Forvaltergigant om europeiske banker: – Tyskland er en katastrofe

Tross det siste rallyet har Europas bankaksjer aldri kommet seg etter det siste tiårets kriser. Det skyldes tre ting, mener Europa-spesialist Francis Ellison, som har et godt øye til skandinaviske banker, men kaller tyske banker en «katastrofe».

KURSFALL: Selv om Deutsche Bank-aksjen har kommet opp fra bunnen, er den fortsatt ned rundt 80 prosent fra toppen i 2007.
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

I den europeiske banksektoren ble krisefrykt og aksjefall i fjor avløst av forventninger til økt økonomisk vekst, høyere renter og derigjennom bedre inntjening, noe som bidro til et rally i bankaksjene.

Med de litt lengre brillene på har likevel bankaksjene, målt ved bankindeksen i den europeiske nøkkelindeksen Stoxx Europe 600, aldri hentet inn spesielt mye av fallet under finanskrisen i 2008.

– Tyskland en katastrofe

Sektoren har av tre hovedgrunner lidd de siste ti-femten årene, mener Europa-spesialist Francis Ellison i Columbia Threadneedle, et globalt forvaltningsselskap som forvalter mer enn 450 milliarder dollar for private og institusjonelle kunder.

– En er EU, fordi fjerning av nasjonale barrierer betyr at konkurransen er mye tøffere. Det er bra for forbrukerne og mindre bra for bankene, sier forvalteren til E24.

– Det andre er lavrenteklimaet vi har hatt, som kan være under endring. Lave renter gjør det vanskeligere for bankene å skape god avkastning. Det tredje er internett og lavere merkelojalitet, fortsetter han.

saken fortsetter under

Den europeiske bankindeksen Stoxx Europe 600 Banks. Prosentvis har bankaksjene fått et solid løft siden sommeren 2016, men opp til nivået før finanskrisen i 2008 er det fortsatt langt.
Les også

Milliardbøter til Deutsche Bank for hvitvasking

Nettopp høye inngangsbarrierer og markeder med mindre konkurranse er noen av kjennetegnene forvalteren leter etter i jakten på gode investeringsobjekter.

– Det er markeder i Europa hvor bankene tjener mindre penger og markeder hvor bankene tjener mer penger, sier Ellison.

Han har et godt øye til skandinaviske banker, men skygger unna italienske og tyske banker, delvis på grunn av konkurransesituasjonen.

I Tyskland er det rett og slett for mange banker, mener han.

– Vi mener Skandinavia er svært attraktiv for banksektoren fordi den er konsentrert – det er mindre konkurranse. Vi mener Italia er ganske ille. Vi mener Tyskland er en katastrofe fordi det er 2.000 banker i Tyskland og det burde antagelig være ti. Vi er svært interessert i den konkurransemessige dynamikken.

saken fortsetter under

Europa-spesialist Francis Ellison i det globale forvaltningsselskapet Columbia Threadneedle.

Ifølge Yves Mersch i den europeiske sentralbanken har europeiske banker, inkludert den tyske banksektoren, som er størst i eurosonen, styrket kapitalen etter den økonomiske og finansielle krisen. Samtidig vil trolig konkurransen intensiveres merkbart, sa Mersch om tyske banker i januar.

– Intensivert konkurranse i omgivelser med lave renter over en lengre tidsperiode kan redusere inntjeningen markert i fremtiden, advarte ESB-toppen.

Deutsche Bank, som er en av bankkjempene i Europa, er fortsatt ned rundt 80 prosent fra toppen i 2007.

Banken har slitt med dype økonomiske problemer, og senest i januar ble det kjent at den ble ilagt en milliardbot for hvitvasking. Det var like etter at banken inngikk et forlik på 63 milliarder kroner for rollen den spilte i opptakten til finanskrisen.

Samtidig har sviktende lønnsomhet bidratt til at 9.600 ansatte måtte gå i Tysklands nest største bank Commerzbank.

Les også

Ingen deflasjon i eurolandene: – Frykten er borte

– Vi elsker skandinaviske banker

Språk og valuta er blant faktorene forvalteren mener beskytter banker i Sverige og Norge mot konkurranse fra eurosonebankene.

– Hvis du kommer til Norge for å drive bankvirksomhet kan du ikke bare ta med deg et perfekt eurosoneprodukt og selge det i Norge. Du må selge et produkt i norske kroner. Skandinavia er litt annerledes, noe som er strålende fordi det skaper et separat marked, sier han.

I porteføljen til Columbia Threadneedle figurerer blant annet storbanker som Stockholm-noterte Handelsbanken, noe den har gjort i ni år, Nordea og DNB.

– Vi elsker skandinaviske banker. De store navnene i Sverige og Norge er i våre porteføljer. De er svært gode virksomheter og vi har tjent mye penger for våre kunder ved å investere i dem, sier Ellison.

Tror på bedre tider for Europa

Selv om politiske valg skaper usikkerhet har det tikket inn oppløftende økonomiske statistikker fra Europa den siste tiden.

Lavere arbeidsledighet, bedrifter som melder om den høyeste optimismen på flere år og utsikter til bedre økonomisk vekst er blant lyspunktene for regionen som de siste ti årene har vært rammet av både finanskrise og gjeldskrise.

Les også

Da denne grafen var så høy i 2005, hevet Europa rentene

Ifølge EU-kommisjonens siste konjunkturrapport ligger alle EU-medlemmene an til økonomisk vekst gjennom en hel prognoseperiode, for første gang på ti år.

Det bør gi seg utslag i bedre tider for selskapenes inntjening og aksjemarkedene i regionen, men også endringer for investorene, mener Ellison.

– For det første fordi aksjemarkedet i de siste seks-syv årene har gått opp uten at inntjeningen har gått opp, slik at det har blitt dyrere og dyrere. Får vi inntjeningsvekst vil verdsettelsene komme litt ned. Risikoen knyttet til det er at hvis vi ikke får nok inntjeningsvekst tror jeg det er rom for skuffelse siden markedene er relativt dyre, sier Ellison.

Den andre endringen er ifølge forvalteren at de mer sykliske selskapene, altså de som tjener mest på at økonomien er i bedring, som eksempelvis banksektoren, bør gjøre det bedre.

– Finanssektoren er definitivt syklisk, sier Ellison, som peker på at det lenge har vært et klima der de beste selskapene å investere i har vært de defensive selskapene med svært stabile resultatutsikter.

Les også

Credit Suisse kutter 6.500 jobber

Les også

– Det er slutt på at bank konkurrerer mot bank

Les også

Derfor kan disse friste med økt utbytte

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Bank
 2. EU

Flere artikler

 1. – Er betydelig usikkerhet

 2. Betalt innhold

  Tre eksperter: Dette er høstens mest spennende aksjer

 3. Dette skjer denne uken

 4. Nordea-strateger ser børsfesten flytte seg fra USA til Europa

 5. Betalt innhold

  2021 kan bli de europeiske aksjenes år