Johan (26) sluttet i Google for å satse på bitcoin

En bok og en bankoverføring gjorde at Johan Torås Halseth sa opp jobben i Google. Nå vil han gjøre betaling med bitcoin mulig for alle.

CRYPTOSMIL: Torsdag var Johan Torås Halseth, utvikler i Lightning Labs i Oslo for å holde foredrag for Norges største miljø for blokkjede-teknologi.

Foto: Eivind Griffith Brænde, E24
 • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

I 2015 kom Johan Torås Halseth over en bok om blokkjede-teknologi og bitcoin, og ble umiddelbart interessert.

Men det var da han skulle sende lønningen sin fra USA til sin norske konto at han virkelig forsto at dette kunne bli stort.

– Jeg skulle overføre en månedslønn fra Bank of America til min norske bank. For det første kunne jeg bare overføre 1.000 dollar av gangen, attpåtil skulle den amerikanske banken ha 50 dollar for tjenesten, og den norske banken skule ha sitt, sier Halseth.

Han ønsket ikke å bruke 10 prosent av lønnen sin på banktjenester, så han prøvde å bruke bitcoin for å overføre pengene.

– Det gikk både raskere og var langt billigere. Da skjønte jeg hvor stort dette kommer til å bli, sier han.

Les også

Estland vurderer en statlig kryptovaluta

Bitcoin til folket

Flere år senere er Halseth i sentrum av blokkjede-utvikling, hvor han jobber i selskapet Lightning Labs, et Silicon Valley-basert selskap som jobber med teknologien Lightning Network.

Lightning Network er en person-til-person transaksjonsteknologi basert på bitcoin og annen kryptovaluta.

– Produktet er i alfa-modus. Foreløpig har vi testet produktet vårt på et prosjekt lignende VG pluss, der man automatisk utfører en mikrobetaling når man trykker på en artikkel man ønsker å lese, sier Halseth.

Selskapet ønsker å fikse problemet bitcoin har i dag, nemlig at det tar for lang tid og er for kostbart å gjennomføre en transaksjon, samt å gjøre teknologien mer skalerbar.

– Vi vil gjøre transaksjoner raske og billige. Måten blokkjeden er konstruert i dag gjør at den skalerer dårlig da all aktivitet lagres hos alle i nettverket. Ved hjelp av Lightning Network så fikser vi dette med at man kun sender transaksjoner mellom aktørene avtalen faktisk gjelder, sier han.

Halseth sier at dette gjør at man kan sende millioner, kanskje milliarder av transaksjoner i sekunder, akkurat som selskaper som Visa og MasterCard gjør i dag.

– Det som gjør dette utrolig skalerbart, er at man kan endre innholdet på samme kontrakt millioner av ganger, sier utvikleren i midten av tyveårene.

Fra Google til Levanger

Johan ble i 2015 kåret til årets IT-student i Norge.

Etter studiene bar det til London der han startet å jobbe for Google.

– Jobben i Google var helt annerledes enn hva jeg gjør i dag. Jeg utviklet apper for Googles nye mobil, Pixel, sier han.

Men England er langt unna Steinkjer hvor Halseth opprinnelig kommer fra, og han ønsket seg hjem.

Les også

Dette er kryptovalutaene du må vite om

– Jeg jobbet i London og ville jobbe med Bitcoin i Norge, så da begynte jeg å se etter stillinger hvor jeg kunne jobbe hjemmefra, sier han.

Silicon Valley ble til slutt svaret, etter han kontaktet folkene bak Lightning Labs, en gruppe utviklere og akademikere med luftige planer.

– Det hadde nok vært en fordel å jobbe fra Silicon Valley og ha nærheten til kollegene mine der, men heldigvis lar de meg jobbe hjemmefra, forklarer han.

Halseth jobber til daglig fra Levanger, men kommuniserer kontinuerlig med selskapet i USA.

Har investert mye i kryptovaluta, men ingen penger


Selv om Halseth jobber med blokkjede-teknologi og bitcoin hver dag, har han ikke investert noe særlig i kryptovaluta selv.
– Jeg var litt for sent ute, og nå tenker jeg at jeg investerer tiden min til å lære hvordan denne teknologien fungerer. Det kommer ikke til å bli mindre blokkjede-prosjekter fremover, så jeg føler det er en god investering, sier han.
Johan er selv usikker på hvor lenge det er til Lightning Network gjør at vanlige folk kan bruke det til dagligdagse transaksjoner.
– I første omgang blir nok teknologien brukt til transaksjoner vi ikke ser. Muligens for selskaper som vil automatisere kjøp av mer datalagringsplass, sier han.
Når E24 møter Johan har han nettopp holdt foredrag for Norges største blokkjede-miljø i Oslo.
Han erkjenner at miljøet for teknologien er lite i Norge sammenlignet med mange andre land, og håper at flere ønsker å utforske bitcoin og blokkjede-teknologi i tiden som kommer.
Etter flere møter med Norges fremste blokkjede-utviklere bærer det tilbake til Levanger for å jobbe for at enda flere kan bruke bitcoin og kryptovalutaer- hver dag.

Les også

Han skal lede Uber

Les også

Norsk krypto-startup hentet 6,3 millioner kroner på fire timer

Les også

Ber norske hedgefond investere i Bitcoin

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Bitcoin
 2. Digital valuta
 3. Digitalisering
 4. Bank
 5. Valuta
 6. Teknologi
 7. Gründere

Flere artikler

 1. Johan vil løse bitcoins aller største problem

 2. Forvalter om ny bitcoin-teknologi: Kan bli en «game changer»

 3. – En godt bevart hemmelighet

 4. Annonsørinnhold

 5. Dette er kryptovalutaene du må vite om

 6. – Risikoen er for stor