Børsløft for kriserammede Toshiba etter salgsrykter

Toshiba prøver å løse en floke med samarbeidspartner Western Digital, slik at selskapet kan selge unna sin brikkevirksomhet verdsatt til 153 milliarder.

VIL LØSE FLOKE: Toshiba prøver å løse en floke med Western Digital, slik at selskapet kan selge unna sin verdifulle brikkevirksomhet.

Issei Kato Reuters
  • Geir Molnes
Publisert:

Det japanske industrikonglomeratet Toshiba har slitt kraftig det siste året, etter å ha tatt tunge nedskrivninger i sin amerikanske atomkraftvirksomhet.

Torsdag løfter imidlertid aksjen seg på Tokyo-børsen med 6 prosent. Det skjer etter at lokale medier har omtalt et brev sendt fra selskapet til amerikanske Western Digital, der Toshiba fremholder sine rettigheter til en mikrobrikkefabrikk som de to selskapene skal ha vært uenige om, melder Dow Jones.

Dette blir sett på som et ledd i arbeidet med å selge unna selskapets flashminnevirksomhet, som kan være med på å berge Toshibas videre eksistens.

Kan selge sin «kronjuvel» neste uke

Toshiba er fortsatt ledende innen produksjon av flashminne, og denne virksomheten er blitt omtalt som selskapets «kronjuvel». Ifølge Reuters sikter selskapet på å avklare hvem som skal kjøpe denne virksomheten neste uke.

Les også

Japansk-støttet fond kaster seg inn i kampen om Toshibas mikrobrikker

Blant de heteste kandidatene er den amerikanske brikkeprodusenten Broadcom, det amerikanske teknologifondet Silver Lake og nevnte Western Digital, som er kjent for sin produksjon av harddisker. En annen mulig kjøper er japanske investorer med bånd til myndighetene i landet, skriver nyhetsbyrået.

Verdsettes til 153 milliarder

Toshiba verdsetter sin brikkevirksomhet til 18 milliarder dollar eller mer, tilsvarende 153 milliarder kroner etter nåværende kurs.
Salget vil kunne dekke Toshibas store tap i sin tidligere amerikanske atomkraftvirksomhet Westinghouse Electric Corp, som nå er konkurs.

To kilder opplyser til Reuters at selskapet vil gjennomføre et styremøte 15. juni, der de skal bestemme seg for hvem som skal få kjøpe brikkevirksomheten.

Western Digital er en samarbeidspartner i Toshibas hovedfabrikk for denne virksomheten i Yokkaichi, og har vært med på å komplisere salget med rettslige krav. Western Digital anklager Toshiba for brudd på samarbeidsavtalen dersom Toshibas virksomhet i fabrikken selges uten deres godkjenning.

Les også

Apple snuser på kriserammede Toshibas kronjuvel

I brevet sendt til Western Digital argumenterer Toshiba for at dette ikke er tilfellet.

«Toshiba oppfordrer Western Digital til å endre den betydelige innsatsen med å bryte opp Toshibas salgsprosess til mer produktive tiltak», skriver Toshiba i brevet, som Reuters har fått tilgang på.

Toshiba har ikke kommentert disse opplysningene til nyhetsbyrået.

Her kan du lese mer om

  1. Toshiba
  2. Japan
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Kriserammede Toshiba døden nær etter milliardtap

  2. Teknologi-giganter krangler om å kjøpe Toshibas kronjuvel

  3. Japansk-støttet fond kaster seg inn i kampen om Toshibas mikrobrikker

  4. Annonsørinnhold

  5. Nytt børsfall for kriserammede Noble Group

  6. 600 selskaper har sendt brev til Trump