Seadrill har redusert kvartalskostnadene med 2,8 milliarder på to år

Trange tider gjør at sparekniven slipes i John Fredriksens riggselskap. Kostnadene er betydelig redusert, mens antall ansatte er kuttet med 1.600 i år.

KUTTER: John Fredriksens Seadrill har kuttet kraftig i kostnadene. Tvingende nødvendig mener analytiker.

Foto:
  • Asgeir Aga Nilsen
  • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

Oljenedturen tvinger ikke bare oljeselskapene til å slipe sparekniven.

Når aktiviteten krymper må også leverandørene kutte, så også riggselskapet Seadrill. Et lyspunkt analytikerne peker på etter rapporten for tredje kvartal er overraskende lave kostnader.

– De imponerer med et fortsatt stort fokus på kostnadskutt, og kommer inn rundt 40 millioner dollar lavere på kostnadslinjen enn det vi hadde forventet, sier analytiker Harald Hornes Øye i SEB til E24.

Les også

Mot hard deadline for «norgeshistoriens vanskeligste restrukturering»

– Det er en generell industritrend at riggselskapene prøver å påvirke det de kan påvirke. I så måte er Seadrills kostnadskutt positivt i dagens rapport. Dessverre blir nok det overskygget av balanseutfordringene de er midt oppe i, utdyper han.

Milliardkutt

Driftskostnadene i det John Fredriksen-dominerte selskapet har kommet ned til en halv milliard dollar for den siste tremånedersperioden. Siden oljeprisen for alvor begynte å falle i tredje kvartal 2014 har kostnadsnivået blitt redusert med rundt 40 prosent (se tabell).

Dersom man sammenligner kostnadene i tredje kvartal 2014 med tilsvarende i det siste kvartalet, er forskjellen i størrelsesorden 2,8 milliarder kroner.

Antall ansatte er i år kuttet fra 7.100 til 5.500, tilsvarende en reduksjon i arbeidsstyrken på 23 prosent, ifølge kvartalsrapporten.

Saken fortsetter under tabellen ...

Siden tredje kvartal 2014 har Seadrill redusert driftskostnadene med 40 prosent. Tredje kvartal 2015 var preget av ekstraordinære kostnader.

Foto: Asgeir Aga Nilsen

– Det er nok en blanding av et lavere aktivitetsnivå, men også underliggende kostnadsforbedringer i alt fra innkjøp til effektivitet og andre besparelser, sier Øyen.

I Seadrills flåte av flyterigger har driftskostnadene blitt redusert med 28 prosent siden 2014, fra 200.000 dollar per dag til 145.000 dollar per dag, ifølge kvartalsrapporten.

For flåten av oppjekkbare rigger er kuttet tilsvarende i prosent, fra 90.000 til 63.000 dollar dagen.

– Positiv sak i et hav av problemer

Også analytiker Sondre Stormyr i Danske Bank Markets mener Seadrill viser god kostnadskontroll.

– Det er klart at dette har vært en gjennomgående faktor også i tidligere kvartaler, der de har overrasket positivt på kostnadene hele veien. Men samtidig har det vært tvingende nødvendig, sier analytikeren.

Resultatene for tredje kvartal var i overkant av analytikernes forventninger, men i markedet er det redningsplanen alle venter på.

Les også

Milliardunderskudd for Seadrill etter store nedskrivninger

– Det er nok fortsatt fremtidsutsiktene som er det viktigste, og selvfølgelig balansen og finansieringen. Det er viktigere enn at de slår kostnadsestimatene for kvartalet, men det bidrar positivt på kontantstrømmen og gjør at de får ut mer av de eksisterende kontraktene. Det er en liten positiv sak i et hav av mange andre store problemer, sier Stormyr.

Les også

Fredriksens tørrlastrederi styrer mot lysere tider

Les også

Seadrill utsetter kriseplanen

Les også

Tørrbulkratene har nådd det høyeste nivået siden august 2015

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Seadrill
  2. John Fredriksen

Flere artikler

  1. Mot hard deadline for «norgeshistoriens vanskeligste restrukturering»

  2. Milliardunderskudd for Seadrill etter store nedskrivninger

  3. Fredriksens riggimperium: 77 milliarder «borte» på tre år

  4. Fredriksens Seadrill tapte 11,5 milliarder i fjor

  5. Seadrill-datter får storavtale i kriserammet marked: – Tydelig at noen tror dette skal snu