Telenor bekrefter etterforskning i Bulgaria

Det er Bulgaria som er det «hemmelige» landet der Telenor-relatert virksomhet er under etterforskning av politiet. Bekreftelsen kom etter forespørsel fra Dagens Næringsliv.

KORTENE PÅ BORDET: Telenor bekrefter at det pågår etterforskning i Bulgaria i kjøvannet av at selskapet leverte inn en politianmeldelse.
Publisert:

I forbindelse med den mye omtalte felles pressekonferansen med konsernsjef Sigve Brekke og styreleder Gunn Wærsted før jul at det nevnt at det pågikk etterforskning relatert til Telenor i et ikke oppgitt land.

Dagens Næringsliv skriver torsdag at denne gjelder forhold i bulgarske Globul, som skal ha funnet sted før Telenor overtok selskapet i 2013, og kommunikasjonssjef Glenn Mandelid bekrefter overfor E24 at dette er den samme saken som tidligere er omtalt.

Mandelid forteller at det var selskapet som varslet myndighetene i Bulgaria om forhold som fant sted før overtagelsen.

– Da vi fikk operasjonell kontroll over selskapet gikk vi inn i detaljene i regnskapene, og fikk mistanke om at det forelå økonomisk kriminalitet. Dette var forhold som vi anmeldte til politiet, sier Mandelid.

Bakgrunnen for at Telenor tidligere ikke ønsket å gå ut med hvilket land det gjaldt, var en anmodning fra de bulgarske myndighetene. Selskapet bekrefter likevel dette etter DNs forespørsel.

Saken er fremdeles under etterforskning. Telenor understreker i en kommentar at ingen av Telenors ansatte er omfattet av selskapets anmeldelse.

Les også

Telenor undersøkes av konkurransemyndigheter i Bulgaria

– Alvorlig

VG møtte Telenor-sjef Sigve Brekke i korridorene på World Economic Forum i Davos like etter at Bulgaria-nyheten ble kjent torsdag ettermiddag.

– Dette er noe vi har jobbet med lenge. Vi tar dette veldig alvorlig. Utover det kan jeg ikke si noe på grunn av den pågående etterforskningen.

– Hvor store beløp snakker vi om?

– Det kan jeg ikke si noe om.

– Dere får kritikk for å ha ventet i to år før dere gikk til politiet?

– Det vil jeg ikke mene noe om, sier han før han farter avgårde til et møte.

– Krevende sak

Telenor inngikk avtale om kjøp av Globul fra den greske operatøren OTE i april 2013, og overtok selskapet i august. Prisen var rundt 717 millioner euro, tilsvarende omtrent 5,64 milliarder norske kroner på daværende kurs.

Fra mistanken om økonomisk kriminalitet oppsto til saken ble anmeldt, gikk det to år.

Telenor opplyser at de i denne perioden håndterte saken, som var krevende og kompleks. Det skal også ha vært kontakt med skattemyndighetene i denne perioden.
Politianmeldelsen ble levert inni april 2016.

Forholdet ble nevnt i forbindelse med fremleggelsen av Deloitte Advokatfirmas gjennomgang av eierskapet i Vimpelcom i april.

Les også

Telenor-sjef Sigve Brekke: – Telenor kan være borte om ti år

Les også

Telenor varsler stor omorganisering

Les også

Telenor-sponset spesialpoliti anklages for kidnapping, tortur og henrettelser

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om