Svakere fra Norsk Hydro

Norsk Hydros resultat etter skatt i andre kvartal er svakere enn ventet og ned 25 prosent fra i fjor. Men det underliggende resultatet stiger kraftig.

FERSKE TALL: Norsk Hydro legger frem tall for andre kvartal tirsdag, og det underliggende resultatet er kraftig forbedret mens bunnlinja preges av valutatap. Her står en Audi SQ7 utstilt ved Norsk Hydros anlegg i tyske Grevenbroich. Bilen inneholder en rekke deler i aluminium.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

Norsk Hydro gjør det noe svakere enn ventet i andre kvartal.

Det 111 år gamle industriselskapet leverer et resultat etter skatt på 1,56 milliarder kroner, mot 2,08 milliarder kroner i samme kvartal i fjor.

Analytikerne hadde i gjennomsnitt forventet et resultat etter skatt på 1,85 milliarder kroner, ifølge SME Direkt for TDN Finans.

Selskapets underliggende driftsresultat (underlying ebit) er derimot langt sterkere enn for ett år siden, 2,93 milliarder kroner sammenlignet med 1,62 milliarder kroner i fjor.

Dette er det sterkeste underliggende resultatet siden første kvartal 2015, da Hydro hadde et underliggende driftsresultat på 3,2 milliarder kroner.

Underliggende resultat var omtrent som ventet av analytikerne, som i snitt hadde et anslag i underkant av 3 milliarder kroner.

Norsk Hydro sier det svakere resultatet etter skatt til dels skyldes et valutatap på 918 millioner kroner fordi brasilianske real svekket seg mot amerikanske dollar, noe som på papiret påvirker verdien av selskapets gjeld i Brasil, som er fastsatt i dollar.

Selskapet gjentar at produksjonsanlegget Qatalum i Qatar fortsatt er påvirket av diplomatisk strid i Midtøsten, etter at Saudi-Arabia, emiratene, Bahrain og Egypt kuttet båndene til Qatar i juni.

Så langt har dette hatt begrenset finansiell effekt for Hydro, men situasjonen er svært usikker, og Hydro sier at selskapet kan rammes hvis situasjonen eskalerer.

Les mer: Hydros største aluminiumsverk rammet av Qatars diplomatiske krise

Les også

Hydro blir Norges største arbeidsgiver

Høyere aluminiumspriser

Det gode underliggende resultatet i kvartalet er drevet av at Hydro fikk mer betalt for ferdigprodusert aluminium, og av fordelaktige valutaendringer, ifølge selskapet.

De høyere prisene ble delvis motvirket av at selskapet fikk mindre betalt for alumina og av at kostnadene for råmaterialer steg, sier Hydro.

Selskapet fikk betalt 1.902 dollar per tonn for aluminiumet sitt i første kvartal, sammenlignet med 1.546 dollar per tonn i samme periode ett år tidligere.

Dette er den høyeste prisen selskapet har oppnådd siden fjerde kvartal 2014, målt i dollar. I tillegg bidrar en svak norsk krone til at prisen målt i kroner er enda høyere enn den gang.

Det underliggende resultatet er særlig forbedret innen primærmetall-segmentet, hvor selskapet mer enn doblet det underliggende resultatet til 1,49 milliarder i årets andre kvartal, fra 702 millioner i fjor.

Høy omsetning

Høyere priser bidrar også til at Hydros omsetning på 24,59 milliarder kroner i andre kvartal er den høyeste på flere år. Den overgår også analytikernes anslag på 24,41 milliarder kroner.

I andre kvartal i fjor var omsetningen på 20,39 milliarder kroner.

Selskapet ligger noe etter planen med programmet som skal kutte kostnader, men sier at det er i rute til å nå målet om å kutte kostnadene med 500 millioner innen årets slutt, og 2,9 milliarder kroner innen 2019.

Les også

Blar opp milliarder for Sapa-andel: Hydro-sjefen vil bli mindre avhengig av aluminiumsprisen

Tror på vekst

Hydro venter en vekst i global etterspørsel etter aluminium i 2017 på 4 til 6 prosent, og mener at det globale markedet stort sett er i balanse.

– Det har vært et globalt underskudd på primæraluminium i kvartalet. Dette skyldes et økende underskudd utenfor Kina, sier Brandtzæg.

– For året som helhet opprettholder vi vår forventning om en vekst på 4 til 6 prosent i etterspørselen etter aluminium, sier han.

Stigende priser

Fjoråret var et slags comeback for Norsk Hydro, med stigende aluminiumspriser og forbedrede resultater.

Les også

Slik er Hydros nye «super-fabrikk»

Prisene har holdt seg lave de siste årene, til tross for at det globale forbruket av aluminium har steget mye de siste ti årene, fra rundt 40 millioner tonn i 2008 til rundt 60 millioner tonn i dag, ifølge tall fra CRU.

Årsaken til de svake prisene har vært global overkapasitet, noe som også har vært tilfelle i mange andre råvaremarkeder.

Men det siste året har den globale aluminiumsprisen økt med rundt 19 prosent, til rundt 1.920 dollar. Selskapene oppnår ofte noe lavere priser enn markedsprisen.

Hydro er i ferd med å posisjonere seg for økende etterspørsel, blant annet gjennom 24 milliarder kroner i investeringer over en periode på fire år, i land som Norge, Tyskland og Brasil.

En av de største investeringene gjøres på Karmøy, hvor Hydro utvikler mer energieffektiv produksjon av aluminium. Anlegget til 4,3 milliarder kroner er 85 prosent ferdig og er i rute, og skal starte opp i fjerde kvartal i år.

Les mer: Hydro skal investere 24 mrd. på fire år

Norsk Hydros aksjekurs har steget 27 prosent i år, og aksjen stengte på 52,65 kroner mandag.

Her kan du lese mer om

  1. Norsk Hydro

Flere artikler

  1. Sterkere fra Hydro

  2. Hydro kan få Kina-løft

  3. Hydro-sjefen venter strammere marked: Så stor er Kina-effekten

  4. Annonsørinnhold

  5. Hydros justerte resultat ned 49 prosent

  6. Hydro satser på «grønt metall»