Statoil gir Kværner milliardavtale for plattformoppgradering

Kværner skal med Aker Solutions sin oppgradere Njord A-plattformen for fem milliarder kroner. Gigantprosjektet sikrer 3.000 årsverk i Norge.

OPPUSSING: Njord A-plattformen startet produksjon i 1997. I august i fjor ble den tauet inn til Stord for en milliard-overhaling hos Kværner. I 2020 skal den tilbake i produksjon igjen.

Foto: Kværner
 • Asgeir Aga Nilsen
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Fredag tar Kværner-sjef Jan Arve Haugan turen til verftet sitt på Stord for å signere kontrakten han har gått og ventet på siden april i fjor.

Etter at Kværner i fjor inngikk en rammeavtale med Statoil for oppgraderingen av Njord A-plattformen for et knapt år siden har Kværner nemlig ventet spent på hvor mye arbeid Statoil og lisenspartnerne DEA, Engie, Faroe og VNG ville bestille.

Nå er det klart at Statoil har tildelt Kværner hovedkontrakten for oppgraderingen av Njord A-plattformen. Kontrakten er verdt fem milliarder kroner.

Dette er i det øvre sjiktet av hva som var ventet. Meglerhuset Pareto hadde estimert at Kværner ville få en kontrakt på minst 3,5 milliarder kroner.

Kværner har allerede gjort forhåndsarbeider for om lag 500 millioner på plattformen, og kan også vinne kontrakten for å koble plattformen opp igjen på Njord-feltet i 2020. Arbeidet er derfor minst verdt 5,5 milliarder for Kværner.

Kværner får i tillegg bistand fra ingeniøravdelingen til Aker Solutions, primært fra kontoret deres i Bergen, men også i Oslo.

Av de fem milliardene som nå er tildelt, går én milliard til Aker Solutions, som blir Kværners underleverandør. Aker Solutions bokfører dette i ordreboken i første kvartal.

– Dette er en av de viktigste kontraktene i markedet dette året, sier Kværners konsernsjef Jan Arve Haugan i en uttalelse.

– Dette er den største offshore-plattformen i Norge som har blitt tauet til land for en totaloppgradering (...) Vi er glade for å fortsette samarbeidet med Kværner og Statoil om dette flaggskipsprosjektet, sier Aker Solutions sjef Luis Araujo.

Hos Aker Solutions er arbeidet allerede i gang, og de estimerer at oppdraget vil sysselsette opptil 330 ansatte på det meste.

– Sammen med Kværner og Statoil har vi lykkes i å senke kostnadene betydelig på prosjektet og vi fokuserer nå på å holde fremdriften oppe, sier prosjektdirektør Knut Sandvik hos Aker Solutions.

Ordføreren på Stord, Harry Herstad, sier at oljekrisen ikke er over i lokalsamfunnet ennå, men at kontrakten er et godt signal: – Det er offentlig flaggdag hos oss nå, sier han fredag.

Les også

Kværner-sjefens prismeny: Plattformdekk skal matche kiloprisen til en indrefilet

Oljeministeren og LO jubler

Kontrakten omfatter full oppgradering av skrog og plattformdekk, noe som skal gjøre at Njord kan produserer olje og gass i flere tiår, ifølge meldingen.

Plattformen tas dermed til land for oppgradering etter å ha å ha vært i drift fra 1997.

– Vi ser at arbeidet med å styrke konkurransekraften for alvor har begynt å gi resultater. Kostnadene er betydelig redusert, noe som har bidratt til å muliggjøre investeringsbeslutninger som denne, sier Kværner-sjefen.

OLJE-FANS: Olje- og energiminister Terje Søviknes (t.v.) lar ikke sjansen for å snakke opp norsk leverandørindustri gå fra seg når store kontrakter vinnes og arbeidsplasser sikres, akkurat som hans forgjenger, Tord Lien, også gjorde. Arkivbilde.

Foto: Audun Braastad NTB scanpix

Olje- og energiminister Terje Søviknes (og hordalending) er strålende fornøyd med nyheten:

– Dette er en fantastisk dag for sørvestlandet og Hordaland. De 3.000 årsverkene dagens kontrakt medfører er viktig for leverandørindustrien og hele Vestlandet, sier Søviknes til E24 og ønsker selskapene lykke til.

Søviknes mener dagens nyhet viser hvorfor regjeringen satser hardt på oljenæringen, og at satsingen virker:

– Oljeselskapene oppgraderer nå Njord for 20 nye år med produksjon og verdiskaping fra feltet. Samtidig bidrar de til gode, helhetlige utbyggingsløsninger for funn i nærområdet. Dette er en oppskrift på suksess, sier Søviknes.

Kværner-sjef Jan Arve Haugan sier at prosjektet, med unntak av noen mindre innkjøp, blir så å si helnorsk:

– Vi forventer en svært høy andel norsk verdiskaping i prosjektet, trolig over 95 prosent. Med unntak av noe innkjøp, så ligger dette an til å bli et så godt som helnorsk prosjekt, som gir stor aktivitet i Hordaland og andre steder på Vestlandet som har vært rammet av oljekrisen de siste årene, sier Haugan.

LO-nestleder Hans-Christian Gabrielsen er også strålende fornøyd med kontrakten og hvor mye av arbeidet som skal skje i Norge:

– Dette er en særdeles god nyhet. Prosjektet gir aktivitet der vi er hardest rammet av arbeidsledighet og der vi trenger nye oppgaver mest, Gabrielsen i en uttalelse.

– Den norske andelen sier noe om den omstillingen som er gjennomført de siste par årene i leverandørindustrien. Kjempekontrakten er nok et bidrag til at vi holder det viktige og dyktige leverandørmiljøet i arbeid. Norge har store ambisjoner for havrommet og da må vi ha disse havromsspesialistene på plass, sier Gabrielsen videre.

Sikrer jobber på Vestlandet

Årsverkene oppdraget utgjør er hovedsakelig i Kværner og Aker Solutions, som leverer prosjekteringen.

Den største delen av aktiviteten knyttet til prosjektet vil være hos Kværner på Stord og Aker Solutions i Bergen. For sistnevnte vil prosjektet på det meste involvere rundt 330 ansatte.

Les også

Kværner tror omsetningen ender på halvparten av 2015

Plattformen ble tauet til Kværners verft på Stord i august 2016, og ble flyttet i tørrdokk i desember samme år.

Leveringen av plattformen etter oppgraderingen er ventet våren 2020, og Kværner har opsjon på oppkoblingen offshore når Njord A er tilbake på feltet.

– Arbeidet vil bety betydelige ringvirkninger nasjonalt og regionalt, sier direktør for prosjektutvikling i Statoil, Torger Rød.

Les også

Millionbonus til topper i kriserammede PostNord

Les også

Ap-Jonas vil fortsette oljefesten – men han krever mer til norske lokalsamfunn

Les også

Elbil-vekst gir mindre behov for biodrivstoff

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Kværner
 2. Aker Solutions
 3. Equinor

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Kværner Stord får avtale verdt fem milliarder med Statoil

 2. Betalt innhold

  Kværner Stord får avtale verdt fem milliarder med Statoil

 3. Betalt innhold

  Kværner og Aker Solutions skal oppgradere Njord for fem milliarder

 4. Betalt innhold

  Den ble bygget på Stord. Nå gir Njord arbeid der igjen.

 5. Betalt innhold

  – 90 prosent av leveransene til Njord vil være norske