en bailout fra EU. Det er veldig overraskende. Det var det ingen som trodde, sier hun.

Gjeninnhentingsrally

Borgen Gjerde mener det er flere årsaker til at bankene har gjort det mye bedre enn ventet. Først og fremst dreier det seg om et såkalt catch-up-rally:

STRATEG: Ingvild Borgen Gjerde i Nordea

– Italienske bankaksjer spesielt og europeiske aksjer generelt har rett og slett blitt for kraftig solgt ned gjennom året på grunn av politisk usikkerhet og frykt for krise i banksektoren, mener hun.

Nå svarer markedet med en real opptur.

Hun sier dette støttes av den globale trenden i markedet der investorer selger såkalte vekstaksjer, høyt prisede aksjer med stort vekstpotensial, og kjøper såkalte verdiaksjer, det vil si aksjer som er billig priset i forhold til de underliggende verdiene.

– Dette er europeiske aksjer et godt eksempel på, og Europa anses å være en av de regionene som vil nyte best av rotasjonen ut av vekst og inn i verdi, nettopp fordi det er mye billige aksjer her.

(artikkelen fortsetter under bildet.)

MØRKT ÅR: FTSE Italia All-Share Banks-indeksen viser utviklingen i de italienske bankaksjene. Siden årsskiftet har fallet vært på 37 prosent. Siden slutten av november har imidlertid pilene pekt oppover.

Trump var bensin på bålet

Nordea-strategen mener dessuten at økte vekstforventninger i verdensøkonomien trekker i samme retning. Donald Trumps seier i det amerikanske presidentvalget har fungert som bensin på bålet.

Trump har lovet store skattekutt og investeringer i blant annet infrastruktur. Forventningene til høyere økonomisk vekst og inflasjon, fører også til høyere renteforventninger og brattere rentekurver.

– Dette er spesielt bra for bankenes inntjeningsutsikter. Europeiske aksjemarkeder, der banker utgjør den desidert største sektoren med 21 prosent av markedet, nyter godt av det, sier hun.

Les også

Verdens eldste bank i tidsnød – gjør siste forsøk på krisegrep

Borgen Gjerde peker også på at det den siste tiden har kommet en rekke nøkkeltall i Europa som har vært overraskende positive. Den økonomiske veksten i eurosonen er ventet å ta seg opp i fjerde kvartal.

– Dette støtter igjen selskapenes inntjeningsvekst, som er ventet å ta seg solid opp i Europa neste år, og inntjeningsforventningene i Europa er blant de høyeste globalt sett. Europa har også en større andel selskaper som oppreviderer inntjeningsestimatene for det neste året enn hva som er gjennomsnittet globalt.

Varer til nyåret

Hun tror børsrallyet vil fortsette i en tid fremover.

– Det skal mye til for å stoppe det nå, sier hun og peker på at den amerikanske sentralbanken Federal Reserves tidligere denne uken oppjusterte rentebanen, noe som bidro til å sende forskjellen mellom amerikanske og europeiske statsrenter til rekordhøye nivåer.

Les også

Italiensk storbank med kriseplan: Kutter 14.000 jobber

Euroen har svekket seg, noe som er bra for inntjeningen til europeiske selskaper og løftet de europeiske børsene.

Hun tror imidlertid det vil komme et tilbakeslag på nyåret når oppmerksomheten dreies mot det franske presidentvalget i april og mai neste år.

– Marine Le Pen kommer til å dominere overskriftene i økende grad frem mot presidentvalget i Frankrike i april og mai neste år, og dette skaper fornyet frykt for oppløsning av euroen.

Italienske banker har utlån som ikke blir betjent på anslagsvis 360 milliarder euro og markedet regner med at den reelle verdien av disse lånene kun er på noen få titalls prosent.

Les også

Verdens eldste bank i tidsnød – gjør siste forsøk på krisegrep

Les også

Derfor tror storbanken at boligpris-modellen bommer

Les også

Krisemøte i verdens eldste bank etter Renzis valgnederlag

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om