Spår banksmell i Norge innen to år

Bank2-gründer mener flere betjener gamle forbrukslån gjennom å ta opp nye forbrukslån. – Vi er på det man kaller gjeldsspiralen, sier han.

BEKYMRET: Jon Harald Nordbrekken kjenner bransjen fra innsiden og tror stadig flere kunder i forbruksbankene vil få betalingsproblemer.
Publisert:

– Du kan ringe meg tilbake om to år. Dette går ikke. Det går ikke for ungdom bare å ta opp forbrukslån for mange hundre tusen kroner, kanskje en halv million. Mange betaler nå lånene gjennom å ta nye forbrukslån. Vi er på det man kaller gjeldsspiralen, sier Jon Harald Nordbrekken.

Han er største aksjonær og styrenestleder i Bank2, en bank som lever av refinansiere råtten gjeld. Mennesker med forbrukslån i opptil flere banker kommer til dem for å samle gjelden på ett sted.

Slik kjenner Nordbrekken bransjen fra innsiden.

Flere inkassosaker

– Vi ser en økning i antall inkassosaker. Mange vil klare å betjene lånene sine, men det er en andel som ikke klarer det, og den blir større, sier han.

Lindorff opplyste i sommer at antall inkassosaker på forbrukslån og kredittkort hadde økt med 30 prosent på ett år.

– Tapene i forbrukslånene er lave, og det er positivt. Men det sies i min bransje, og i inkassobransjen, at man betjener gamle lån ved å ta opp nye. Det er en ond sirkel.

Nordbrekken tror misligholdet i forbruksbankene vil øke til 20 prosent, kanskje til en fjerdedel.

– Tenk på barna som skal vokse opp med foreldre som har slike problemer. Det fører ikke mye godt med seg, sier han.

E24 har satt i det siste satt søkelyset på den sterke veksten i forbrukslån. En rekke kjente personer er blitt søkkrike på veksten samtidig som forskere advarer mot utviklingen.

Les også

Gjensidige Bank ga forbrukslån til bruk som egenkapital – nå snur de

Lån til egenkapital

Ifølge Nordbrekken er det også et problem at unge mennesker tar opp forbrukslån for å bruke pengene som egenkapital til boligkjøp.

Forbruksbankene krever ikke at kundene oppgir hva pengene skal brukes til, og fristelsen kan være stor når boligprisene raser oppover samtidig som det kreves 15 prosent egenkapital for å få lån.

Har du tips i denne saken? Send det til vår journalist

– Da jeg vokste opp sparte vi penger for å få egenkapital til bolig. Nå går man rett inn i boligmarkedet fra studiene med lånte penger i tillegg til studiegjeld, sier Nordbrekken.

– Hvordan vet du det?

– Det sier boligmeglerne. Meglerhusene sier at man finansierer egenkapital med lånte penger, svarer Nordbrekken.

Rentene på boliglån er i dag så lave at dette er håndterlig for mange.

Hvis man kjøper en bolig til fire millioner kroner, låner 600.000 kroner med 15 prosent rente til egenkapitalen og har resten som boliglån med to prosent rente, blir den samlede rentekostnaden på boligen 3,95 prosent, viser et regnestykke E24 har gjort. Med rentefradrag blir kostnaden enda lavere.

Boligrentene er imidlertid på et historisk lavt nivå, og hvis de begynner å øke, blir et forbrukslån på toppen av boliglånet vanskeligere å betjene.

Forutså finanskrisen

Også Bank2 har nytt godt av den eksplosive veksten i nordmenns forbrukslån. I andre halvår 2016 var det totale forbrukslånet i Norge 83 milliarder kroner, ifølge Finanstilsynet.

Nå frykter Nordbrekken at forbruksbankene vil gå på en smell om kort tid.

– Det er videre vekst som holder dette flytende. Og veksten kommer til å stoppe. Jeg tror vi vil komme til å se konsolideringer i bransjen, sier Nordbrekken, som selv har vært med på å starte flere banker.

Han forteller at han forutså en smell også da han startet Bank2 sammen med Øystein Stray Spetalen i 2005. Markedet for refinansiering ville øke, mente Nordbrekken.

Rundt to år senere traff finanskrisen da råtne amerikanske boliglån ble misligholdt i stadig større grad.

– Dessverre gikk det mye verre enn man kunne ane, sier Nordbrekken.

Kritisk til markedsføringen

Han er også kritisk til hvordan aktører i forbrukslånbransjen reklamerer for lånene. Nordbrekken mener markedsføringen er for aktiv.

– Det gjelder særlig agentnettverket som bankene bruker. Jeg får fem, seks mail hver eneste dag om forbrukslån. Når det blir så lett tilgjengelig og så mange nye aktører som kommer til, blir man også mindre kritisk i kredittgivningen, sier han.

Forbruksminister Solveig Horne (Frp) har varslet at det kan komme innstramminger i markedsføringsreglene.

– Det er en bekymringsfull økning i forbrukslån, spesielt blant unge, har Horne sagt til E24.

Les også

Gjensidige Bank ga forbrukslån til bruk som egenkapital – nå snur de

Les også

Nå får du penger for å ta opp kredittkortgjeld

Les også

Norges Bank om forbrukslån: – Gjeldsregister er gode nyheter

Publisert: