Finansnestor advarer mot skyfritt aksjemarked: – Du kommer til et vippepunkt
Det roligste markedet på flere tiår gjør at investorene tar på seg mye mer risiko enn de burde, mener Mohamed El-Erian.
Det amerikanske aksjemarkedet har steget til rekordnivåer, og det synes lenge siden investornervene har vært like avslappet.
Indeksen som er kjent som et barometer på frykten i markedet, VIX-indeksen, falt tidligere denne uken til det laveste nivået på 24 år.
Finansnestor og sjefrådgiver til den tyske forsikringsgiganten Allianz, Mohamed El-Erian, har bitt seg merke i utviklingen.
– Du kommer til et vippepunkt
Han sier til Bloomberg de stigende aksjeprisene har fått investorene til å ta på seg risiko som de kan få svi for senere.
El-Erian mener antagelsen om at markedene vil fortsette å være stabile har blitt en selvoppfyllende profeti fordi investorene belåner sine porteføljer.
Når investor belåner porteføljen vil avkastningen bli forsterket, noe som kan være fristende når stemningen er god og pilene ser til ut til alltid å peke oppover.
Men av samme grunn gir økt belåning høyere risiko, fordi negativ avkastning også forsterkes.
Mer belåning betyr altså at man er mer sårbar for svingninger i markedet.
El-Erian advarer om at stigende belåning og rolige markeder kun vil vedvare en viss periode.
– Jo mer du belåner dine posisjoner jo roligere er markedene. Problemet med det er at du kommer til et vippepunkt på et tidspunkt, sier han.
Ifølge Allianz-rådgiveren «oppmuntres folk til å ta mye mer risiko enn de burde», på grunn av de lave markedssvingningene.
– Jo lenger unna man tror dette vippepunktet er jo lenger fortsetter dette, sier han.
El-Erian føyer seg inn i rekken av flere finansfolk som ser ut til å ha fått et snev av høydeskrekk. Også hedgefond-forvaltere som Paul Tudor Jones og David Einhorn har nylig advart om at børsene kan være på nivåer som ikke er bærekraftige.
Ser overoptimistiske investorer
VIX-indeksen målet de forventede svingningene i den brede aksjeindeksen S & P 500.
Høyere svingninger, eller volatilitet på finansspråket, tyder på at uroen er økende, mens tolkningen av de rekordlave forventede svingningene er at aksjemarkedet ser svært få skyer på himmelen.
Frykter renteøkning kan gi gjeldstrøbbel: – Vi må ta høyde for at rentenivået ikke varer til evig tid
At aksjemarkedet ikke ser ut til å ha noen nevneverdige bekymringer har i seg selv vært en bekymring blant enkelte.
Kombinasjonen av at aksjene er blitt dyre etter mange års oppgang og den lave volatiliteten er et signal på overoptimistiske investorer, sa sjefstrateg Leif-Rune Rein denne uken.
Dyrere aksjer
Etter mange år med oppgang har børsene i USA har tatt et nytt steg oppover i 2017 og ligger tett på rekordnivåer.
S & P-500-indeksen har siden årsskiftet steget med nær syv prosent, mens den tradisjonsrike Dow Jones-indeksen er opp seks prosent og teknologibørsen Nasdaq er opp nærmere 14 prosent.
Årene med oppgang har medført dyrere aksjer, sett i forhold til hvor mye selskapene tjener.
På den positive siden har veksten i de amerikanske selskapenes inntjening kommet tilbake.
For aksjemarkedet er en av de viktigste driverne hvor mye penger selskapene faktisk tjener, og hvilken vei utviklingen går. Med rekordhøye børser er det dermed viktig at resultatutviklingen er god for å kunne forsvare de høye kursene.