Investorene flokker til trygg havn - høyeste gullpris siden november

Investorer som går ut av Trump-veddemål og valgnerver i Europa driver opp prisen på det edle metallet, mener råvareanalytikere.

GULLET LOKKER: På nyåret har gullprisen allerede rukket å stige nærmere ti prosent.
Publisert: Publisert:

Gullprisene har i år som i fjor hatt en forrykende start på året.

Prisen på det edle metallet er nå på de høyeste nivåene siden Donald Trump ble valgt som president i november, etter en oppgang på nærmere ti prosent til 1.257 dollar per unse siden nyttårsrakettene gikk i været.

Gullet er ofte sett på som en trygg havn som kan bevare verdiene for investorene i usikre tider, men mindre tiltrekkende når tidene er gode og avkastningen på andre aktivaklasser som aksjer skyter i været.

– Ut av Trump-veddemål

Selv om den amerikanske økonomien virker å være i god form med sentralbanken i rentehevingsmodus og børser på rekordnivåer, mens det har tikket inn oppløftende økonomiske statistikker fra Europa, peker analytikere på politisk usikkerhet som grunnen til at gullet igjen glitrer.

Råvarestrateg Ole Hansen i Saxobank påpeker i et notat at prisen støttes av investorer som går ut av veddemålene på Trumps vekstfokuserte politikk, ifølge CNBC.

Les også

Trump-sjokk i markedet gir gullrush

I kjølvannet av valgseieren i november skjøt nemlig både renter og aksjer ytterligere fart, mens gullprisen falt, blant annet som følge av at investorene satset på forventninger til Trumps politikk om store infrastrukturinvesteringer og skattekutt, en politikk som kan virke ekspansivt på økonomien.

Men siden nyttår har både den amerikanske ti års statsrenten og dollaren gitt bort litt av oppgangen, og prisen på det edle metallet har skutt fart igjen, et tegn på at investorene har moderert forventningene sine.

Trump forsikret imidlertid senest fredag at han vil gjennomføre de massive skattekuttene han lovet under valgkampen. Uten å gå i detaljer sa presidenten at skattereglene skal bli «mye enklere» og «mye mer rettferdig» for både privatpersoner og bedriftene, samtidig som skattesatsene skal bli lavere.

GULL I FARTA IGJEN: Gullprisen falt kraftig etter Trumps valgseier i november, men har på ny skutt fart, fra 1.151 dollar per unse ved inngangen til 2017 til 1.257 dollar.

– Flokker til trygg havn

Fra analytikerhold settes fingeren også på politisk risiko på den andre siden av Atlanteren.

– Styrken til høyrepopulistiske kandidater i de kommende europeiske valgene er også en grunn for at investorene flokker til den trygge havnen, sier råvarestrateg Nitesh Shah i ETF Securities til CNBC.

I Europa har spesielt fremgangen til høyrepopulisten Marine Le Pen i Frankrike skapt nervøsitet i enkelte markeder, først og fremst rentemarkedet, ifølge analytikere.

Les også

Tiltalt for smugling: Kjørte gull verdt 28 millioner kroner over grensen

Mens renten på antatt trygge tyske statsobligasjoner har falt til rekordlavt nivå går fransk statsrente motsatt vei, når nervøse investorer stålsetter seg for utfallet av det franske presidentvalget.

De spente nervene skyldes at avstemning om EU-medlemskapet og utmelding av euroen står som noen av punktene høyrepopulisten Marine Le Pen vil gjennomføre dersom hun blir Frankrikes neste president etter valget, der første runde avholdes i april.

– Det som skjer i Europa er hovedsakelig relatert til politisk risiko generelt, men spesielt til det franske presidentvalget. I toårssegmentet går renteforskjellen mellom Tyskland og Frankrike ut veldig kraftig. Det skjer ikke bare fordi tyske renter faller, men også fordi franske korte renter stiger, sa sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i hedgefondet Nordkinn Asset Management til E24 denne uken.

Les også

De har tjent milliarder på Trump-rally

Les også

Spekulanter hamstrer sjeldent metall

Les også

Trump varsler «en av de største militære opprustingene i amerikansk histore»

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om